Cristian ANDREI
12508 vizualizări 20 feb 2013

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, s-a înscris în PNL, propunerea venind din partea preşedintelui partidului, Crin Antonescu. Surse din PNL au declarat pentru gândul că Iohannis va fi cooptat în noua structură de conducere a partidului, în funcţia de prim-vicepreşedinte, după cum a decis conduderea partidului în urmă cu puţin timp.

"Probabil, am fost un pic liberal înainte de a deveni membru al PNL", a răspuns Iohannis când a întrebat dacă se simte liberal.

Primarul municipiului Sibiu a precizat că mandatul său nu se află în pericol după înscrierea în PNL şi că, dacă va obţine o funcţie de conducere în partid, va renunţa la preşedinţia Forumului Democratic German din România.

"Nu este afectat deloc statutul meu de primar, este afectat statutul meu de preşedinte FDRG. Nu reprezintă o incompatibilitate, m-am consultat cu jurişti. Este o problemă de moralitate, dacă congresul PNL mă va alege într-o funcţie de conducere, voi renunţa la calitatea de preşedinte al FDRG", a subliniat Iohannis.

Edilul municipiului Sibiu a fost ofertat şi de premierul Victor Ponta pentru a face din guvernul pe care îl conducere, variantă respinsă de Klaus Iohannis.

"Venind în rândurile PNL, Klaus Iohannis vine în rândurile USL. Când vorbesc despre proiectul Iohannis vorbesc despre o deschidere a societăţii în sensul unor elite. De astăzi, PNL e mai bogat, mai puternic, mai prestigios. Avem un Congres peste câteva zile şi nu vreau să pierdem ocazia ca un om de talia lui Iohannis să nu fie reprezentat. Voi solicita o derogare de vechime ca domnul Iohannis să poată candida pentru o funcţie în conducerea partidului", a susţinut Crin Antonescu, într-o conferinţă susţinută de Klaus Iohannis.

Întrebat dacă îl vede în continuare o variantă bună de premier, Antonescu a răspuns: "Da, fără îndoială, cu precizarea că intrarea lui Iohannis în PNL nu înseamnă cu nimic vreo modificare în angajamentele noastre la nivelul USL în faţa alegătorilor români, nu are niciun fel de legătură susţinerea pentru premierul Victor Ponta cu intrarea lui Iohannis în PNL". Liderul PNL a adăugat că îl susţine pe Iohannis şi pentru preşedinţia regiunii din care va face parte judeţul Sibiu.

La rândul său, întrebat dacă se vede în cariera sa şi premier, Iohannis a spus că nu exclude această posibilitate. "Nu aş exclude din capul locului o astfel de posibilitate", a spus el.

Ponta: E un mare câştig

"Ştiţi părerea mea despre domnul Iohannis ca om politic, ca om. Dacă se confirmă ca ştire ar fi un mare câştig pentru PNL şi USL. Nu pot să comentez mai mult decât atât", a spus şi premierul Victor Ponta.

În 2009, Klaus Iohannis a fost propus de Crin Antonescu premier în tandem cu prezidenţiabilul Mircea Geoană, fiind susţinut la vremea respectivă de PNL, PSD, UDMR şi PC. Preşedintele Traian Băsescu a respins varianta propusă de această majoritate parlamentară şi a preferat să-l nominalizeze pe primarul Sectorului 3 de la acea dată, Liviu Negoiţă.

Reacţia lui Chiliman

"Adeziunea domnului primar Klaus Iohannis la Partidul Naţional Liberal reprezintă, pentru partidul nostru, un câştig incontestabil de competenţă, seriozitate şi verticalitate. Ţinând cont această realitate, consider că este de datoria mea să salut opţiunea domnului primar Klaus Iohannis de a ni se alătura", a subliniat primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.

 

Citește și: