Cristina ANDREI
Raluca Pancu
4558 vizualizări 25 oct 2016
Legea privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, iniţiată de liderul PSD Liviu Dragnea, are şansa să devină iniţiativa care a reuşit să treacă cel mai rapid prin Parlament, ajungând, la doar două săptămâni de la depunerea ei, la sfârşitul procesului de avizare legislativă. Luni, proiectul a primit aviz favorabil în Comisia de Buget din Camera Deputaţilor, iar marţi plenul Camerei a şi votat această lege, cu 225 de voturi „pentru". Tot marţi, deputaţii au votat eliminarea taxei radio-TV cu 109 voturi „pentru", 38 „împotrivă", 3 abţineri.
 
Astfel, prin votul deputaţilor la articolul 4 a fost adoptat în forma în care a venit de la Senat, forma iniţiatorului, respingând varianta comisiei de specialitate care a stabilit menţinerea taxei pentru posturile de radio şi televiziune publice. Întrebat cum de a ajuns această lege să fie adoptată în două săptămâni, când sunt unele proiecte care zac în sertare de ani de zile, Dragnea a răspuns că „secretul eficienţei e determinarea şi faptul că această lege e importantă".
 
Deputatul PNL, Andreea Paul, a acuzat PSD că „pune pumnul în gura" TVR şi Radio: „Acest vot este o uriaşă greşeală a Parlamentului. (...) Ceea ce vă doriţi este să puneţi pumnul în gura TVR şi Radio.
 
În ceea ce priveşte acuzaţia Andreei Paul, Dragnea a precizat că îi este greu să comenteze „minciuni atât de gogonate": „Am spus un lucru foarte simplu şi uşor de înţeles pentru oricine: pentru TVR şi pentru RADIO se va face un calcul care e deja realizat şi care va fi pus negru pe alb în Legea bugetului de stat şi anume: pentru fiecare cetăţean român care ar trebui să plătească acum taxa TV se calculează un cuantum de 21 de lei, se înmulţeşte cu numărul de cetăţeni şi acea sumă va fi pusă din bugetul de stat (...) pentru TVR (...) o taxă de 47 de lei (...) Nu se vor pune taxe, se face un calcul, se stabileşte suma şi ăla e bugetul pentru TVR. În ce priveşte controlul politic, acum 48% la sută din buget e asigurat de la bugetul de stat, deci şi acum depinde de legea bugetului de stat", a detaliat Dragnea.
 
Comisia de buget reintrodusese în proiectul lui Dragnea taxa radio-TV, propusă pentru eliminare, prin votul unanim al membrilor comisiei, inclusiv cel al membrilor PSD. Comisia nu a făcut alte modificări asupra proiectului de lege care a fost votat, în ansamblu, cu 19 voturi „pentru” şi o abţinere. Amendamentul care prevede reintroducerea taxei radio-TV va fi cuprins în raportul comisiei de buget-finanţe, care va merge marţi la votul final în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională în acest caz.
 
PNL: Proiectul are o tentă de „demagogie, oportunism, de a frapa cu ceva electoratul"
 
„Aş vrea să dau câteva răspunsuri la unele întrebări. De ce acum? Dincolo de faptul că nu cred că este o abordare corectă, atunci când se întâmplă un lucru bun este important că se întâmplă, să discutăm de ce nu mai devreme, o facem şi pe asta. O spun cu toată sinceritatea, atunci când am cerut de la acest microfon colegilor mei să susţină Guvrenul Cioloş. Am sperat că va începe un proces de debirocratizare, de descentralizare, de simplificare a administraţiei, lăsând noi la guvern un pachet complet în acest domeniu. (...) Din păcate nu a venit pana la momentul iniţierii acestei legi, iar eu insist s-o aprobăm înaintea legii bugetului de stat, anul viitor, pentru ca tot ceea ce eliminăm să poată fi prins în bugetul de stat", a spus Liviu Dragnea de la microfonul central. 
 
Guvernul rămâne, însă, la aceeaşi poziţie, secretarul de stat care a reprezentat Executivul arătând că şi de la Palatul Victoria este susţinută eliminarea anumitor taxe, în măsura în care ele asigură sustenabilitatea financiară: „Faţă de raportul comisiei, nu susţinem această formă, având în vedere că nu au fost preluate toate observaţiile". 
 
În plus, la scurt timp de la votul în plen, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat că Executivul analizează posibilitatea ca legea lui Dragnea să fie atacată la CCR: „La nivelul guvernului susţinem eliminarea unor taxe, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil şi pe care îl puteam susţine în 2017 de la buget", a confirmat Dragu.
 
Cu toate că proiectul a fost votat în unanimitate, înainte de luarea deciziei finale, cei de la PNL au arătat că nu susţin iniţiativa, pentru că aceasta are o tentă de „demagogie, oportunism, de a frapa cu ceva electoratul", după cum a spus Eugen Nicolăescu, menţionând că este „mare păcat că un asemenea proiect se dezbate în campania electorală". 
 
„Guvernul deja a luat o decizie importantă pe linia debirocratizării. PNL nu se opune, ca să se înţeleagă bine, debirocratizării, dar acest proiect capătă o turnură populistă electorală fiind depus acum. Dacă era depus acum un an, doi, aveam timp suficient să dezbatem, să evaluăm impactul, să vedem ce e bine şi ce e rău. Proeictul a trecut într-o viteză cum rar se vede în Parlamentul României, în două săptămâni", a transmis Nicolăescu.
 
Mai mult, deputatul PNL, Andreea Paul, a declarat că liberalii iau în calcul atacarea eliminării taxei radio - TV la Curtea Constituţională. 
 
"Vom face toate demersurile pentru salvarea libertăţii de exprimare a mass- mediei publice şi a garantării autonomiei lor. (...) Art. 35 din Constituţie garantează autonomia televiziunii şi Radioului public şi se spune explicit în Constituţie că noi avem obligaţia - Parlament şi Guvern - să le respectăm. Or, ce face astăzi PSD, încalcă grav Constituţia. Vom lua în calcul şi această analiză (n.r. atacarea la CCR), dar aici juriştii trebuie să se exprime şi jurnaliştii nu vă lăsaţi încălecaţi de politică, indiferent care este culoarea ei", a declarat Andreea Paul.
 
Lunea trecută, legea privind eliminarea a 102 taxe fiscale a trecut rapid prin Senat, în aceeaşi zi în care a primit avizul în Comisia de Buget din Senat, în condiţiile în care surse din cadrul Biroului Permanent au declarat că pentru acest proiect de lege s-a considerat că nici măcar nu este necesar vreun aviz din partea celorlalte comisii permanente din Senat.
 
Liviu Dragnea a declarat în urmă cu o săptămână că „putem reduce o mare parte din birocraţie" prin eliminarea acestor 102 taxe. Două dintre acestea, însemnând taxa pentru eliberarea cazierului fiscal şi taxa de timbru fuseseră, însă, deja eliminate de Guvern. În replică, senatorul PNL, Teodor Atanasiu, a acuzat rapiditatea cu care a trecut propunerea legislativă prin Senat şi a cerut supunerea propunerii în dezbatere publică pentru un termen de 30 de zile: „După 3 ani şi jumătate de guvernare Ponta, PSD a găsit soluţia pentru România. O soluţie liberală, scăderea taxelor. Problema PNL este că PSD, fiind un partid de stânga, nu a înţeles metoda de implementare a scăderii acestor taxe. (...) Vă propunem să lăsăm legea 30 de zile în dezbatere publică. Comisia să o dezbată serios, apoi să venim cu ea în plen”, a spus Atanasiu.
 
Propunerea lui Atanasiu a fost susţinută în plen şi de liderul senatorilor PNL, Ion Popa, în caz contrar el anunţând că senatorii liberali vor vota împotrivă. Propunerea de amânare a fost atunci respinsă cu 24 de voturi „pentru" şi 83 „împotrivă". 
 
Ministerul Finanţelor Publice nu susţine proiectul
 
Cu toate acestea, impactul bugetar estimat de PSD nu se potriveşte cu cel calculat de Ministerul Finanţelor Publice. Din calculele Executivului, ar fi vorba de un impact de 0,2% din PIB, nu de 0,07% din PIB, conform celor expuse de PSD. În consecinţă, ministerul nu susţine acest proiect: „A fost analizat în amănunt de Ministerul Finanţelor Publice. Meţionez că debirocratizarea este o preocupare a MFP, precum şi a Guvernului. Au fost luate o serie de măsuri pentru împlinirea acestui obiectiv. (...) Din calculele noastre a rezultat că e vorba de un impact de 0,2% din PIB, nu de 0,07% din PIB. O parte dintre taxele menţionate deja sunt eliminate. Articolul 13 din proiect devine redundant. (...) Concluzia ministerului este că nu susţine adoptarea acestei legi'', a declarat fostul secretar de stat Mariana Vizoli.
 
Preşedintele Consiliului Fiscal: „0,2% din PIB nu este o sumă mică. Dezbaterea trebuie să fie consistentă"
 
De asemenea, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, este de părere că dezbaterea pe marginea acestui subiect ar trebui să fie una consistentă, subliniind că impactul bugetar, estimat de Ministerul Finanţelor Publice, de 0,2% din PIB „nu putem să spunem că e un impact neglijabil".
 
„A mai fost un exerciţiu, la un moment dat, acum câţiva ani, care tot aşa a făcut un inventar al taxelor fiscale şi parafiscale care se încasau şi a scos vreo 100 şi ceva, care aveau un impact bugetar oricum foarte mic. Deci mă îndoiesc că au mai rămas foarte multe taxe cu impact bugetar extrem de mic. Mai degrabă tind să cred că impactul ar trebui să fie mai mare, dar trebuie văzut exact care dintre ele au impact bugetar şi care nu", a declarat, pentru Gândul, preşedintele Consiliului Fiscal.
 
Dumitru nu consideră că adoptarea în grabă a acestui proiect ar putea fi justificată „dacă le-am ţinut de atâtia ani de zile şi nu am luat o decizie în sensul ăsta": „Trebuie văzut ce taxe sunt şi cât de mare e impactul lor versus povara pe care o generează pentru contribuabil. Trebuie făcută o inventariere a lor serioasă şi temeinică, nu aşa pur şi simplu spunem 'avem 100 de taxe şi le eliminăm'. Vedem la ce folosesc, în primul rând, care e destinaţia lor, are sens sau nu are sens să le mai păstrăm. Dezbaterea trebuie să fie consistentă şi dacă, într-adevăr, sunt astfel de taxe care nu generează un impact bugetar semnificativ ci, mai degrabă, sunt doar împovărătoare pentru contribuabil, evident că trebuie scoase", a mai spus Dumitru.
 
 

Citește și: