Gandul.info
Cătălina Mănoiu
1401 vizualizări 25 sep 2017

„Eu nu ştiam că procurorii au treabă cu oportunitatea. Este o chestiune politică, nu juridică. Răspunderea politică revine miniştrilor şi nu anchetatorilor. Anchetatorii trebuie să vadă dacă a fost legală sau nu o astfel de hotărâre de guvern şi dacă proprietatea publică a statului, până la urmă şi autorităţile publice locale sunt ale statului, a pierdut. Există prejudicii sau nu? Pentru mine este neclar. Eu aş fi de acord ca anchetatorii să treacă la guvernare şi politicienii să fie anchetatori, măcar pentru un an de zile”, a declarat liderul UDMR Kelemen Hunor, cu privire la dosarul Belina.

Kelemen Hunor a afirmat că UDMR nu a decis dacă va susţine sau nu cererea formulată de DNA în cazul Rovanei Plumb. „Este prematur (să spunem cum vom vota în cazul Rovanei Plumb-n.r.) (...) Pentru această trecere din proprietatea publică a statului în proprietatea publică a consiliului judeţean nu cred că vreun ministru poate fi tras la răspundere. Ceea ce s-a întâmplat ulterior nu ştiu, nu cunosc, dar dacă noi punem în discuţie oportunitatea unui act normativ, atunci mai bine lăsăm să guverneze anchetatorii”, a afirmat Kelemen Hunor.

Vicepremierul Sevil Shhaideh este urmărită penal pentru abuz în serviciu în dosarul „Insula Belina”, dosar în care DNA cere Camerei Deputaţilor şi încuviinţarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene. Procurorii cer urmărirea penală pentru Rovana Plumb în legătură cu săvârşirea complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcţiei ministeriale.

DNA îi acuză pe cei doi miniştri că au contribuit la adoptarea nelegală a HG-ului prin care a fost transferată insula Belina din patrimoniul statului în cel al CJ Teleorman.

PSD face zid în jurul lui Shhaideh şi Plumb. Dragnea: „Nu ne învârtim toţi în jurul unei bălţi”

Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb au susţinerea PSD, toţi membrii conducerii socia-ldemocrate cerându-le celor doi miniştri să nu demisioneze, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, care a calificat ancheta în cazul celor doi demnitari drept „un precedent periculos”.

„Un astfel de precedent e mai periculos din mai multe motive - şi acum sunt solicitări susţinute public şi de autorităţile publice respectiv pentru a fi transferate imobile către autorităţile locale pentru a le putea pune într-un plan de dezvoltare. Mulţi colegi au spus că e periculoasă această abordare că se pune problema unui prejuduciu adus statului când un astfel de transfer pleacă dintr-un public în alt public. Este imposibil să se discute despre prejudiciu", a declarat Liviu Dragnea. Şeful PSD a comentat că „nu ne învârtim toţi în jurul unei bălţi”. 

Întrebat de ce s-au mobilizat atât pesediştii în cazul în care cererea DNA în cazul Rovanei Plumb ar putea pica în Parlament, Dragnea a răspuns că „o au pe Sevil Shhaideh”. „Dacă n-au crucificat-o când am propus-o premier, poate o fac acum. Poate ajung la Bashar Al Assad. Poate Bashar Al Assad are interese în baltă”, a mai spus şeful PSD.
 
Referindu-se la Tudorel Toader, Dragnea a spus că nu se pune problema de nicio remaniere, însă a ţinut să precizeze că este "firesc" ca ministrul Justiţiei să aibă o poziţie publică faţă de "nenumăratele întâmplări din ultima perioadă".
 
„În schimb, ceea ce s-a discutat şi cu care sunt de acord, ministrul Justiţiei trebuie să facă două lucruri: să prezinte un calendar de promovare a legilor justiţiei şi cred că e firesc să aibă o poziţie publică faţă de nenumăratele întâmplări din ultima perioadă generate de dezvoltări, stenograme pentru că situaţia de azi, în care începe să se vorbească serios de un conflict între două puteri ale statului, nu profită nimănui. Această situaţie trebuie tranşată într-un termen rezonabil", a spus Dragnea.
 
În ceea ce priveşte reacţia colegului său de partid, Codrin Ştefănescu, care a declarat că va propune revocarea lui Tudorel Toader din funcţia de ministru al Justiţiei, Dragnea a declarat că acesta „s-a calmat".
 
„Eu le-am spus colegilor mei că în astfel de situaţii, când adrenalina e ridicată, să ne abţinem până când luăm hotărâri aşezate. Nu trebuie să plece din funcţie Tudorel Toader, îl apreciez foarte mult, are ritmul lui, dar punctul meu de vedere, şi al celorlalţi colegi, e că nu se pune problema asta. După întâlnire, Codrin a înţeles lucrul ăsta şi s-a calmat", a spus
 
Întrebat dacă consideră că ancheta, în acest caz, este asemănătoare cu cea din cazul OUG 13, Dragnea a răspuns că „este foarte asemănătoare pentru că se pune problema oportunităţii".
 
„Am spus şi aseară: trebuie analizat dacă situaţia actuală poate constitui elementul unui conflict juridic între două puteri ale statului, nu ştiu la ora asta, domnul Toader cred că va trebui să aibă un punct de vedere şi noi ne vom consulta cu specialişti", a mai spus Dragnea.
 
Întrebat dacă terenul a ajuns la firma fiului său, Dragnea a răspuns negativ.
 
Pe de altă parte, întrebat dacă Mihai Tudose l-a informat dacă a discutat cu Klaus Iohannis, pe această temă, Dragnea a răspuns că l-a informat de faptul că nu a purtat nicio discuţie, în acest sens. 
 
„Premierul mi-a spus că nu a avut nicio discuţie, nicio întâlnire", a spus Dragnea.
 
În plus, liderul PSD a afirmat că nu are "un război principal" cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi că îl interesează foarte puţin „dacă rămâne în funcţie", adăugând faptul că "problema e a practicilor care se aplică".
 
„Am văzut judecători care vorbesc despre presiuni şi ameninţări, asociaţii de magistraţi care cer să se întâmple nişte lucruri (....) Nu ştiu ce va spune raportul Inspecţiei Judiciare, nu ştiu ce va face Tudorel Toader, Klaus Iohannis, doamna Kovesi. Noi avem o problemă de sistem, de structură, structurală în profunzimea justiţiei. Deja nu mai e o glumă. Eu cred că toţi actorii din acest lanţ ar trebui să se gândească foarte serios (...) Nu am un război principal cu doamna Kovesi, chiar dacă poate să fie din cealaltă parte", a mai spus Dragnea.
 
 
 
 

Citește și: