Sorina Ionaşc
Cristian ANDREI
1285 vizualizări 15 iul 2015

După o discuţie cu guvernatorul BNR, Mugusr Isărescu, preşedintele Klaus Iohannis a vorbit despre ce înseamnă o economie sănătoasă şi cum ar putea România să aibă parte de ea. În opinia sa, noul Cod Fiscal, pe care încă nu l-a promulgat, are câteva probleme. Reducerea unor taxe, despre care spune că este utilă, nu trebuie să pună în pericol alte beneficii.

"Istoria recentă arată că nu ne mai putem permite experimente economice sau politici publice cu jumătăţi de măsură, mai ales când acestea atentează la aspiraţiile noastre de libertate şi prosperitate pe termen lung. Aş putea invoca, drept exemplu, noul Cod fiscal, pe care chiar zilele acestea îl analizez, pentru a decide asupra oportunităţii promulgării sale. Nu ştiu cum s-a strecurat aprecierea că acest Cod fiscal ar revoluţiona finanţele României, prin simpla reducere a unor impozite. Cred că n-ar trebui să ne preocupe doar scăderea taxelor, ci şi maniera în care se face aceasta. O asemenea schimbare este utilă, însă fără să pună în pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finanţelor publice, care a fost consolidată, cu eforturi serioase, în ultima perioadă. În plus, aflaţi totuşi în prag de an electoral, trebuie să înţelegem distanţa dintre tentaţia politică şi realitatea economică", a declarat Iohannis, la BNR.

De altfel, preşedintele susţine că românii trebuie să renunţe la iluzii şi că este nevoie de o nouă abordare economică. Iohannis a dat exemplul Greciei, a cărei economie "s-a bazat pe deficite şi datorii publice", adică "dezechilibre care trebuie corectate profund".

În timp ce premierul Victor Ponta s-a lăudat, în diverse rânduri, cu creşterea economică, şeful statului susţine că "progresul României nu trebuie să aibă doar o alură cantitativă, statistică şi prin rate înalte de creştere". "Atunci când sunt obţinute uşor se pot pierde la fel de uşor", a avertizat el.

"Economia pare construită, în continuare, în jurul bugetului de stat, ceea ce explică de ce românii aşteaptă ca multe lucruri să vină, în continuare, de la stat sau prin intermediul statului. Este nevoie ca întreprinderile de stat să îşi corecteze dezechilibrele, care trădează indisciplină financiară şi management defectuos. Încă nu este târziu, în acest sens, să înţelegem necesitatea regândirii rolului statului, prin întărirea prezenţei sale instituţionale şi restrângerea prezenţei sale economice. Altfel nu vom putea spera la europenizarea României, la dezvoltarea unei clase de mijloc puternice, care este indicatorul autentic al dezvoltării economice", a mai spus Iohannis.

Amintim faptul că noul Cod Fiscal a fost adoptat de Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz, pe 24 iunie 2015, fiind trimis spre promulgare. Preşedintele are la dispoziţie 20 de zile pentru a o promulga sau pentru a o trimite înapoi la Parlament pentru reexaminare.

Citește și: