Maria Stan
692 vizualizări 6 nov 2018

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că informaţiile furnizate cu o zi înainte de Liviu Dragnea şi care-l vizează sunt "fake news", catalogându-l un disperat care aduce manevre de manipulare.

"Asta se întâmplă când un infractor ajunge în vârful statului, iar acest infractor Dragnea progresează, nu în domeniul statului de drept, ci în domeniul fake news. E ceea ce în ziua de azi se numeşte fake news, înainte de numeau minciuni. Am avut Caragiale, bileţelul roz şi am ajuns în faza cu valizele. Aşa se întâmplă dacă infractorii ajung în vârful statului", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat de valiza reală, cea care a ajuns la Rise Project, preşedintele spune că îi este străină, deşi unii insinuează că ar avea cunoştinţă.

"Nu ştiu ce e cu aceste valize, nu am nicio legătură. Omul (n.r.: Dragnea) este disperat şi are probleme majore şi caută să aducă vorba despre alte lucruri şi aduce manevre de manipulare",a mai spus preşedintele.

Declaraţiile vin după ce, cu o zi în urmă, preşedintele Liviu Dragnea a mers în Parlament cu două valize, reacţionând în acest mod la ancheta Rise Project ce se bazează pe o valiză cu documente Tel Drum, despre care jurnaliştii spun că a fost găsită de un sătean din Teleorman.

Într-o valiză, liderul PSD a adus gogoşi, iar în cea de-a doua a adus acte, cum ar fi ordonanţa de clasare a unui dosar ce-l viza pe Klaus Iohannis, semnată de Cristian Lazăr, dar şi informări cu privire la cauzele penale clasate în care a fost implicat preşedintele.

 

 

 "Am întârziat puţin pentru că am primit două valize. Prima valiză este cu gogoşi de la Rise Project. Sunt aici proaspete. Le mâncăm aici. A doua valiză, după cum probabil ştiţi eu sunt din Teleorman şi ca orice localnic din Teleorman am găsit în fundul curţii o valiză cu documente care nu au ajuns încă la DNA şi hai să vedem ce e aici.

Ia uite, dosarul 01 achiziţia dosarului Raiffeisen. 02 Retrocedări către forumul german al grupului etnic german. 03 promovarea procurorilor care i-au închis dosarele. 04 declaraţii despre banii încasaţi din chirii. 05 închirierea căminului de bătrâni de la Forumul German. 06 presiuni asupra unui judecator de la Curtea. Şi mai avem nişte stickuri," a explicat Liviu Dragnea, la intrare.

 

 

Deputatul PNL, Raluca Turcan şi-a expus la rândul ei părerea despre cele două valize cu care a sosit Dragnea la Comitetul Executiv de luni: ”Băşcălia nervoasă a lui Liviu Dragnea arată spaima acestuia că înscrisurile care urmează să fie date publicităţii vor fi de natură să înlăture orice dubiu cu privire la cine este adevăratul stăpân al firmei Tedrum”.

 

 

O valiză cu informaţii esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-ar fi avut acces anul trecut, când au percheziţionat fizic şi informatic sediul firmei, a fost găsită de un localnic din zona rurală din Teleorman, chiar pe proprietatea lui, scrie site-ul de investigaţii RISE Project, cu precizarea că săteanul în cauză a luat legătura imediat cu un reprezentant al portalului de anchete jurnalistice din judeţ.

Valiza conţine un hard negru cu 63 GB de informaţii din computerul unei persoane importante de la Tel Drum, mii de facturi, acte constitutive de firme-fantomă, extrase de cont sau documente ale unor interpuşi. Totodată, sunt salvate 54.710 mailuri + ataşamentele de pe adresa de serviciu.

În valiză mai există o tabletă din 2010 care a aparţinut directorului general Tel Drum, Petre Pitiş şi peste 1.000 de fotografii din excursii exotice cu anturajul, întâmplări din firmă şi momente de familie, scrie RISE Project.

 

 

 

Iohannis: Chiar şi în condiţii foarte dificile cred că putem să construim o preşedinţie rezonabilă

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că România, chiar şi în condiţiile dificile generate de situaţia din PSD şi de remanierea Guvernului, poate construi o preşedinţie a Consiliului UE ”rezonabilă”, deşi ar fi putut fi ”mult, mult, mult” mai bine pregătită.

”Cu certitudine am fi putut să fim mult, mult, mult mai bine pregătiţi, cum am fi putut să avem o clasă politică mult, mult mai bună, fără infractori, că penali nu mai am voie să spun. Am fi fost în poziţia de a folosi ceea ce se numeşte o fereastră de oportunitate pentru dezvoltarea României, pentru calea noastră europeană pe care ne-o dorim, mi-o doresc. N-a fost să fie”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, întrebat dacă excluderile unor lideri din PSD şi remanierea anunţată pot afecta procesul de pregătire a preluării preşedinţiei Consiliului UE.

El a admis, însă, că în domeniul politicilor europene există o colaborare între Preşedinţie şi Guvern.

”Ăştia au fost aleşi, ăştia conduc guvernul şi Parlamentul. Aşa e în democraţie - cine e ales, acela conduce, dar în toată această învolburare, care în ansamblu arată o politică de foarte proastă calitate, pot să spun că avem undeva şi un punct care mie îmi dă o oarecare speranţă - în domeniul politicilor europene şi în domeniul pregătirii pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, cel puţin până acum, s-a colaborat între Preşedinţie şi Guvern şi cred că vom reuşi chiar şi în aceste condiţii foarte dificile să arătăm că putem să construim o preşedinţie rezonabilă”, a adăugat preşedintele Iohannis.

 

 

Citește și: