Gandul.info
Cătălina Mănoiu
1263 vizualizări 25 sep 2017

„Au fost două discuţii, nu una singură. În primul rândn este foarte important să existe o comunicare între România şi Ungaria, nu este normal să nu aibă loc discuţii. România şi Ungaria, două state vecine, ar trebui să cooperăm în toate domeniile posibile (...) Mă bucur că eu cu instrumentele şi mijloacele mele modeste am reuşit să fac posibilă o astfel de discuţie”, a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor, solicitat să comenteze discuţia care a avut loc între Liviu Dragnea şi Viktor Orban.

Kelemen Hunor a afirmat că nu este normal ca un liceu să fie blocat din motive „absolut inacceptabile şi comunitatea de acolo să nu aibă posibilitatea de a se folosi de drepturile asigurate de Constituţie şi de Legea educaţiei”.

„Din acest punct de vedere discuţia a fost foarte corectă, foarte deschisă şi partea română a promis că va găsi o soluţie. Eu am spus că trebuie să fie lege sau OUG, fiindcă orice act normativ poate fi atacat în contencios şi avem această tristă experienţă. Şi Hotărârea consiliului local a fost atacată în contencios administrativ şi anulată. Şi ordinul ministrului şi HG pot fi (...) şi de aceea eu cred că trebuie găsită o soluţie legală. Comunitatea de la Târgu Mureş aşteaptă posibilitatea de a execita drepturi prevăzute de Constituţie şi de lege de la Guvern (...) Până la anul şcolar 2018-2019 se va rezolva şi situaţia Liceului romano-catolic de la Târgu Mureş”, afirmat Kelemen Hunor.

Ministrul Afacerilor Externe Teodor Meleşcanu a fost informat, luni, de omologul său ungar că Ungaria va susţine candidatura României la OCDE. ”Ministerul român al Afacerilor Externe a fost informat de către Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului cu privire la sprijinirea de către Ungaria a candidaturii ţării noastre pentru aderarea la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Menţionăm că lista candidaţilor nominalizaţi pentru negocieri de aderare ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE de astăzi, 25 septembrie 2017, sau cu prilejul reuniunilor viitoare”, precizează MAE.

Iniţial, Ungaria anunţase că se opune din cauza statului juridic incert al Liceului romano-catolic din Târgu-Mureş.

Citește și: