Alexandru Costea
156 vizualizări 21 mar 2019

Şeful statului participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Pe agenda de discuţii este combaterea dezinformării în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai şi relaţiile externe ale UE. Potrivit agendei oficiale, joi, de la ora 13.00, Iohannis este prezent la Summitul Partidului Popular European.

De la ora 16.00, Klaus Iohannis va fi prezent la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, prima sesiune de lucru şi apoi la ui dineu de lucru separat al Şefilor de Stat/Guvern.

„Subiectele aflate pe agenda de discuţii a reuniunii Consiliului European se referă, în principal, la aspecte legate de ocupare, creştere şi competitivitate, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile externe ale Uniunii Europene (UE), dar şi la aspecte legate de combaterea dezinformării în contextul alegerilor pentru Parlamentul European din perioada 23-26 mai a.c. De asemenea, liderii europeni vor discuta în format UE27 despre procesul de retragere a Marii Britanii din UE”, a anunţat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, cu privire la subiectele economice, liderii statelor membre vor face o evaluare a situaţiei economice actuale. Discuţiile referitoare la Piaţa Unică se vor axa pe aspecte legate de domeniul digital, industrie şi comerţ în contextul provocărilor globale, tehnologice şi de securitate.

De asemenea, liderii europeni vor discuta despre relaţiile Uniunii Europene cu China în pregătirea Summitului UE - China din 9 aprilie a.c.

„În ceea ce priveşte combaterea dezinformării, preşedintele României va evidenţia faptul că lupta împotriva acestui fenomen este esenţială în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European. În acest sens, preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru intensificarea eforturilor la nivelul statelor membre pentru combaterea acestui fenomen, în vederea asigurării unui proces electoral european liber şi corect. Liderii europeni vor aborda, de asemenea, cele mai recente evoluţii privind procesul de retragere a Marii Britanii din UE, precum şi opţiunile pentru perioada viitoare. Preşedintele României va sublinia că obiectivul comun este acela de a se evita o retragere dezordonată a Marii Britanii din Uniune, iar ţara noastră, în calitatea de Preşedinţie la Consiliul UE, va acţiona pentru finalizarea pregătirilor pentru orice scenariu posibil legat de procesul Brexit. În acest context, Preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea menţinerii unităţii UE27 în cadrul acestui proces”, mai informează Preşedinţia.

Foto: Administraţia Prezidenţială

Citește și: