149 vizualizări 27 mar 2009

Lavinia Şandru, preşedinta PIN, are şanse minime să se regăsească pe lista PSD pentru europarlamentare, după ce candidatura sa a primit aviz negativ din partea Partidului Socialiştilor Europeni. În plus, Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, ameninţă conducerea partidului că, în cazul în care persistă în eroarea de a o împinge în faţă pe Lavinia Şandru, va trebui să aleagă între aceasta şi el.

Partidul Socialiştilor Europeni a trimis, săptămâna aceasta, conducerii din Kiseleff o scrisoare conţinând un set de criterii pentru viitorii candidaţi. Criteriul care o elimină pe Şandru din start este acela al apartenenţei exclusive la PSD. De altfel, secretarul general al PES, Philip Cordery, prezent într-o vizită la Bucureşti, a enunţat, ieri, acest principiu: "Avem nevoie de membri în PE care ţin la ideile social-democrate şi care în următorii cinci ani de zile vor lupta constant pentru ideile de stânga. Toţi cei care vor candida sub emblema PSD trebuie să fie membri ai partidelor europene socialiste şi să adere la grupul socialist european, fără nicio excepţie".

Cordery a analizat, vineri, la partid, propunerile PSD pentru Parlamentul European şi, potrivit Mediafax, a respins dosarul Laviniei Şandru. Întrebat apoi de ziarişti dacă se împotriveşte acestei candidaturi, Cordery a răspuns diplomatic: "Prima mea misiune a fost să văd că toţi candidaţii din partea PSD respectă principiile şi valorile partidelor socialiştilor europeni. Nu voi vorbi despre persoane, pot doar să repet că este foarte important ca toţi membrii aleşi pe listă să lupte pentru valorile noastre de stânga în următorii cinci ani. Nu ne putem permite să avem oameni care să nu fie cu noi în următorii cinci ani”. Eurolista PSD va fi deschisă de Adrian Severin şi de Rovana Plumb, după cum a anunţat, vineri, la Mizil, Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional. Năstase a sugerat că prezenţa Laviniei Şandru pe liste ar fi creat multe nemulţumiri printre pesedişti: “Aici avem o problemă şi trebuie s-o recunoaştem. Unii dintre colegii noştri care au muncit foarte mult timp în cadrul partidului şi care consideră că pot să fie pe liste şi că activitatea lor, şi profesională, dar şi în cadrul partidului justifică o astfel de plasare pe liste ar putea să fie dezamăgiţi dacă pe aceste liste ar apărea oameni care pot să fie valoroşi sau care nu au justificat în vreun fel în cadrul partidului o astfel de nominalizare". Prezentă şi ea la Mizil, la o acţiune de ecologizare a zonei, alături de Năstase, Rovana Plumb i-a recomandat Laviniei Şandru să procedeze ca Elena Băsescu, adică să urmeze o candidatură ca independentă: "Misiunea mea este să încurajez participarea mai multor colege. Eu i-aş recomanda doamnei Lavinia Şandru să urmeze exemplul Elenei Băsescu".

Şandru nu se supără

Ieşită şi ea într-o misiune ecologică, la Iaşi, la o plantare de pomi, Lavinia Şandru a primit destul de detaşată vestea că nu este bine primită printre pesedişti. Chiar dacă ştie că totul i s-a tras de la Ion Iliescu – pe care, împreună cu Cozmin Guşă, l-a atacat, de-a lungul timpului, făcându-l dinozaur comunist – Şandru a spus că nu e supărată. "Nu mă pot supăra pe domnul Ion Iliescu pentru ceea ce a spus, pentru că este un om în vârstă. Nu ne-am certat până acum şi nu vreau să o facem nici acum. Ce a avut cu Cozmin este problema lor. Oricum este ceva ce ţine de trecut", a declarat Lavinia Şandru, citată de Mediafax. "Decât să fie îngrijorat domnul Iliescu de candidatura mea, care poate numai să aducă voturi, ar trebui să se preocupe de moralitatea actualului preşedinte, Traian Băsescu, pentru că domnia sa neagă că ar fi implicat în vreun fel în scandalul cu Puiu Popoviciu, dar, din câte ştiu eu, se pare că are achiziţionat în complexul rezidenţial de la Băneasa al domnului Popoviciu un apartament de lux, de circa un million de euro. Nu ar fi nicio problemă, dar banii ăştia nu au apărut niciodată în declaraţia de avere a familiei Băsescu", a încheiat Lavinia Şandru.

UPDATE: Lavinia Şandru trage ultimul cartuş: se înscrie în PSD ca să nu fie tăiată de pe eurolistă

După ce, în cursul după-amiezii, a fost tăiată de pe lista PSD pentru europarlamentare, din cauză că Partidul Socialiştilor Europeni a cerut ca toţi candidaţii să fie membrii de partid, Lavinia Şandru şi-a jucat ultima carte: a anunţat că se înscrie în PSD. "O să mă înscriu, că nu am alternativă. Înscrierea mea în PSD este singura variantă posibilă, pentru că la restul au trecut termene. Nu mai e timp de nimic altceva, de alianţă politică sau electorală. Este important să ajung în Parlamentul European, aşa că voi face acest gest (înscrierea în PSD - n.r.). Probabil o să mă înscriu la PSD Bistriţa, pentru că ei m-au propus", a anunţat Lavinia Şandru, citată de Mediafax. Ea a precizat că, după ce va fi aleasă în Parlamentul de la Bruxelles, se va întoarce la conducerea PIN. Până atunci, a precizat Şandru, va pune un interimar care să-I ţină locul. (F.N.)

Citește și: