Sorina Ionaşc
23469 vizualizări 18 nov 2014

Proiectul de lege privind amnistia şi graţierea a fost respins astăzi definitiv de deputaţi, cu 293 de voturi din cei 297 de deputaţi înregistraţi ca prezenţi. Un singur deputat prezent a votat împotriva respingerii legii, în timp ce unul s-a abţinut.

„Aş vrea să înţelegem un mesaj pe care ni l-a dat strada. Să nu fim duplicitari”, a spus Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Raportul de respingere, votat anterior în unanimitate în comisia juridică, a fost pus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor în şedinţa de astăzi, primind şi votul final. Plenul Camerei este decizional în această situaţie.

Înainte ca proiectul să ajungă efectiv în plen, liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi-a asumat la Parlament, în numele formaţiunii pe care o reprezintă, un vot împotriva actului normativ în forma actuală. "Vom vota aşa cum am anunţat. Fără amnistiere, fără graţiere", a spus Kelemen.

Iniţiativa supunerii la vot a legii pentru respingerea sa a apărut în spaţiul public în ultimele zile de campanie, când Klaus Iohannis i-a lansat această provocare lui Victor Ponta în dezbaterea finală. A doua zi după alegeri, preşedintele ales şi-a reluat solicitarea, arătând că PNL va vota pentru respingerea legii. Câteva ore mai târziu, Victor Ponta a anunţat că PSD este de acord cu punerea proiectului cât mai rapid pe ordinea de zi şi cu un vot împotrivă.

conferinţa lui Victor Ponta la sediul PSD - decembrie 2013

Episodul ”Marţea Neagră”

Proiectul de lege a fost iniţiat în februarie 2013, de pesedistul Mădălin Voicu şi de deputatul minorităţilor naţionale Nicolae Păun. Deşi avea raport de respingerea, proiectul de lege a fost trecut pe şest pe 10 decembrie 2013, zi numită şi "Marţea Neagră".

La momentul respectiv, în seara de luni, 9 decembrie 2013, deputaţii  jurişti au ţinut o şedinţă în care au dezbătut legea lobby-ului, însă în paralel a avut loc o şedinţă paralelă, într-o sală fără înregistrare video, unde legea amnistiei şi  o serie de modificări la Codul Penal au fost adoptate. A doua zi, marţi, 10 decembrie, pe ordinea de zi au fost introduse cele două proiecte. În timp ce modificările la Codul Penal au fost votate în plen, legea amnistiei şi graţierii a fost retrimisă la comisie pentru ”dezbateri”. De atunci, liberalii au cerut în mod repetat respingerea legii, însă proiectul nu a mai fost introdus pe ordinea de zi.

Potrivit raportului comisiei juridice pe proiectul de lege în cauză, “se amnistiază infracţiunile pentru care Codul penal sau legile speciale prevăd o pedeapsă privativă de libertate până la 7 ani inclusiv sau amendă” şi “se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 6 ani inclusiv, pedepsele complementare ale acestora, precum şi pedepsele cu amendă, aplicate de instanţă de judecată".

"Amnistia înlătură răspunderea penală pentru infracţiunea săvârşită, în toate formele ei de participaţie penală, autor, coautor, instigator, complice şi participaţie improprie. Dacă intervine după condamnare, ea înlătură şi executarea pedepsei pronunţate, precum şi celelalte consecinţe ale condamnării”, mai prevedea proiectul de lege.

“Graţierea are efecte şi asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat, în acest caz, partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunţate de instanţă se reduce în mod corespunzător. Dacă suspendarea condiţionată este revocată sau anulată, se execută numai partea de pedeapsă rămasă negraţiată”, potrivit proiectului de lege.

 

Citește și: