Bianca Pavaluca
2774 vizualizări 2 ian 2019

Cotidianul francez Le Monde a publicat un editorial în care pomeneşte despre ”derivele antieuropene de la Bucureşti”, de ”atmosfera generală de neîncredere faţă de Bruxelles şi atacurile asupra statului de drept”.

”Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles complet ce înseamnă să prezidezi ţările din Uniunea Europeană,” îl citează Le Monde pe Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, pentru a exemplifica atmosfera în care România a preluat la 1 ianuarie preşedinţia Consiliului UE.

”Tehnic, ţara este pregătită. Problema este politică,” se menţionează în editorial, cu referire la ofensiva lansată de către Partidul Social Democrat împotriva justiţiei din România începând cu anul 2016, pentru a-l salva pe Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, de la închisoare.

Acesta este criticat de Le Monde pentru că ar dori ”să mute România în tabăra puterilor suveraniste din Europa centrală, care nu ezită să slăbească statul de drept, pe modelul Ungariei şi Poloniei”.

”Într-o ţară profund pro-europeană, Partidul Social Democrat a reuşit să introducă ideea euroscepticismului în România, luând la ţintă autorităţile de la Bruxelles. Discursurile despre ”influenţele străine” rezonează cu populaţia săracă şi rurală a României, privilegiată de Putere, în timp ce clasa medie a obosit să tot iasă în stradă pentru a protesta.”

Le Monde scrie că Liviu Dragnea a încercat să se îmbogăţească de pe urma Uniunii Europene în acelaşi timp în care o critica. Publicaţia menţionează că unul dintre dosarele de corupţie care îl vizează pe Dragnea are ca obiect deturnarea a 21 de milioane de euro din fonduri europene.

Sub titlul ”România, o bătaie de cap în plus pentru Europa”, publicaţia Le Parisien comentează că ”ţara al cărui guvern trage cu gloanţe roşii asupra Bruxelles-ului a preluat preşedinţia UE pentru următoarele şase luni... încă decisive pentru viitorul vechiului continent”.

”Deja având pe cap problema Brexit (sfârşitul lui martie) şi ascensiunea populismului, în timp ce urmează alegerile europarlamentare de pe 26 mai, Europa mai are o bătaie de cap: de marţi, trebuie să se obişnuiască cu preşedinţia României,” scrie Phillipe Martinat în Le Parisien, care aminteşte că este prima dată când România deţine această funcţie de la aderarea la UE în 2007.

”Teoretic de stânga, Guvernul României, dominat de Partidul Social Democrat (moştenitor al Partidului Comunist), a virat spre naţionalism şi populism în ultimele luni, după modelul vecinilor unguri şi polonezi. România, care era până acum una dintre cele mai eurofile de pe continent, a devenit unul dintre cei mai mari critici ai Bruxellesului. Care nu avea nevoie de aşa ceva,” se menţionează în Le Parisien.

Şi în acest editorial este amintit Liviu Dragnea, ”mâna forte a României”, care nu poate fi prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală şi mai este vizat de două anchete de corupţie. Acesta ar încerca să subjuge justiţia, spre disperarea populaţiei, care iese masiv în stradă. În final, Le Parisien aminteşte despre iritarea manifestată de Jean Claude Juncker în interviu din Die Welt.

 

Citește și: