10298 vizualizări 24 apr 2018

Începând cu „Dragă Liviu...”, Netanyahu îi mulţumeşte lui Dragnea pentru felicitările cu ocazia celei de a 70-a aniversări a statului Israel, şi remarcă declaraţia şefului PSD în privinţa mutării ambasadei României la Ierusalim ca o dovadă a „prieteniei profunde” între români şi israelieni. În final el  îl invită la Ierusalim, potrivit documentului publicat de Antena 3. 

 

Liviu Dragnea  a anunţat, joi seară, într-un interviu la Antena 3, că guvernul a aprobat, în şedinţa de guvern de joi, un memorandum privind mutarea ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Despre document fusese întrebat, cu câteva ore înainte, purtătorul de cuvând al Guvernului, însă acesta nu a comentat subiectul, iar la o întrebare punctuală a insistat că nu l-a văzut. 

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat extrem de dur decizia anunţată de Dragnea, cerând guvernului discernământ şi responsabilitate. Ulterior, Executivul a anunţat că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria ”Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală. La rândul său, MAE a răspunsul criticilor preşedintelui care reclamase că nu a fost informat sau consultat pe marginea acestui subiect, deşi constituţional el are ultimul cuvânt în cazul unei asemenea chestiuni. „Reiterăm că prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituţională, cu includerea şi consultarea tuturor instituţiilor şi actorilor relevanţi, conform Constituţiei şi legilor în vigoare”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe. 

După o încercare eşuată de a contacta telefonic pe Viorica Dăncilă - pentru că premierul nu a răspuns la apel - Iohannis a avut o discuţie, totuşi, cu premierul. „Iniţial nu am răspuns. Eram la Simfonia Lalelelor, nu am văzut apelul, apoi am sunat şi am discutat cu dumnealui. A fost o discuţie privată cu domnul preşedinte, pot să confirm că a avut loc această discuţie", a spus şeful Guvernului. 

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, de fapt, intenţia Guvernului a fost de a crea „o platformă de discuţie”. Totuşi, a comentat el, „comunicarea a fost profund defectuoasă”.

„Am avut o discuţie destul de lungă. Înţeleg că de fapt Guvernul a vrut să creeze un fel de platformă de discuţie. Ceea ce nu e greşit. De aici până la mutarea ambasadei e cale lungă. (...) A fost o discuţie în jurul temei mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Am explicat doamnei Dăncilă câteva chestiuni şi, în final, cred că a înţeles un pic mai bine”, a declarat preşedintele. 

Citește și: