Florin Zafiu
14345 vizualizări 27 feb 2019

"Acest vot nu este doar pentru mine, acest vot este pentru tot sistemul de justiţie român. Acest vot este pentru toţi cetăţenii din România care în ultimii ani au susţinut lupta anticorupţie şi statul de drept, este un vot pentru toţi procurorii şi judecătorii din Europa care lucrează sub presiune. Eu aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi aştept decizia decidenţilor europeni. M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror profesionist, nu am avut spriijinul Guvernului de la Bucureşti, nici nu l-am cerut, nici nu l-am aşteptat şi nici nu îl aştept", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la sosirea pe Aeroportul Henri Coandă.

"Sunt onorată că am trecut prima în urma interviului susţinut în comisia tehnică. Sunt onorată pentru votul de astăzi, dar trebuie să aşteptăm decizia care se va lua de către politicieni. Va fi o decizie politică, în urma unor negocieri între Consiliu şi Parlamentul European. Ceea ce a depins de mine, am făcut. Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut, a fost foarte importantă încurajarea."

E a ţinut să declare că modificările legilor justiţiei contravin normelor europene şi susţine protestele din ultima vreme ale procurorilor şi judecătorilor.

"Aş vrea să spun că sunt alături de colegii mei procurori şi judecători pentru tot ce se întâmplă în aceste zile în justiţia din România. Este ceva extrem de grav, este un protest prin care colegii mei şi-au suspendat acrtivitatea, se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiţiei de către politic. Se luptă cu îndârjire împotriva adoptării unor modificări legislative care contravin normelor europene, contravin tututor recomandărilor făcute de GRECO şi Comisia de la Veneţia,” a declarat Kovesi.

Cinci membri PNL au votat pentru Kovesi în Comisia LIBE

Traian Ungureanu este singurul membru PNL din Comisia LIBE, însă din cauza faptului că mai mulţi eurodeputaţi au lipsit, au participat, în calitate de supleanţi, europarlamentarii PNL Cristian Buşoi, Siegfried Mureşan, Marian-Jean Marinescu şi Adina Vălean, potrivit unor surse politice.

Cei cinci eurodeputaţi români care au votat împotriva lui Kovesi sunt Emilian Pavel, Gabriela Zoană, Claudiu Ciprian Tănăsescu, Răzvan Popa şi Maria Grapini.

”I-am învins! Rezultatul votului de acum din LIBE: Laura-Codruţa Kovesi (România): 26 voturi, Jean-Francois Bohnert (Franţa): 22 voturi, Andres Ritter (Germania): 1 voturi. Este o mare victorie a României, la care şi noi, europarlamentarii din Partidul Naţional Liberal am contribuit decisiv cu voturile noastre în Parlamentul European. Somăm Guvernul României să înceteze orice sabotare a candidatului român pentru poziţia de Procuror Şef European,” a scris pe Facebook Siegfried Mureşan, după votul din Comisia LIBE.

Grapini a încercat ”să palmeze” un vot pentru Kovesi

Europarlamentarul român Maria Grapini s-a remarcat printr-un gest cel puţin bizar în timpul numărătorii voturilor exprimate în Comisia LIBE. Potrivit unor înregistrări video, europarlamentarul Judith Sargentini (Grupul Verzilor) a oprit-o pe Grapini care se apucase să numere voturile acordate lui Kovesi, dar sărise ”din neatenţie” un vot. Spre iritarea vizibilă a europarlamentarului român, Sargentini nu i-a mai permis să continue numărătoarea şi a numărat chiar ea opţiunile exprimate pentru Kovesi. ”26,” a spus ea la final, privind-o cu reproş pe Grapini.

”Nu e vorba de niciun incident,” respinge Grapini acuzaţiile, încercând să nege ceea ce este vizibil pentru oricine. ”Această doamnă este o excentrică. Am numărat primul teanc de voturi, pentru că ea mi le-a dat să le număr. Noi eram patru în comisie şi prima care ar fi sărit, dacă e aşa cum spun anumiţi domni aberanţi, că s-a vrut să se fure, prima ar fi reacţionat Monica Macovei, cu care stăteam faţă în faţă şi nu a schiţat niciun gest. Doamna, când am ajuns la teancul dnei Kovesi, a spus: astea le număr eu. Foarte bine.”

Moraes: În negocierea finală nu va conta diferenţa de voturi

Preşedintele Comisiei LIBE Claude Moraes a declarat miercuri seara, într-o intervenţie la Antena 3 că Parlamentul European şi Consiliul UE vor fi parteneri egali la negocierea pentru desemnarea procurorului şef european, chiar dacă diferenţele de voturi au fost diferite în aprecierea candidaţilor.

”Votul membrilor Consiliului UE este egal cu votul nostru. Noi suntem egali. Ei au votat, noi am votat şi cu asta s-a terminat povestea. (...) În cele din urmă, la negocieri, atât Consiliul, cât şi Parlamentul European vor fi parteneri egali în această negociere. Este adevărat că la votul reprezentanţilor statelor membre UE, candidatul francez a fost foarte mult înainte, în timp ce la noi în comisie, diferenţa dintre candidaţi a fost foarte mică, dar în negociere, o negociere matură, nu se va spune, nu se va uita nimeni la asta. Vom vedea care este cel mai bun candidat. Nu va fi simplu, există o diferenţă între cum s-a votat, dar asta este democraţia, aşa vrem să se întâmple voturile,” , a declarat Moraes la Antena 3.

”Aşa funcţionăm noi. Chiar dacă suntem blocaţi, trebuie să cedeze cineva, ca să ajungem la un consens. Nu există un stăpân care să spună - nu vă mai jucaţi, aşa am decis, aşa facem. Democraţia nu e perfectă şi nici această situaţie nu e perfectă. Membrii Consiliului sunt din state membre, dar nu e partea aleasă a UE. Nu trebuie să subestimaţi ceea ce face parlamentul într-o negociere. Este o procedură nouă, nu e testată.”

După audierea în faţa reprezentanţilor statelor UE în Consiliul UE, Francois Bohnert a obţinut 50 de voturi, faţă de numai 29 ale Laurei Codruţa Kovesi, în timp ce după cea în faţa Comisiei LIBE, diferenţa de voturi a fost doar de 26 la 22 în favoarea candidatei din România.

 

Citește și: