Sorin Bogdan
7761 vizualizări 27 feb 2019

Laura Codruţa Kovesi a obţinut cele mai multe voturi şi în Comisia pentru Libertăţi Civile (LIBE) a Parlamentului European, care a votat miercuri la prânz candidatul pentru funcţia de procuror şef european.

După numărarea voturilor, rezultatul este următorul:

- Laura Codruţa Kovesi - 26 de voturi

- Jean-Francois Bohnert (Franţa) - 22 de voturi

- Andres Ritter (Germania) - un vot

A existat şi un vot alb, adică neatribuit unui candidat.

"Voi trimite o scrisoare preşedintelui Conferinţei preşedinţilor, pentru a spune care este rezultatul votului,” a declarat la finalul şedinţei preşedintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes. ”Pe baza mandatului conferinţei preşedinţilor, voi intra în negocieri cu Consiliul UE, spre a ajunge la un acord comun pentru numirea noului procuror-şef european.”

Laura Codruţa Kovesi a primit cele mai multe voturi şi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT), 12, faţă de Bohnert - 11 voturi şi Andres Ritter, care a primit un vot.

 

Procurorul şef european va fi numit prin consens, de Parlamentul European şi de Consiliul UE, anunţă Comisia LIBE, printr-un comunicat oficial

”Rezultatul votului din Comisia LIBE, împreună cu recomandarea Comisiei pentru Control Bugetar (CONT), de asemenea în favoarea doamnei Kovesi (votată marţi), va fi înaintat Conferinţei Preşedinţilor (formată din preşedintele Parlamentului European şi liderii grupurilor politice),” precizează Comisia LIBE. ”Aceştia vor anunţa care sunt următorii paşi ai procedurilor pe 7 martie, înaintea negocierilor cu Consiliul UE.”

Dacă Parlamentul European va confirma nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi, decizia finală trebuie negociată cu Consiliul UE, care l-a preferat pe procurorul francez Jean-Francois Bohnert (50 de voturi, faţă de 25 pentru Kovesi).

Gabriela Zoană, unul dintre europarlamentarii PSD care a depus eforturi în ultimele zile pentru a diminua şansele Laurei Codruţa Kovesi de a obţine funcţia dorită, reuşind să determine Comisia LIBE să ia decizia prin votul tuturor membrilor, nu doar într-o şedinţă a liderilor grupurilor politice, deplânge că - până la urmă - votul a fost emoţional şi politic.

”Până la urmă, este opţiunea individuală a eurodeputaţilor prezenţi în sală. Au lipsit mulţi eurodeputaţi,” a explicat Zoană. ”Cei care au lipsit, unii au fost substituiţi, alţii nu au fost substituiţi şi nu a votat nimeni în locul lor. E opţiunea deputaţilor prezenţi în sală. E absolut firesc să respectăm votul fiecăruia. A fost un vot secret. Unii au votat emoţional, alţii au votat fiecare după cum a considerat. Fiecare a votat conform criteriilor pe care în mod normal şi le-a stabilit fiecare. Sau în urma audierii de marţi. Am auzit multe persoane care ar fi votat emoţional. Iarăşi este o chestiune pe care este greu să o comentăm, pentru că este votul individual. A fost un vot secret. Procedura a fost pe bază de bilete, nu a fost electronică. Fiecare a bifat candidatul pe care l-a preferat. Deci nu a exista opţiunea să dai un punctaj tuturor candidaţilor. Nu a fost o decizie, să spunem, strict profesională în urma analizei dosarului profesional al fiecărui candidat.”

Ea consideră că votul a fost mai degrabă politic.

”Este un vot care a fost dat într-o comisie a PE, Comisia pe justiţie într-adevăr, dar este până la urmă un vot politic, pentru că au votat eurodeputaţi care aparţin de diverse grupuri politice. La Consiliul UE nu a fost un vot politic, pentru că acolo au votat ambasadorii, însă în Parlament, reprezentanţii, absolut toţi, sunt oameni politici,” spune Zoană.

 

Citește și: