Adriana Stanca
18624 vizualizări 27 dec 2014

Prima decoraţie acordată de preşedintele Klaus Iohannis de la începerea mandatului său a provocat o reacţie neaşteptată din partea Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului. Reprezentanţii instituţiei au criticat decizia şefului statului de a-l răsplăti pe Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional Steaua României.

„MCA Romania ia act, cu dezamăgire, de decizia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, de a acorda Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler unui deţinut politic care se afişează public cu un partid susţinator al Mişcării Legionare şi al neo-nazismului”, se arată într-un comunicat emis recent.

„Condamnarea atrocităţilor comise de dictatura comunistă este o datorie a fiecărui om politic din România. Sistemul criminal comunist l-a aruncat în închisoare pe domnul Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuti Politici din România, i-a distrus viaţa, i-a persecutat familia şi i-a refuzat drepturile universale ale oricărei fiinţe umane. Aceste crime comise de regimul comunist nu anulează crimele comise de legionari împotriva evreilor din România. Faptul că, în Romania post-comunistă, domnul Bjoza a ales să împărtaşească idealurile Mişcarii Legionare, să omagieze ideile şi credinţele acestei mişcări politico-religioase criminale, este profund regretabil. Preşedintele României însă (...) are obligaţia a trasa linia fină dintre eroul anti-comunist şi participantul activ la activităţi omagiere a unei Mişcări criminale antisemite”, se mai precizează în acelaşi document.

În acest context, reprezentanţii Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului apreciază gestul lui Iohannis ca fiind „un dezamagitor act de populism”.

„Decorarea unui susţinător, declarat, al Mişcării Legionare, cu Ordinul Naţional Steaua României poate fi interpretată ca o omagiere adusă de Administraţia Prezidenţială acelei mişcări naţoonalistă, fascistă, criminală. Fără condamnarea explicită a Mişcării Legionare, fără delimitarea clară a Administraţiei Prezidenţiale de ideile Mişcării Legionare propovăduite activ, îmbraţişate, omagiate şi date drept exemplu de către domnul Bjoza, Preşedintele României, pentru noi, a semnat un dezamăgitor act de populism”, conchid reprezentanţii Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului.

Pe de altă parte, Octav Bjoza s-a declarat uimit de opinia MCA România: „Este revoltător! Nu am fost, nu sunt şi nu voi fi niciodată antisemit”, a declarat el pentru adevarul.ro.

„În temniţă am fost educat să nu privesc oamenii după etnie, culte sau politici. Eram doar luptător anticomunişti acolo, nu făceam deosebire care este legionar, ţărănist, cuzist sau că n-avea nicio culoare politică. Sunt împotriva oricăror extremisme, fie de stânga, fie de dreapta. (...) Când sunt comemoraţi luptătorii anticomunişti, noi suntem cu ale noastre, legionarii cu ale lor. Probabil se referă la comemorarea de la mănăstirea Constantin Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. Eu fiind din Braşov am participat la ceremonial, ei au avut drapel, a fost treaba lor. Irascibilitatea nu ajută nimănui. Lucrurile trebuie discutate cu calm şi fără patimă. Am susţinut întotdeauna că unii dintre legionari au avut părţi bune. Faptele rele trebuie judecate separat, înfierate, astfel încât să nu se mai repete”, a adăugat preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România.

Citește și: