Andi Manciu - Mediafax
21658 vizualizări 27 sep 2014

În încercarea de a egala, ca susţinere, lansarea lui Victor Ponta, pentru mintingul de astăzi din Bucureşti, PNL şi PDL au dat mobilizarea pentru 50.000 de membri de partid şi simpatizanţi fără carnet, dar aflaţi în evidenţele liberalilor şi democrat-liberalilor. Au ajuns aproape 30.000. Cei mai mulţi au venit din Bucureşti, acolo unde filialelor li s-a cerut să aducă 12.000 de oameni. De la consilierii generali, locali, primari, funcţionari, până la organizaţiile de tineret şi de pensionari, fiecare sector a trebuit să strângă 2000 de militanţi, câte 1000 de la fiecare partid, aleşi şi organizaţi cu o săptămână înainte. În ţară, cele mai multe autobuze au fost chemate din Ilfov, Prahova, Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, în timp ce judeţele din nord sau cele ACL nu are o mare susţinere au primit normă minima: 2-3 autocare. De la consilierii judeţeni la primarii de comune, membrii de partid, eventual cu rude şi apropiaţi, miningiştii PNL şi PDL au fost îmbarcaţi în această dimineaţă şi lăsaţi direct în Piaţa Victoriei. Şeful Guvernului căruia s-au dus să-i strige la geam lipseşte însă din ţară.

El a fost însă prezent în toate dicursurile rostite de pe scenă. Tonul l-a dat secretarul general al PPE, Antonio Lopez. „La nivelul conducerii PPE, am urmărit cu stupoare ce a făcut Guvernul Ponta, prin ordonanţa de urgenţă care legiferează traseismul politic. Este foarte rar să găseşti un discurs atât de absurd al unui lider european, cum a vorbit Victor Ponta. Noi, în Europa, nu agreăm astfel de abordări politicianiste. Fac un apel la cetăţenii români că un astfel de politician fără simţul ridiciolului, care aruncă cu pomeni electorale, nu poate şi nu trebuie să devină preşedintele României”, a spus el.

Iohannis: Nu sunt un om al scandalului

Klaus Iohannis a spus, în discursul rostit la mitingul de lansare, că viziunea sa este "România lucrului bine făcut", intrând în competiţie cu gândul "să facem din România o ţară care ştie ce vrea şi care poate ceea ce vrea" şi că îşi provoacă contracandidaţii la o dezbatere serioasă.

"Mărturisesc, nu e uşor, e un moment special pentru mine. Nu m-am gândit că voi fi aici, nici în urmă cu 30 de ani, când am început să predau ca profesor, nici în urmă cu 14 ani, când am devenit primar. Nu m-am gândit că eu, un profesor de liceu, cu nume de neamţ, dintr-un oraş din centrul ţării, voi fi astăzi în faţa a zeci de mii de oameni entuziaşti, vorbind în numele a milioane de susţinători, cu o viziune pentru România. Democraţia şi libertatea au făcut acest lucru posibil. Dar mai ales voi, cetăţenii acestei ţări, cu generozitatea voastră, cu deschiderea voastră, voi aţi făcut acest lucru posibil. Este o onoare şi o mare responsabilitate. Pornesc în această bătălie pentru Preşedinţia României cu încredere şi convingere", a afirmat Iohannis în faţa susţinătorilor prezenţi la mitingul ACL din Piaţa Victoriei.

El a mai spus că este "un om al faptelor, nu al vorbelor goale", "un om al promisiunilor onorate, nu al scandalului şi spectacolului", "un om care construieşte, nu care distruge".

"Viziunea mea, ca preşedinte al României, poate fi spusă simplu, dar cuprinzător: România lucrului bine făcut! (...) Eu vă spun cu toată convingerea: în România se poate! Am intrat în competiţia prezidenţială cu acest gând: să facem din România o ţară care ştie ce vrea şi care poate ceea ce vrea! O Românie a lucrului bine făcut!", a continuat el.


UPDATE 12:30 Klaus Iohannis: „Despre ce sunt alegerile: vrem încă 5 ani de scandal sau un preşedinte care vine cu viziune? Vrem democraţie sau lăsăm totul în mâna unui singur partid?”

UPDATE 12:25 Klaus Iohannis: „Îi provoc pe contracandidaţii mei la o campanie serioasă”

UPDATE 12:15 Klaus Iohannis: „Nu este uşor. E un moment special pentru mine. Nu m-am gândit că eu un profesor de liceu cu nume de neamţ că voi fi aici în faţa a zeci de mii de oameni entuziaşti. Este o onoare şi o mare responsabilitate. Pornesc în această bătălie cu încredere şi convingere. Forţa mea este forţa voastră, viziunea mea este viziunea voastră, iar victoria mea va fi victoria voastră”

UPDATE 12:08 Vasile Blaga: „De fiecare dată când îţi propui un mare proiect e să-ţi convingi propria familie. Prezenţa dvs aici arată că marea familie a ACL crede în proiectul Klaus Iohannis. Proiectul nostru este despre România care trebuie să convingă prin fapte. ACL vă propune candidatul etalon al lucrului bine făcut, Klaus Iohannis”

UPDATE 11:59 Cătălin Predoiu: „A privi înainte e o datorie. Să privim înainte către victoria lui Klaus Iohannis. Noi avem curajul să spunem toate fărădelegile pe care regimul Ponta le-a făcut României”

UPDATE 11:55 Ludovic Orban, despre PSD: „Oameni buni, le este frică pentru ceea ce au făcut. Le este frică de voi, de toţi oamenii liberi din ţara asta, pentru că suntem mai mulţi decât ei. Le este frică pentru că vor pierde alegerile prezidenţiale. Vă pun o întrebare: Vă este frică de ei? Azi pornim bătălia pentru România. Arătaţi-le celor care le este frică că în România nu a murit credinţa, tot ceea ce e bun şi sfânt. Azi să dăm semnalul victoriei”

UPDATE 11:47 Mihai Răzvan Ungureanu: „Klaus Iohannis este preşedintele pe care îl aşteptăm de 25 de ani. Avem nevoie de un preşedinte care să reprezinte România, care să nu fie doar auzită, ci şi ascultată”.

UPDATE 11:42 Pe muzica din filmul „Ultimul mohican” a fost lansat şi sloganul campaniei „România lucrului bine făcut”

UPDATE 11:39 Gheorghe Falcă, primarul Aradului: Nu este o luptă între dreapta şi stânga, ci între bine şi rău, între minciună şi adevăr.

UPDATE 11:20 Antonio Lopez: Cu Iohannis preşedinte veţi avea o garanţie a securităţii şi nu frica de abuz. Candidatul Ponta ne-a demonstrat doar cât de bine minte.

UPDATE 11:15 Antonio Lopez: Ponta minte întruna, aruncă cu pomeni electorale. Nu poate şi nu trebuie să devină preşedintele României Europene

UPDATE 11:10Evenimentul de lansare a candidaturii lui Klaus Iohannis a început la ora 11.00, în Piaţa Victoriei. Potrivit liderilor ACL, s-a convenit ca lansarea să aibă loc sub formă de miting în încercarea de a marca ideea confruntării dintre Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Evenimentul este prezentat de Aurelian Temişan, iar invitatul special este secretarul general al Partidului Popular European (PPE), Antonio Lopez-Isturiz.

Manifestarea este programată să dureze aproximativ o oră şi jumătate. Potrivit organizatorilor, sunt aşteptate la miting aproximativ 50.000 de persoane din toate filialele PNL şi PDL din ţară.

Evenimentul ACL va bloca o parte din traficul rutier prin Piaţa Victoriei, dar se va putea circula pe Bulevardul Aviatorilor - Calea Victoriei - Bulevardul Lascăr Catargiu şi Şoseaua Nicolae Titulescu - Bulevardul Iancu de Hunedoara.

Organizatorii spun că lansarea va fi ”un eveniment clasic de campanie”, în care Klaus Iohannis va vorbi la finalul evenimentului. Înaintea candidatului ACL, va susţine un discurs preşedintele PDL, Vasile Blaga, şeful de campanie al lui Iohannis.

La miting sunt programaţi să mai vorbească primarul Aradului, Gheorghe Falcă (PDL), secretarul general al PNL, Marian Petrache, prim-vicepreşedintele PDL Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu şi purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu.

Liderii ACL se vor afla pe o scenă amplasată în faţa Guvernului, urmând ca fiecare vorbitor să păşească pe un podium care va ajunge în mijlocul celor prezenţi. De asemenea, în Piaţa Victoriei organizatorii vor monta ecrane pe care se va retransmite live evenimentul.

Chiar dacă lansarea candidaturii la prezidenţiale a lui Iohannis se va petrece sâmbătă, lansarea programului său pentru prezidenţiale ”România lucrului bine făcut” va avea loc luni seară, la Palatul Parlamentului.

 

Citește și: