22 vizualizări 19 mar 2009

Preşedintele PIN, Lavinia Şandru, s-ar putea regăsi pe listele PSD pentru europarlamentare. Conform unor surse de la vârful formaţiunii social-democrate, Şandru are deja rezervat un loc eligibil, ceea ce i-a nemulţumit nu numai pe vechii pesediştii, ci şi pe conservatori.

Aceştia din urmă sunt supăraţi pentru că preşedintele PSD, Mircea Geoană, nu ar vrea să le acorde decât un singur loc pe listele pentru Parlamentul European şi preferă, în plus, să o includă pe poziţiile eligibile pe Şandru, care nu este membru social-democrat, ci apropiată a actualului său consilier, Cozmin Guşă. Potrivit unor surse conservatoare, preşedintele de onoare al PC, Dan Voiculescu s-a revoltat, cerându-i lui Mircea Geoană să se mai gândească.

Contactată telefonic, preşedinta conservatorilor, Daniela Popa, a dezminţit informaţia potrivit căreia numărul de locuri eligibile acordate conservatorilor constituie un nou subiect de dispută cu pesediştii: „Nu a existat nicio discuţie aprinsă cu dl. Geoană, nu este adevărat. Eu vă pot spune că avem asigurat un loc eligibil”.

Cât priveşte plasarea acestor locuri, Popa are şi ea unele pretenţii: “Sper să fie primul pe listă sau, în orice caz, pe o poziţie cât mai sus”. E drept că numai un singur loc nu o mulţumeşte foarte mult, dar, pentru moment, e nevoită să accepte realitatea: „Deocamdată, atât avem. Dacă reuşim să mai obţinem ceva, cu atât mai bine, dar eu mizez pe un singur loc”. De aceeaşi părere este şi deputatul Sergiu Andon, care spune că formula definitivă va trebui stabilită prin negocieri, pentru care a enunţat chiar şi o regulă general valabilă: „La negocieri ştiţi cum e: dacă ceri puţin, cu puţin te alegi. Trebuie să ceri mai mult, ca să ai de unde scădea”.

Ponta: „O să mă bucur dacă mai rămâne vreun loc şi pentru vreun pesedist”

La nivelul conducerii PSD, vestea candidaturii Laviniei Şandru nu fusese aflată ieri. Vicepreşedintele Liviu Dragnea s-a arătat surprins şi a evitat să comenteze, cel puţin deocamdată: „Dacă o să apară o discuţie pe acest subiect, o să vedem. O să ne întâlnim într-un cadru statutar şi aşa o să hotărâm locurile pe liste. Nu comentez deocamdată”. Nici vicepreşedintele Victor Ponta nu ştia despre includerea preşedintelui PIN pe listele PSD, arătându-se dezamăgit că pe lista partidului nu mai au loc, de unele nume din afară, social-democraţii.

„Eu nu am asistat la nici un fel de discuţie legată de candidatura Laviniei, despre care nu vreau să vorbesc acum. I-am criticat pe cei de la PDL pentru importurile groaznice pe listele pentru Parlamentul European, gen Pippidi. Dacă mai e vreun loc pe listele noastre şi pentru vreun pesedist o să mă bucur, că avem şi sindicalişti, şi conservatori...”, ne-a declarat Ponta.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a refuzat să comenteze pe acest subiect. La ultimele alegeri europarlamentare, Şandru a încercat, fără succes, să candideze pe listele PSD, însă Iliescu s-a opus vehement. La începutul săptămânii, când a dat lămuriri cu privire la proaspătul său consilier, Cozmin Guşă, liderul PSD Mircea Geoană a fost întrebat despre o posibilă candidatură a Laviniei Şandru pe listele partidului. Acesta a dat însă un răspuns evaziv: „În acest moment noi avem o obligaţie faţă de partenerii noştri socialişti ca toţi europarlamentarii PSD care vor fi trimişi în PE să facă parte din grupul socialist european. Este o obligaţie explicită pe care o avem faţă de partenerii noştri socialişti”.

 

Citește și: