Adrian POPESCU
176 vizualizări 2 apr 2011

Un succint "raport politic" al lui Kelemen Hunor - primul prezentat de acesta după înscăunarea sa în noua calitate de şef al UDMR - urmat de ungerea lui Borbely Laszlo ca vice politic al Uniunii şi a lui Kovacs Peter ca secretar general, răsplată pentru modul în care a organizat congresul de la Oradea - astfel a arătat agenda primei şedinţe post-congres a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR, întrunit sâmbătă la Cluj-Napoca. Surprinzător, de la reuniune a lipsit însă fostul preşedinte Marko Bela, care "are un alt program pentru astăzi, la Târgu Mureş", după cum l-au scuzat câţiva colegi. În cuvântarea sa, Kelemen Hunor şi-a felicitat colegii pentru "neadoptarea, din fericire, în Parlament, chiar dacă diferenţa a făcut-o un singur vot", a declaraţiei de protest referitoare la modul în care a fost prezentat de oficialii Ambasadei Ungariei la Bucureşti mesajul premierului ungar Viktor Orban de Ziua Maghiarilor. "Prin adoptarea unei astfel de declaraţii, relaţiile româno-ungare ar fi fost nimicite, iar coaliţia de la guvernare nu ar fi supravieţuit. Când în Parlament se simte miros de sânge, în câteva minute se poate distruge tot ce am realizat în ultimii 20 de ani", a conchis liderul UDMR, care a dat apoi glas şi unei "delimitări hotărâte de gestul extremist al lui Barna Csibi, pentru că noi nu putem fi de acord cu nici un fel de extremism, indiferent de unde ar veni el".

  • Kelemen Hunor şi-a încheiat apoi raportul cu "un apel la toţi maghiarii din România, în perspectiva recensământului de anul viitor, să-şi asume cu mândrie calitatea de maghiar, sub toate aspectele sale, pentru că nu ne poate fi indiferent cum ne vom prezenta la recensământul şi la alegerile din 2012". Apel "completat" şi cu un perdaf la adresa europarlamentarului Tokes Laszlo, "pe care l-am invitat să fie împreună cu noi la ceremonialul de la statuia lui Mathias Corvin şi să ţină chiar şi o cuvântare, ca să ne pomenim apoi că vrea să ne aducă nu ştiu ce comisari de la Budapesta, să ne ia la rost despre cum am cheltuit noi banii primiţi din Ungaria de asociaţiile şi fundaţiile maghiare şi despre tot felul de alte asemenea lucruri".

Un deputat UDMR, atac la Băsescu

A urmat "secţiunea dezbateri", deschisă cu un virulent atac al deputatului Lakatos Peter la adresa lui Traian Băsescu: "Tactica lui Traian Băsescu este una doar de tergiversare, care nu duce la nimic bun, pe el nu-l interesează decât supravieţuirea, nu dezvoltarea ţării. Dl. Băsescu ar trebui să recunoască deschis că FMI finanţează doar supravieţuirea economică, nu şi dezvoltarea sustenabilă a unei ţări, pebtru că atunci ţara respectivă şi-ar da seama că nu mai are nevoie de FMI. Dar domnul Băsescu nu face decât o politică de tergiversare, care nu duc nicăieri, după ce a aruncat zvonul cu schimbarea premierului, dând chiar şi nişte termene, nu a mai făcut nimic. Aşa că UDMR-ul trebuie să impună rapid adoptarea în coaliţie a unui pachet de măsuri de relansare economică, iar dacă nu va fi adoptat trebuie să schimbăm urgent această vestă, care nu ne mai foloseşte la nimic, ca să nu ne trezim şi fără izmene".

L-a completat, în aceeaşi tonalitate, Borbely Laszlo, care a avertizat PDL-ul că "trebuie să dea dovadă de seriozitate, să arate că este un partener serios în cadrul coaliţiei de guvrnare, altfel vor avea probleme" - referire la votarea de către unii parlamentari democrat-liberali a "intolerabilei declaraţii antimaghiare".

La rândul său, Frunda Gyorgy - un alt adversar declarat al coaliţiei cu Boc&Co - a oferit "o interpretare juridică a protocolului cu PDL-ul, care nu este un protocol, ci mai degrabă o simplă declaraţie de intenţii, fără un inventar al problemelor şi fără termene clare de rezolvare". "Ar fi o greşeală dacă UDMR ar lua parte la măsuri care să ducă la scăderea nivelului de trai, cum ar fi noua lege de salarizare a profesorilor făcută de PDL", a exemplificat Frunda, cerând apoi "o hotărâre clară a CRU ca parlamentarii UDMR să voteze la următoarele moţiuni de cenzură, ca să dovedim că noi suntem altfel decât PDL-ul, care nu are încredere în propriii săi parlamentari", precum şi "deschidere mai mare şi discuţii serioase cu partidele din opoziţie şi cu liderii acestora, indiferent că se numesc Antonescu, Ponta sau Năstase".

Sugestie respinsă însă imediat de Olosz Gergely, care a pledat pentru "rămânerea în continuare în această coaliţie, nu am câştiga nimic acum dacă schimbăm masa la care mâncăm".

  • Odată epuizată lista vorbitorilor, a urmat, în viteză, formalitatea "alegerii" în funcţiil de vice politic, respectiv scretar general, a lui Borbely Laszlo şi Kovacs Peter, propuşi de Kelemen Hunor şi votaţi, disciplinat, de peste 90% dintre participanţi. După care toată lumea a pornit în mare grabă spre centrul oraşului, pentru a nu întârzia la ceremonia resfinţirii statuii lui Matei Corvin - proaspăt restaurată - pentru care au venit anume de la Budapesta vicepremierul ungar Semjen Zsolt, secundat de Rethey Miklos, ministrul Culturii din Ungaria, şi de secretarul de stat Szocs Geza.

Citește și: