Ana Petrescu
3428 vizualizări 26 nov 2018

Traian Băsescu a afirmat, duminică la România Tv, că şeful statului, Klaus Iohannis, a refuzat numirea Olguţei Vasilescu la Transporturi şi a lui Ilan Laufer la Dezvoltare pentru că "nu-i poate pune nimeni preşedintelui stiloul în mână să semneze un decret, nici mama Curţii Constituţionale".

Întrebat de ce Klaus Iohannis nu a explicat refuzul numirii celor doi miniştri, Traian Băsescu a răspuns: "Văd întotdeauna foarte agitaţi - de ce? Pentru că nu a vrut. Punct. Dar un preşedinte poate să spună <<refuz motivat şi ştiu eu de ce>>, pentru că nu-i poate pune nimeni preşedintelui stiloul în mână să semneze un decret. Nimeni. Nici mama Curţii Constituţionale."

Fostul preşedinte crede că Iohannis va rezolva cu prioritate problema noilor propuneri, mai ales după mesajul pe care l-a avut şeful statului duminică la Bruxelles.

"După mesajul de astăzi (duminică - n.r.), cred că preşedintele va rezolva cu prioritate această problemă, fără să susţin că va nominaliza numirea celor doi miniştri. Dar cred că va lua decizii mai rapid. E mult pănă la 1 decembrie. Sunt două portofolii cheie, Transporturi şi Dezvoltare Regională, amândouă cu proiecte mari, care pot şi fi discutate în Consilii. Cred că da (va rezolva repede problema - n.r.), pentru că este un volum extraordinar de mare de documente de citit. Toate aceste consilii, sunt 10, vor fi prezidate de ministrul nostru care se poate limita numai la anunţarea ordinii de zi şi în rest să îi lase pe ceilalţi să îşi dea cu părerea. Până la urmă, poate să fie şi votul. Dacă nu are puncte de vedere, nu se va întâmpla nimic, dar dacă are puncte de vedere va influenţa decizia, pentru că la el se închide votul. Ca să poţi să ai păreri credibile, trebuie să ştii problemele fiecărei ţări şi a UE în ansamblu", a explicat Băsescu.

Chestionat dacă Iohannis putea accepta revocarea lui Lucian Şova de la Transporturi şi a lui Paul Stănescu de la Dezvoltare, dar să refuze noile propuneri de miniştri, Băsescu a replicat: "Categoric, da şi atunci ar fi fost nevoit să desemneze un interimar din miniştri din Cabinet. Putea să adopte această variantă, care cred că era mai curată. Nu poţi ca preşedinte să îi spui premierului vreau să lucrez cu acest ministru. Dar cred că domnul preşedinte Iohannis o va rezolva relativ repede, mai ales după mesajul de astăzi".

Cât a fost preşedinte, Băsescu obişnuia să rezolve rapid revocările de miniştri.

"Eu am tratat-o ca pe o chestiune asupra căreia nu am vrut să am păreri. Pur şi simplu, când mi-a venit o solicitare de revocare am emis decretul de revocare foarte rapid. La fel de adevărat este că - nefiind o speţă care să fie adresată la CCR nu putem ştii exact care e abordarea Curţii, penru că s-ar putea să meargă pe aceeaşi variantă ca la numiri, să spună o dată poate refuza. Îmi e foarte greu să cred că vreo Curte Constituţională ar putea găsi un motiv prin care preşedintele să-i facă premierului guvernul. Principiul este altul. Premierul îşi face garnitura de miniştri. Când nu mai vrea să mai lucreze cu un ministru, în toată lumea asta, în toate democraţiile aşa este, premierul poate cere remanierea", a conchis Traian Băsescu.

Lucian Şova şi-a înregistrat, joi dimineaţă, demisia din funcţia de ministru al Transporturilor. Paul Stănescu, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale, încă nu a demisionat, spre a elibera portofoliul pentru care PSD a desemnat-o pe Lia Olguţa Vasilescu.

Joi, După ce Viorica Dăncilă a solicitat preşedintelui numirea celor doi miniştri, Klaus Iohannis a amânat decizia privind remanierea până după sărbătorile de 1 decembrie.

Totuşi, la finalul reuniunii de duminică a Consiliului European, Iohannis a ţinut să precizeze că, deşi are mai multe divergenţe cu Executivul, pregătirile pentru preluarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România nu se numără printre ele. Ca mesaj de pace, preşedintele a adăugat că nu are intenţia să exporte divergenţele din politica internă în Preşedinţie şi nu crede că "există astfel de preocupări nici de partea guvernamentală".

Fostul preşedinte Traian Băsescu pare resemnat în legătura cu moţiunea de cenzură împotriva guvernului Dăncilă, pentru care a insistat în ultima vreme şi crede că o parte din Opoziţie nu o doreşte cu adevărat.

"Părerea mea este că nu se vrea o moţiune de cenzură,” apreciază Băsescu. ”Au fost momente de dezbinare între Tăriceanu şi Dragnea. Îşi dădeau lecţii unul altuia. Acum, după ce s-au împăcat, mă îndoiesc că se va depune. Mai ales că este acolo o minte luminată, doamna Turcan, care a spus că se va depune. Poate în noapte de Revelion sau de Crăciun sau la Paşte".

Traian Băsescu apreciază că modul în care a reacţionat Klaus Iohannis cu privire la propunerea de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, se încadrează perfect în recomandările făcute de Comisia Europeană în raportul MCV.

"Decizia preşedintelui e exact în baza raportului Comisiei Europene. Atenţie! Sunt două puncte pe care preşedintele le-a respectat ad literam, adică suspendarea imediată a procedurilor de numire a tuturor procurorilor importanţi şi el a suspendat cinci numiri şi relansarea procesului de numire a unui procuror-şef.

Aici vă spun eu care este istoria, pentru că este din timpul meu. MCV-ul cerea elaborarea unor criterii transparente de desemnare a procurorului-şef al DNA, ca de altfel şi a procurorului general. Aceste criterii probabil că domnul Tudorel Toader le va redacta. Vor fi făcute publice şi atunci fiecare procuror va ştii dacă se poate înscrie. Dar atenţie! Comisia Europeană introduce aici o exigenţă care îndreaptă lucrurile pe un anumit canal. Condiţia pentru DNA este ca procurorul să aibă experienţă în urmărirea penală a infracţiunilor de corupţie. Deci îndreaptă lucrurile către un om din DNA", a conchis fostul preşedinte.

 

Citește și: