Ana Petrescu
496 vizualizări 12 apr 2019

Iohannis: ALDE nu a venit la consultări. Au fost invitaţi şi cei de la ALDE. Nu au venit. ALDE nu e interesat de un dialog cu preşedintele României, nu e preocupat de situaţia justiţiei din România”, a declarat Klaus Iohannis, vineri, la finalul consultărilor cu delegaţia PSD, din care au făcut parte şi doi foşti deţinuţi politici.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut vineri, ultimele consultări pe tema situaţiei în justiţie, cu social-democraţii. Tot vineri, au fost invitaţi şi reprezentanţii ALDE, însă preşedintele partidului Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că membrii formaţiunii nu vor participa la discuţii, motivând că i se pare deplasat să meargă la consultări depsre justiţie când Iohannis nu vrea să îl revoce pe procurorul general Augustin Lazăr.

Iohannis: PSD a încercat să-i folosească pe cei doi foşti deţinuţi politici. "Astăzi am continuat seria de consultări cu partidele politice. Au venit la consultări cei delegaţi de la PSD. Am avut o discuţie pe justiţie, mai exact pe modificările legilor justiţiei, despre abordarea generală. Cred că nu e o surprinză pentru nimeni că opiniile lor cu ale mele sunt destul de diferite pe aceste chestiuni. După părerea mea justiţia a ajuns în acest punct din cauza PSD. PSD dă un asalt asupra justiţiei. PSD e vinovat că despre justiţie se discută foarte mult în termeni de îngrijorare şi preocupare. PSD e vinovat că România nu s-a dezvoltat mai mult, n us-a dezvoltat mai bine", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele a anunţat că va avea loc referendumul pe justiţie în data de 26 mai. Cât priveşte cei doi foşti deţinuţi politici de la Aiud, unde actualul procuror general Augustin Lazăr a fost şef al Comisiei de Eliberări, preşedintele a acuzat PSD că încearcă să îi folosească.

"Din delegaţia pesedistă au făcut parte şi două persoane, doi foşti deţinuţi politic. I-am ascultat pe cei doi. Am auzit două poveşti de viaţă cutremurătoare. Pot să reinterez că torţionarii comunişti trebui traşi la răspundere şi să suporte consecinţele legii pentru faptele lor. Dar încercarea PSD de a se folosi de necazurile acestora pentru a legitima asaltul asupra justiţiei e o încercare de-a dreptul jalnică. Nu îmi imaginez că cineva care a fost nedreptăţit în perioada comunistă, de care şi-au bătut joc comuniştii, îşi doreşte altceva decât o justiţie dreaptă", a spus preşedintele.

Partidul Social Democrat a trimis la consultările de la Palatul Cotroceni, pe Eugen Nicolicea, Marin Iancu şi Ioan Muntean.

Ioan Muntean, fost deţinut închis în Penitenciarul Aiud în regimul comunist,l-a acuzat recent pe procurorul general Augustin Lazăr că i-a amânat de două ori eliberarea condiţionată şi că l-a trimis la carceră timp de 10 zile pentru o poezie.

Şi Marin Iancu a fost deţinut în regimul comunist şi a povestiti că i-au fost respinse în mod repetat cererile de eliberare de către Augustin Lazăr.

Citește și: