Firuta Flutur
Departamentul Politic
5702 vizualizări 14 feb 2019

Fostă şefă DNA, Laura Codruţa Kovesi a anunţat miercuri seară că a fost citată vineri la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, într-un dosar în care are calitatea de suspect şi i se aduc acuzaţii de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

"S-a prezentat un poliţist la domiciliul meu şi am primit o citaţie din partea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie în calitate de suspect pentru infracţiunile de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Este foarte interesant că această citaţie vine înainte de a merge la Parlamentul European în vederea audierii, dar probabil este tot o coincidenţă faptul că iniţial am fost anunţată de procedura din Parlamentul European. Am înţeles că audierea urma să fie pe data de 18 februarie, mi-am cumpărat bilet de avion pentru data de vineri, ca să pot să merg la Bruxelles şi să particip la audiere. În acest sens, chiar am fost astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi am depus o cerere de amânare pentru un proces care urma să aibă termen în data de luni şi a cererea de amânare am depus biletul de avion, din care rezulta că pe data de vineri urma să plec din ţară. La nici câteva câteva ore după ce am depus această cerere, din care rezulta că eu voi fi plecată din ţară pentru această audiere, am primit această citaţie", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa FM.

Fostul procuror şef DNA bănuieşte că este vorba de dosarul în care este acuzată de omul de afaceri Sebastian Ghiţă că i-ar fi cerut să plătească de aducerea în ţară a fostului director FNI Popa Nicolae.

"Este evident că prin această metodă se încearcă oprirea mea în această procedură, se încearcă chiar şi prin abuzuri să nu ocup această funcţie, pentru că totuşi am şanse, pentru că sunt candidatul care s-a situat pe primul loc. În citaţie nu sunt descrise faptele, urmează să îmi fie aduse la cunoştinţă când mă voi prezenta la audiere.(...) Bănuiesc că este vorba despre dosarul în care aş fi fost implicată în aducerea lui Popa Nicolae în ţară, desigur, o mare minciună. Nu am avut niciun fel de atribuţii în procedura de extrădare.(...) Deşi e o anchetă deschisă din 2017, nu ştiu dacă ea a fost închisă. Exact cu o săptămână înainte de audierea mea în Parlamentul European pentru ocuparea acestei funcţii, eu primesc citaţie să fiu audiată exact în ziua în care trebuia să fiu prezentă la Bruxelles," a remarcat Kovesi.

Deşi se ştie nevinovată, ea admite că această citare îi afectează imaginea.

"Este foarte dificil să spun ce vor gândi alţii. Eu ştiu că sunt nevinovată, ştiu că este o etapă intermediară începerea urmăririi penale. Va fi o problemă de imagine, de credibilitate şi a mea, dar şi a instituţiei care a făcut acest demers total abuziv. Să investighezi după zece ani o faptă... Nu văd care era urgenţa ca eu să fiu chemată înainte să mă prezint la această procedură. Acest lucru poate să îmi afecteze în mod serios candidatura.(...) Am prima şansă în această procedură. Sigur că începerea urmăririi penale s-a făcut pentru a mă bloca în această procedură şi nicidecum pentru a afla adevărul. Acest dosar a fost deschis şi în 2017, s-au făcut şi audieri în cursul anului trecut şi atunci sigur că mă întreb, ca în momentul în care eu fac o cerere şi spun că voi pleca din ţară, după câteva ore mă trezesc cu Poliţia şi trebuie să mă prezint exact în ziua plecării", a mai spus Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a precizat că audierea de la Bruxelles este stabilită pentru data de 26 februarie şi că va participa la aceasta.

"Eu voi merge la Bruxelles, audierea este în 26, astăzi mi s-a confirmat şi oficial acest lucru. Voi merge, voi explica că sunt nevinovată, voi explica faptul că începerea urmării penale este o şicană. Îmi voi continua drumul în această procedură. Nu voi înceta. Aşa cum am spus şi când mi-am încheiat mandatul la DNA, corupţia poate fi învinsă. În cele şase luni, am făcut o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu care am trecut de filtru. Guvernul trebuie să vină şi să-mi propună o înţelegere amiabilă, altfel va fi judecat pe fond. Iar al doilea lucru pe care l-am făcut a fost să mă înscriu în acest concurs”, a mai spus Laura Codruţa Kovesi.

În decembrie 2018, la 6 luni după ce fusese revocată din funcţia de procuror şef al DNA de preşedintele Klaus Iohannis, Laura Codruţa Kovesi a atacat la CEDO decizia de revocare. Ea a precizat că nu doreşte bani sau reinstalarea în funcţie, ci recunoaşterea că că i-au fost încălcate drepturile omului. Plângerea se află pe rolul Curţii Europene.

Ulterior, numele Laurei Codruţa Kovesi a apărut pe lista scurtă a candidaţilor la nou înfiinţata funcţie de procuror şef european. Potrivit unei informări transmise de către preşedintele PE, Antonio Tajani lui Tudorel Toader, ordinea preferinţelor este: 1. Laura Codruţa Kovesi (România), 2.Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi 3. Andres Ritter (Germania). Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Olguţa Vasilescu: Păi, să aibă încredere în Justiţie, zic!

Fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu o ironizează pe Facebook pe Laura Codruţa Kovesi şi îi recomandă să aibă încredere în Justiţie.

"Am trăit s-o văd şi pe-asta! Laura Codruta Kovesi se plânge ca e abuzată de “statul de drept”! Când? Exact când îşi făcea campanie sa devină procuror şef european... Pe bune? Să le spună asta celor care au fost acuzaţi fix în campanie electorală! Păi, să aibă încredere in Justiţie, zic! Că parcă aşa era şlagărul “penalilor”... Şi, ca să lucram cu materialul clientului, “nişte penaaaaali vor sa conducă ţara!” Bine, în speţa de faţă, chiar Europa! Sau “în politică nu există prezumţia de nevinovăţie (ea fiind susţinută politic de grupul PPE), iar persoanele asupra cărora planează suspiciuni rezonabile trebuie să facă un pas lateral”. Am citat corect, nu?

P.S. Şi pe mine m-ai chemat tot ca “suspect”. Noroc că, de la cazul meu, s-au mai schimbat metodele!", a scris Lia Olguţa Vasilescu, pe Facebook.

După ce s-a uitat la o emisiune TV, ea completează mesajul iniţial:

”Văd ca ma citează Victor Ciutacu. Şi văd ca doamna Kovesi se plânge ca au apărut informaţii din dosar înainte sa fie audiată (deşi eu nu am văzut pe nicăieri date din dosarul ei). Dragă Victor, adu-ţi aminte că de la tine am primit rechizitoriul din dosarul meu, pe care îl avea toată presa, în afară de mine care FUSESEM DEJA JUDECATĂ ÎNTR-O INSTANŢĂ...

Şi mai spune doamna ca ea a făcut un bine ca l-a adus pe Popa în ţară. Şi eu zic că am făcut un bine că am văruit blocuri. Şi, deşi nu am semnat nimic, că fondurile nu erau publice, am ieşit în cătuşe... Fapte de acum 10 ani, se miră doamna Kovesi... Pai, lui Liviu Dragnea nu i-au făcut dosare după 10, respectiv 16 ani?

Mă opresc aici, că iar zic unii că “atac Justiţia”... Şi dăunează grav la CV! 😜,” adaugă fostul primar al Craiovei.

Ludovic Orban: O acţiune comandată politic

Preşedintelui PNL Ludovic Orban i se pare scandalos că Laura Codruţa Kovesi are calitatea de suspect într-un dosar, în contextul în care se află în procedura de selecţie pentru şefia Parchetului European.

”Mi se pare scandalos ca atunci când mai sunt câteva zile până la audierea în Comisia LIBE a Parlamentului European a candidatului român la şefia Parchetului European, Secţia specială de investigare a magistraţilor să iniţieze o anchetă penală atât de repede împotriva doamnei Kovesi care, repet, este în procedura de ocupare a poziţiei de procuror-şef. Am fost împotriva înfiinţării acestei Secţii. Am atacat la CCR, am sesizat Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia ne-a dat dreptate şi a formulat recomandare împotriva înfiinţării acestei Secţii speciale de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi. Iată la ce a dus înfiinţarea acestei Secţii, care este practic sluga politicului, sluga infractorilor din PSD-ALDE, care execută comenzi şi care încearcă să îngenuncheze orice magistrat independent care încearcă să îşi exercite profesia şi care îi deranjează pe cei care se află astăzi la putere”, a declarat Ludovic Orban pentru Mediafax.

Preşedintele PNL nu crede în coincidenţe şi e convins că acţiunea Secţiei speciale de investigare a infracţiunilor în justiţiei are ca scop reducerea şanselor Codruţei Kovesi pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European.

”Nimic nu e întâmplător pe lumea asta. Nu cred în coincidenţe şi mi se pare că este o acţiune comandată politic, care are clar scopul de a pune în umbră şi de a reduce şansele candidatului român la funcţia de procuror-şef al Parchetului European”, susţine Orban.

”Cu siguranţă, atunci când un candidat este pus într-o astfel de situaţie, în care să planeze suspiciuni asupra sa, este posibil să i se reducă şi şansele. Repet. Nu cred în coincidenţe şi mi se pare scandalos faptul că această nou înfiinţată Secţie - care practic a fost creată de actuala putere, de Dragnea, de Tăriceanu doar cu scopul de a intimida magistraţii independenţi - să comită o asemenea agresiune împotriva unui magistrat român care este implicat într-o procedură de selecţie pentru ocuparea unei funcţii de conducere foarte importantă la nivel european”, spune Orban.

Pe pagina de Facebook a PNL, este postată o declaraţie a eurodeputatului liberal Siegfried Mureşan, care anunţă că Roberta Metsola, coordonatoarea Grupului PPE în Comisia LIBE a Parlamentului European a declarat că CV-ul şi determinarea Laurei-Codruţa Kövesi o fac favorită pentru postul de Procuror European."

USR: România intră oficial în dictatura penalilor

Şi USR sare în apărarea fostului procuror şef al DNA.

”Penalii vor să blocheze cu orice preţ alegerea lui Kovesi ca procuror european!” atenţionează un mesaj pe pagina de Facebook a partidului. ”Secţia de anchetare a magistraţilor, pe care PSD şi ALDE au inventat-o ca să elimine magistraţii incomozi, a intrat în acţiune şi prima victimă este Laura Codruţa Kovesi.

Nu poate fi întâmplător faptul că exact în ziua în care trebuia să ajungă în Parlamentul European, să-şi susţină candidatura pentru funcţia de procurorul general al Uniunii Europene, Laura Codruta Kovesi a fost citată de această secţie de anchetare a magistraţilor. În baza unei mărturii a lui Sebastian Ghiţă, unul dintre fugarii celebri, pe care Tudorel Toader nu a fost în stare să îl aducă în ţară să se prezinte la toate procesele pe care le are.

România intră oficial în dictatura penalilor. E mai important ca niciodată să luptăm pentru ca iniţiativa Fără Penali să ajungă în Constituţie!”

Dacian Cioloş: PSD şi ALDE folosesc toată maşinăria de manipulare şi de presiune

Liderul PLUS Dacian Cioloş acuză PSD-ALDE că încearcă intimidarea şi discreditarea Laurei Codruţa Kovesi, pentru a nu ajunge la şefia Parchetului European.

”Încercarea de intimidare şi discreditare a Laurei Codruţa Kovesi este o acţiune de compromitere publică specifică actualei puteri. Liderii PSD-ALDE nu doresc ca fosta şefă a DNA să ajungă procuror-şef european şi folosesc toată maşinăria de manipulare şi de presiune, dar şi instituţiile subordonate politic, pentru a stopa chiar şi fizic această numire, pe ultima sută de metri. Aşa au procedat cu toţi cei care li se opun şi e momentul să înţelegem că situaţia se va înrăutăţi cu cât ne apropiem de campania electorală. Punerea sub acuzare a Laurei Codruţa Kovesi de către Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie este o dovadă că au construit mecanismele necesare pentru a supune Justiţia intereselor acestei reţele clientelare de putere”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

”Au puterea să facă tot ceea ce vor, dacă nu ne opunem energic. Nu uitaţi tot ce au făcut, nu uitaţi că au blocat DNA şi întregul sistem de justiţie, nu uitaţi de 10 august. Nu uitaţi că au înarmat Jandarmeria cu muniţie de război. Vor fi tot mai dezlănţuiţi şi vor distruge tot ce a mai rămas de distrus în ţara asta, vor nimici instituţii şi persoane, doar ca să credem că niciunul dintre noi nu e mai bun şi că tot ce merităm este să trăim în mizeria morală pe care o vând împachetată în sinistra ficţiune numită „program de guvernare“. Este de datoria noastră să reacţionăm şi să schimbăm România în bine, stând alături de oamenii care încearcă să rămână drepţi şi curajoşi în faţa grupului infracţional al lui Dragnea. România nu o să se prăbuşească, pentru că românii nu vor accepta să li se fure din nou ţara!”, a conchis Cioloş.

 

Citește și: