Gandul.info
Petriana Condrut
Gabriel Pecheanu
10103 vizualizări 21 dec 2017

"România nu este monarhie, ci Republică. Palatul Elisabeta trebuie să revină statului român. Membrii Casei Regale pot să stea la Săvârşin sau în altă parte”, a declarat premierul Mihai Tudose la o întâlnire informală cu presa.

Anterior, a apărut informaţia că Executivul va da aviz negativ pe legea privind Statutul Casei Regale, proiect iniţiat de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu.

Dragnea: Discutăm mâine

Coaliţia PSD-ALDE va discuta, vineri, despre parcursul proiectului de lege privind Statutul Casei Regale şi va lua o decizie în această speţă, a precizat, joi, liderul PSD Liviu Dragnea.

Întrebat ce se întâmplă cu proiectul privind Statutul Casei Regale până la urmă şi dacă se va lua o decizie în această speţă, Dragnea a răspuns: „Mâine avem coaliţie. Mâine discutăm”.

Premierul Mihai Tudose, aflat lângă Dragnea, a precizat, la rândul său, că "personal" nu este de acord cu acest proiect.

„Eu am declarat că, personal, consider că acel palat - în nume personal, vă spun încă o dată - ar trebui să-i revină statului român, Casa Regală având domeniile retrocedate de către stat”, a spus Tudose. 

CITEŞTE ŞI: Tăriceanu, despre proiectul privind Casa Regală: Nu dăm bani Casei Regale

Comisia juridică şi Comisia pentru cultură ale Senatului au decis, în şedinţa comună din 5 decembrie, să amâne dezbaterea şi emiterea unui raport pentru Legea privind Statutul Casei Regale, iniţiată de preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus, pe 7 noiembrie, o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, care prevede recunoaşterea acesteia ca persoană juridică de drept privat. Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă urmăreşte recunoaşterea personalităţii juridice pentru Casa Regală a României.

De asemenea, se urmăreşte recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, între atribuţiile căruia se află adoptarea Statutului Casei Regale a României, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a României, strict în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale publice, care să fie finanţat de la bugetul de stat, în limita alocării bugetare şi atribuirea în folosinţă gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României. „Finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului”, potrivit textului normativ.

Potrivit unui comunicat al Senatului, aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti. „Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului. Cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului susţin că iniţiativa legislativă este o recunoaştere pentru modul în care Regele Mihai şi-a făcut datoria faţă de ţară.

Citește și: