Maria Stan
4882 vizualizări 17 oct 2018

La sosirea la sediul Primăriei Romei, preşedintele Klaus Iohannis nu s-a oprit să salute, conform ceremonialului şi intenţiona să urce scările spre intrarea în clădire. Atenţionat de o persoană din delegaţia care a întâmpinat cuplul prezidenţial, Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, s-au oprit şi au aşteptat ca gorniştii să sune semnalul de sosire a oaspeţilor şi apoi le-a dat onorul.

Vezi gafa cuplului prezidenţial român la minutul 3:42 din imaginile următoare.

Nu e prima gafă de protocol a preşedintelui român în timpul vizitei în Italia. Luni, la întâlnirea cu premierul italian Giuseppe Conte, după prima parte a ceremonialului de primire, Iohannis s-a întors şi a vrut să intre în Palatului Guvernului, deşi ar fi trebuit să continue să meargă în curte, în timp ce garda prezenta onorul. După ce prim-ministrul italian l-a avertizat şi i-a făcut un semn discret din cap, apoi cu degetul, preşedintele român s-a prins de eroare, iar ceremonialul a continuat.

Vedeţi gafa lui Klaus Iohannis la minutul 4:52 din imaginile următoare:

 

La întâlnirea de marţi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Italia, Klaus Iohannis a declarat că fiecare român din Italia reprezintă "un ambasador al României". Şeful statului a recunoscut cu oarecare invidie că Roma este cel mai frumos oraş din lume.

Preşedintele României efectuează în aceste zile o vizită de stat în Italia. El a avut, luni, întrevederi cu premierul, Giuseppe Conte, şi cu şeful statului italian Sergio Mattarella. Cu ocazia vizitei, şeful statului român a decorat-o pe fiica şefului statului italian, Laura Mattarella, cu Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Mare Cruce, ”în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la dezvoltarea relaţiilor de colaborare şi prietenie româno-italiene”. Ea este cunoscută pentru implicarea în diverse proiecte sociale, însă nu este clar ce merite are în relaţia cu România şi nici Administraţia prezidenţială nu le-a făcut publice.

Lista oficialilor italieni decoraţi de şeful statului român este foarte lungă, de la secretarul de stat al Preşedinţiei Italiei, până la şefa Serviciului Ceremonial al aceleiaşi instituţii.

 

Citește și: