Departamentul Politic
826 vizualizări 3 ian 2019

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele prin care se constată vacantarea funcţiilor de membri ai Guvernului prin demisia lui Paul Stănescu de la Ministerul Dezvoltării şi a lui Lucian Şova de la Ministerul Transporturilor.

Cele două ministere funcţionează cu miniştri demisionari de o lună. Premierul a anunţat, în urmă cu două zile, că preşedintele a informat-o că nu va accepta propunerile Lia Olguţa Vasilescu (la Ministerul Dezvoltării) şi Mihai Drăghici (la Transporturi).

"Fără nicio explicaţie, dând dovadă că vrea blocarea activităţii Guvernului", s-a plâns Dăncilă.

Potrivit deciziei din 19 decembrie a Curţii Constituţionale, şeful statului a fost obligat să emită de îndată decretele de constatare a vacantării celor două funcţii de ministru şi să răspundă motivat legat de numirile noilor miniştri.

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat că social-democraţii nu au abandonat ideea de a depune pe numele preşedintelui Klaus Iohannis o plângere pentru trădarea interesului naţional şi încă analizează oportunitatea suspendării din funcţie a şefului statului.

”Această idee nu a dispărut. Se discută inclusiv variante legate de suspendarea lui Klaus Iohannis, pentru că nu poţi să mergi la nesfârşit cu un preşedinte care pur şi simplu nu vrea să-şi exercite mandatul, în condiţiile în care trebuie să aplice legile, Constituţia şi deciziile CCR, pe care le încalcă fără nicio problemă. Concluzia pe care o tragem noi este că Werner Klaus Iohannis doreşte cu ardoare să fie suspendat. Habar nu am cine dintre consilierii lui sau ce consultanţi interni sau externi l-au învăţat strategia asta, dar care este foarte proastă pentru că, blocând tot, nu poţi să te mai gândeşti la viitorul mandat de preşedinte sau de candidat, ci te gândeşti la cât suferă o naţiune întreagă prin ceea ce face el. Aceste acte de sfidare sunt decizii anti-interesul naţional,” a declarat Ştefănescu pentru Mediafax.

”A semnat decretele pentru l-a obligat Curtea Constituţională, dar deşi Curtea a spus de îndată, la el a însemnat aproape 20 de zile. După decretul de vacantare a celor două posturi de miniştri, nu a nominalizat propunerile pe care le-a făcut primul ministru. Prin urmare avem în momentul de faţă conducerea rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi două posturi miniştri lipsă, adică la reuniunile consiliilor de miniştri pe zona de Transporturi şi Dezvoltare România nu o să aibă pe nimeni. Werner Klaus Iohannis face în continuare ceea ce şi-a propus să facă, adică să saboteze nu guvernul României sau coaliţia care guvernează, ci România întreagă, pentru că presa europeană şi internaţională nu vorbeşte despre preşedinţia rotativă preluată de PSD, ci de România, iar ceea ce face el e împotriva intereselor naţionale. Acesta este un punct suplimentar în privinţa trădării interesului naţional”, a adăugat secretarul general al PSD.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, le-a cerut, în decembrie, deputaţilor Mircea Drăghici şi Florin Iordache, cu sprijinul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să depună plângere pentru înaltă trădare împotriva lui Klaus Iohannis.

”Pe deasupra tuturor este Iohannis, care într-un mod prin care trădează interesele României. Spune de foarte mult timp că Guvernul României, că România, nu este pregătită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Asta este un act de trădare a intereselor naţionale ale acestei ţări practicat de Klaus Werner Iohannis. Domnule Drăghici. Domnule Mircea Drăghici, împreună cu domnul Iordache, care este prieten la cataramă cu domnul Iohannis, şi cu sprijinul de specialitate a domnului Toader, vă rog ca, după Anul Nou, să depuneţi acea plângere pentru înalta trădare împotriva lui Klaus Werner Iohannis.

Noi tot ce facem, facem la vedere. Sunt lucruri pe care nu le facem şi pentru care suntem puşi să dăm socoteală, dar pentru alte ape care le facem. România, oameni buni, stimaţi colegi, are nevoie de o voce sănătoasă, de o voce clară, o voce puternică, o voce românească, care să spună Europei, care să spună lumii ce se întâmplă în această ţară, ce vrem să facem în această ţară, ce facem pentru români, ce facem pentru capitalul românesc şi pentru economia românească”, a spus atunci Liviu Dragnea.

 

Citește și: