Departamentul Politic
1748 vizualizări 16 ian 2019

"Recursul compensatoriu. Foarte mulţi au observat şi discutat în emisiuni despre delicvenţi care au fost eliberaţi mai devreme, în baza recursului compensatoriu, fiindcă închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care e în vigoare. Trebuie să spun clar şi răspicat: siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă, aşadar trebuie să tragem câteva concluzii şi să venim cu măsuri pentru care românul să nu stea cu teamă că un delicvent vine peste el,"  avertizează Iohannis.

Preşedintele cere Guvernului o analiză urgentă pe această temă.

"Am observat tot felul de poziţii. Se caută un vinovat pentru această lege. Eu vă spun clar: nu asta este soluţia. Căutarea vinovaţilor nu a rezolvat niciodată vreo problemă. De aceea, solicit guvernului să facă într-un timp scurt o analiză profundă şi să vină cu soluţii. Aceste soluţii trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul Justiţiei, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislaţia. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină şi să caute vinovaţi, în loc să caute soluţii. Repet: solicit Guvernului să vină rapid cu soluţii pentru această chestiune," a mai spus Iohannis.

PSD atrage atenţia asupra ipocriziei preşedintelui, care vrea să evite detaliul că nu a contestat Legea recursului compensatoriu la CCR, cum face cu legile Coaliţiei PSD-ALDE.

”Iohannis nu vrea să se caute vinovaţii pentru efectele negative ale Legii Prună privind recursul compensatoriu. Doar vinovaţii nu vor să fie căutaţi vinovaţii! Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare. Iohannis în geacă roşie protesta în stradă, să nu se dea graţiere pentru deţinuţii non-violenţi - soluţia care rezolva problema aglomeraţiei din penitenciare, fără a pune azi în pericol siguranţa cetăţenilor. Acum, Iohannis cere Guvernului soluţii după ce Premierul Dăncilă a anunţat de aseară că va veni cu soluţii pentru a repara problemele Legii Prună,” se precizează pe pagina de Facebook a PSD.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi prevede ca deţinuţii care au stat în condiţii improprii în închisoare să beneficieze de 6 zile reducere din pedeapsă la fiecare 30 de zile executate. În prima zi, în care legea a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Administraţia Naţională a Penitenciarelor precizează că, în perioada 2014-2018, dintr-un total de 14.402 deţinuţi care au beneficiat de prevederile legii recursului compensatoriu, 11.851 au fost eliberaţi condiţionat.

În ultima perioadă, mai multe infracţiuni cu violenţă comise de indivizi ieşiţi din închisoare ajutaţi de această lege au produs o emoţie puternică şi reacţii pe măsură. Printre cazurile intens mediatizate şi discutate se numără cel de la Galaţi - unde o persoană în vârstă a fost bătută şi jefuită în scara bloculuii - sau cel de la Mediaş - unde un tânăr a fost călcat în picioare şi înjunghiat mortal de trei indivizi.

Potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, din totalul persoanelor puse în libertate cu ajutorul Legii 169/2017, 724 au revenit în penitenciar (5,02%).

"Precizăm că nu toate persoanele care au revenit în penitenciar, după momentul liberării, au săvârşit fapte de natură penală în perioada postdetenţie, parte dintre acestea având pe rol alte cauze penale, în diferite stadii de instrumentare, încă dinaintea punerii în libertate," mai arată Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Aluzia la căutarea vinovaţilor făcută de preşedintele Klaus Iohannis se referă la atitudinea premierului şi a ministrului Justiţiei din Guvernul PSD-ALDE, care s-au grăbit să precizeze că legea recursului compensatoriu a fost iniţiată de Raluca Prună, în timpul guvernului tehnocrat condus de Dacian Cioloş şi să se delimiteze de ea.

”După cum ştiţi, această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de Guvernul condus de Dacian Cioloş şi cred că a fost o decizie neinspirată la acel moment. Mă voi întâlni cu ministrul Justiţiei tocmai pentru a lua o decizie, să vedem care au fost efectele acestei legi, astfel încât decizia noastră să reflecte realitatea din România şi lucrurile care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot să iau o decizie, până nu vorbesc cu cei în domeniu,” a declarat marţi, Viorica Dăncilă, de la Strasbourg.

”Simple precizări: în repetate rânduri, am arătat următoarele: proiectul de lege privind recursul compensatoriu a fost iniţiat de către guvernarea tehnocrată, faptul că CSM (în componenţa anterioară) l-a avizat şi a propus considerarea zilelor ca fiind executate, că a fost adoptat de parlament, că a intrat în vigoare la scurt timp după ce am devenit ministru şi că studiul de impact nu se face după ce legea intră în vigoare”, a scris pe Facebook, ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

”PS: Consecintele trebuiesc asumate de către cei care au iniţiat, cei care au avizat, de către cei care au validat respectiva lege,” adaugă Toader.

Ministrul Justiţiei a revenit marţi cu precizări detaliate despre parcursul legii recursului compensatoriu.

PNL ameninţă cu depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva ministrului Justiţiei Tudorel Toader, pe care îl acuză că e mai preocupat de soarta infractorilor şi va iniţia modificarea legii recursului comopensatoriu.

”Biroul Executiv al PNL a luat în analiză situaţia extrem de gravă privitoare la creşterea infracţionalităţii datorită eliberării pe uşa din dos a până la 11 mii de infractori, ca urmare a reglementările adoptate de PSD, ALDE şi UDMR privind recursul compensatoriu.(...) Vom depune în Camera Deputaţilor, la începutul sesiunii parlamentare, o moţiune împotriva minstrului Tudorel Toader, pentru a încerca încă o dată demiterea acestui ministru, care a făcut praf sistemul de justiţie şi care este procupat, ca şi întreg Guvernul, în primul de soarta celor condamnaţi sau celor care urmează să fie condamnaţi şi într-o măsură mult mai mică de viaţa de zi cu zi a cetăţenilor,” a declarat Ludovic Orban.

”Consecinţele eliberării din închisoare a aproape 11 mii de deţinuţi înainte de termen, fără niciun fel de pregătire, fără niciun sistem de urmărire şi de susţinerea a reintegrării sociale a celor care au fost eliberaţi din închisoare iată că se transformă într-o ameninţare de zi cu zi la viaţa, siguranţa şi bunurile private a făecărui cetăţean român.(...) PNL a luat decizia de a pregăti - până săptămâna următoare - un proiect de lege prin care să împiedicăm eliberarea infractorilor care au comis infracţiuni cu violenţă, violuri, tâlhării şi alte infracţiuni grave, pentru că iată, aceştia proaspăt eliberaţi nu fac decât să recidiveze şi să afecteze viaţa şi siguranţa cetăţenilor români.”

USR a luat-o înaintea liberalilor şi a depus luni în Parlament un proiect de lege care prevede abrogarea recursul compensatoriu.

”USR va depune astăzi (luni - n.r) un proiect de lege care să abroge prevederile referitoare la recursul compensatoriu. O Românie întreagă a observat zilele trecute, a văzut terifiată la televizor imaginile crimei teribile de la Mediaş. Am auzit cu toţii de celelalte infracţiuni, de tâlhăriri, de violurile, de faptele comise cu violenţă de către deţinuţii care au fost eliberaţi înainte de termen în baza acestui recurs compensatoriu. Deja este prea târziu. Guvernul ar trebui să vină el cu o ordonanţă de urgenţă de abrogare,” a declarat Stelian Ion, luni la Parlament.

”Nu credem că o îmblânzire a legii, o îmbunătăţire în sensul unor exceptări ale unor categorii de deţinuţi e suficientă. Sunt situaţii în care unii dintre aceşti deţinuţi au fost ţinuţi în condiţii acceptabile, însă din cauza faptului că penintenciarul avea şi celule cu condiţii nepotrivite, a fost catalogat ca fiind unul impropriu şi toţi deţinuţii au beneficiat de această măsură,” a completat Stelian Ion.

 

Citește și: