”E o discuţie extrem de importantă şi sensibilăl. România, anul trecut, Guvernul Cioloş a mai retras un dosar de la UNESCO în ultimă fază, înainte de votul de la Adunarea Generală, deci nu ar fi o noutate. Fiindcă unii au spus că nu se poate retrage”, a declarat, pentru RFI, liderul UDMR.

Kelemen Hunor susţine că nu aprobă nici modul în care ministrul Culturii din Guvernul Cioloş a depus candidatura în ultimele zile de mandat, dar nici varianta premierului Mihai Tudose de a retrage dosarul de la UNESCO.

”Nu neaparat retragerea dosarului rezolvă o problemă, cum nici înaintarea dosarului în ultima clipă nu cred că a fost un gest extrem de bine pregătit din partea Ministerului Culturii, fiindcă Ministerul Culturii a trimis, nu Guvernul (Guvernul Cioloş n.r.). Dar e o discuţie mult mai serioasă decât să ne pronunţăm într-o singură propoziţie că e bine sau nu e bine. E bine să păstrăm acel patrimoniu, categoric. Acel patrimoniu mondial, unic, din acest punct de vedere eu cred că prima responsabilitate asta este. După aceea putem discuta restul”, a adăugat liderul UDMR.

În viziunea sa, România nu ar trebui să plătească despăgubiri către Gabriel Resources, compania canadiană care a dat Bucureştiul în judecată la Curtea de Arbitraj de la Washington, cerând despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

Declaraţiile liderului UDMR vin în contextul în care premierul Mihai Tudose declara, recent, că va încerca retragerea candidaturii Roşiei Montane pentru includerea pe lista UNESCO, declarându-se nemulţumit de faptul că România nu mai poate exploata zăcăminte dacă zona va deveni arie protejată.

În urma acestor declaraţii, membrii ONG-ului Alburnus Maior au anunţat proteste mâine la Bucureşi, Cluj, Iaşi şi în alte oraşe.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Citește și: