Corina VÂRLAN
702 vizualizări 14 dec 2014

Răzvan Cotovelea a promis pe parcursul mandatului său că elevii din clasa a III-a vor învăţa de la anul de pe tablete şi că România va avea propriul satelit de comunicaţii. El se afla la conducerea ministerului pentru Societatea Informaţională în momentul izbucnirii scandalului licenţelor Microsoft. DNA a cerut în acest caz avize de urmărire penală pentru nouă foşti miniştri.

Reprezentanţii DNA au argumentat că persoane din Guvern, din ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli au pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane de dolari achitate de Executiv în cadrul contractului.

Tablete în şcoli pentru elevii de clasa a III-a

Fostul ministru pentru Societatea Informaţională a anunţat, luna trecută, că elevii de clasa a III-a vor învăţa de anul viitor de pe tablete, pe acestea urmând să fie instalate manuale digitale şi mai multe aplicaţii care să ajute în procesul educaţional. Circa 220.000 de copii urmau să folosească la şcoală tabletele, a căror valoare a fost estimată la 20 de milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor urmau să vină din fonduri europene.

De la finele primului semestru din 2015, şi elevii de clasa a II-a şi a IV-a urmau să primească tablete.

FOTO: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto

Practic, pentru a le permite tuturor acestor elevi să înveţe de pe tablete, ar fi necesare 500.000 de astfel de dispozitive.

Satelitul de comunicaţii anunţat de Cotovelea

România ar urma să aibă în următorii ani propriul satelit care să asigure servicii de specialitate atât pentru instituţiile statului, cât şi pentru mediul privat, contra cost, potrivit declaraţiilor făcute de Cotovelea.

El anunţa că va urma, pe final de 2014 sau la începutul lui 2015, dezvoltarea unui plan prin care urma să se stabilească tipul satelitului şi costurile pe care ar urma să le implice acesta.  "Vrem să fie profitabil, nu vrem să spunem doar că România are un satelit. Factura statului şi a mediului privat pentru serviciile de comunicaţii prin satelit este una ridicată şi, dacă am avea acest satelit, costurile s-ar reduce cu până la 2,5 ori decât achităm în prezent", declara ministrul pentru Societatea Informaţională în luna septembrie.

Cotovelea a explicat, totodată, că un satelit poate costa şi câteva sute de milioane de euro, că în lume există 10 producători de sateliţi şi doar 3-4 entităţi care îl pot plasa pe orbită.

Cine este Răzvan Cotovelea

Răzvan Cotovelea este licenţiat al Facultăţii de Energetică din Cadrul Universităţii Politehnica. El a deţinut în trecut funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europene şi de director general adjunct şi de director general în cadrul Ministerul Finanţelor Publice.

El a lucrat şi în Ministerul Afacerilor Externe şi în Ministrul Intergrării Europene. Cotovelea a primit, de asemenea, distincţia de Cavaler al Ordinului Naţional "Pentru Merit", pentru importante servicii aduse României pentru dezvoltarea şi gestionarea fondurilor europene şi pentru contribuţia adusă la integrarea ţării în UE.

Descărcaţi aici declaraţia de avere a lui Răzvan Cotovelea

Fostul ministru pentru Societatea Informaţională are un apartament de 30 de mp în Bucureşti, pe care l-a primit moştenire, şi trei conturi, două la BCR şi unul la Banca Italo-Romena, în valoare totală de circa 5.200 de lei, potrivit declaraţiei de avere depuse în luna martie.

Cotovelea nu are maşină, nici datorii şi a dat trei împrumuturi în valoare totală de circa 36.000 de lei, unul către o persoană fizică şi două către o firmă.

Citește și: