Cătălina Mănoiu
2819 vizualizări 17 feb 2016

Dragnea a pus pe seama sistemului electronic problemele legate de decizia finală în cazul Legii Defăimării. "Din cauza acestui sistem o lege trece sau pică" a spus el, precizând că, se pare, că deciziile nu le mai iau parlamentarii, ci cartele electronice. "Nu vreau ca această lege să fie votată prin aşa zise încălcări ale regulamentului", a mai spus Dragnea.

El i-a rugat pe cei din prezidiu să constate că legea a picat şi a precizat că va reiniţia proiectul şi se va ocupa personal ca atunci când se votează, să voteze oamenii, nu cartelele.

Legea defăimării a stârnit controverse miercuri în Camera Deputaţilor, votul final asupra actului normativ fiind contestat, după ce iniţial s-a anunţat adoptarea proiectului. Ulterior, preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Florin Iordache, a anunţat că legea nu a întrunit condiţiile pentru adoptare.

Deputatul UMDR Marton Arpad a atras atenţia că Legea Defăimării asupra lipsei de cvorum.

„Legile ordinare trebuie să treacă cu majoritatea deputaţilor prezenţi, ori la prezenţă avem un număr cât mai mare decât cea care ar justifica la 152 de voturi „pentru”, este sub jumătatea celor prezenţi. Au fost înregistraţi peste 300 de prezenţi. Verificaţi care este adevărul, dar dacă numărul prezenţilor înregistraţi este corect, atunci această lege nu a trecut”, a spus Marton Arpad.

Deputatul PSD Marian Neacşu a afirmat că aparatul arată numărul prezenţilor înregistraţi pe hol şi nu al celor prezenţi în sală.

Liberalul PNL Eugen Nicolăescu a spus că jumătate plus unu ar fi însemnat 159 de voturi „pentru”, precizând că sunt mai puţin cu 7 voturi decât numărul necesar ca legea să treacă.

Nicolăescu a cerut preşedintelui să anunţe şi să îşi asume "votul real".

În final, preşedintele de şedinţă Florin Iordache a contabilizat prezenta din sală şi votul deputaţilor şi a afirmat că „legea nu a trecut”. "Prezenţa în sală 315, voturi pentru 152, împotrivă 105, abţineri 24. În consecinţă, legea nu atrecut", a anunţat Florin Iordache.

Alina Gorghiu a luat cuvântul şi i-a cerut lui Liviu Dragnea să nu îşi încurajeze colegii să încalce regulamentul şi să insiste pe reluare votului.

"Domnul Dragnea, şi-aşa a a fost o lege cu foarte multe controverse la nivel public. Rugămintea este să nu încurajaţi colegii din PSD să încalce Regulamentul pentru că este un lucru clar că nu vreţi să rămâneţi în istorie ca un preşedinte care a repetat votul de o mie de ori în camera Deputaţilor ca să îi tracă o lege. Vă rog, fiţi înţelept", a declarat Gorghiu.

Gorghiu le-a mai cerut parlamentarilor să întrerupă "această şaradă" şi să reia anunţul şi să precizeze că votul nu a trecut.

 

 

 

Citește și: