Cătălin Legănel
371 vizualizări 20 sep 2019

Aflat, vineri, la Constanţa, pentru o întâlnire cu minorităţile naţionale, Kelemen Hunor a spus că UDMR va vota pentru moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, însă „problema este când se va depune”.

„Moţiunea anunţată în august, imediat după ce ALDE a ieşit de la guvernare, încă nu este depusă. Am spus: în prima zi a sesiunii parlamentare trebuia depusă moţiunea. Au trecut trei săptămâni şi încă nu ştim dacă săptămâna viitoare, miercuri, joi, vineri, marţi, când va fi depusă. Vom vedea, dar vom vota”, a spus liderul UDMR.

Potrivit acestuia, întârzierea „nu este de bun augur.

„În România se întâmplă un lucru destul de grav în fiecare sesiune parlamentară, o boală cronică a parlamentarismului nostru: oamenii se mută dintr-o parte în alta. (…) Şi cei care stau în zona gri, dacă observă, dacă simt, că pe partea opoziţiei nu există determinare, nu există putere, nu există dorinţă, atunci se vor muta înapoi spre putere, spre cei care sunt acum la guvernare. De aceea eu cred că s-au pierdut trei săptămâni. (…) De la bun început trebuiau trei fraze, nu trebuie să pui poalele în cap, e prima dată când ai şansa să schimbi guvernul”, a explicat Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, Guvernul Dăncilă „şi-a epuizat toate resursele cu care a urcat la guvernare” şi nu mai există încredere „din partea partenerilor noştri”.

„Problema care e în acest moment: România împrumută de pe pieţele internaţionale cu costuri uriaşe, peste 4 la sută dobândă, peste 4,3 la sută. Celelalte ţări reuşesc să împrumute cu 2 şi ceva, cu 3 maxim. Şi noi, cu costuri uriaşe, vrem să acoperim gaura din buget. Care e uriaşă, peste 9 miliarde de lei, peste 2 miliarde de euro dacă vreţi să vorbim în euro. Şi nu există predictibilitate, nu există o încredere în guvern, în instituţiile fundamentale din partea partenerilor noştri şi tot ce se împrumută se va plăti mai scump pe termen lung în anii care urmează. Nu e bine. Până când această criză politică nu se rezolvă nici încrederea nu se va întoarce. Eu nu cred că în aceste condiţii guvernarea bună este posibilă. Acest lucru trebuie rezolvat. Acest guvern şi-a epuizat toate resursele cu care a urcat la guvernare”, a mai declarat liderul UDMR.

Citește și: