Departamentul Politic
2057 vizualizări 3 oct 2018

Camera Deputaţilor a votat, în plenul de miercuri, cu 210 voturi ”pentru” şi o singură abţinere, retrimiterea Legii Offshore la Comisii, cu termen de dezbatere o săptămână. Decizia a venit la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor, care a cerut amânarea votului pentru ca liderii politici să studieze mai bine cifrele şi să ajungă la o soluţie consensuală.

”Este un subiect extrem de sensibil. Au fost schimbări în ultimele două săptămâni şi ar fi bine să înţelegem toate raţionamentele, cifrele şi poate ar fi bine să amânăm o săptămână votul pe acest proiect de lege şi să ne adunăm toţi liderii din Parlament şi poate ajungem la o decizie consensuală. Solicităm retrimiterea la comisii pentru o săptămână”, a cerut Kelemen Hunor, la dezbaterile din plenul de miercuri al Camerei.

Ulterior, Hunor a discutat pe holurile Parlamentului cu preşedintele PSD Liviu Dragnea, cerându-i explicaţii în legătură cu Legea Offshore.

"Urmează discuţii. M-a întrebat (Liviu Dragnea - n.r.) ce s-a întâmplat şi i-am spus că vreau şi eu argumente, vreau cifre, nişte proiecţii pe termen lung, pentru că nu se poate. Ieri la Senat a fost o variantă, astăzi este o altă variantă ", a declarat liderul UDMR.

Asociaţia companiilor petroliere implicate în proiectele de extracţie a gezlor din Marea Neagră (ARCOMN) a trimis o scrisoare liderilor grupurilor parlamentare, înainte de votul final în plenul Camerei Deputaţilor, în care atrage atenţia că stabilitatea fiscală este complet înlăturată în această variantă a legii, ceea ce face imposibilă luarea deciziilor finale de investiţie.

Marţi, comisiile reunite ale Camerei Deputaţilor au adoptat raportul privind Legea offshore, care stabileşte modul de exploatare a gazelor din Marea Neagră, cu noi amendamente.

Dragnea: PSD îşi va susţine poziţia din Comisia de Industrii

Liviu Dragnea a anunţat miercuri că PSD va susţine poziţia din comisie.

”PSD a fost de acord să se reîntoarcă la comisie Legea Offshore. Se pare că nu se putea întruni o majoritate pentru a fi votată şi dacă nu ar fi fost această majoritate, propunerea ar fi picat şi ar fi rămas în vigoare forma din vară. PSD îşi va susţine poziţia din comisie. Există calcule şi analize făcute de specialişti din finanţe. Cred că e nevoie ca toate discuţiile să fie transparente şi transmise publicului larg, pentru ca orice român să ştie ce efecte are legea, pozitive sau negative”, a declarat Liviu Dragnea.

Liderul PSD a refuzat să comenteze declaraţia deputatului ALDE Varujan Vosganian, care a cerut prezenţa Guvernului la dezbaterile din Comisia de Industrii.

”Eu nu-s comentatorul ALDE. Fiecare grup parlamentar a avut o poziţie, pe care şi-a susţinut-o pe marginea acestei legi”, a punctat Dragnea.

Vosganian declarase marţi, la dezbaterea din comisii a Legii Offshore, că parlamentarii ALDE nu vor vota amendamentele, pentru că nu există un punct de vedere al Guvernului şi nici un impact bugetar, după care aceştia au părăsit şedinţa.

Preşedintele formaţiunii, Călin Popescu Tăriceanu susţine că deputaţii ALDE care fac parte din Comisia de industrii au fost ”luaţi pe nepregătite cu o serie de modificări prezentate în ultimul moment”.

Preşedintele Comisiei de Industrii: Miza e de 13,5 miliarde de dolari

Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat miercuri, în plen, că miza modificările aduse legii offshore este de suma de 13,5 miliarde de dolari, dar investitorii nu doresc să plătească statului român nici măcar ”un dolar în plus faţă de redevenţă”.

”Suntem chemaţi, parlamentarii, să fim solidari în faţa celui mai important proiect din ultimii 30 de ani pentru România... Nu am vorbit cu investitorii? Am stat de vorbă cu investitorii din februarie până în iulie, săptămână de săptămână. Cu nici o variantă de a aduce un dolar în plus faţă de redevenţă nu au fost de acord. Doar redevenţa, atât. Atât să luăm din acest zăcământ, dar redevenţa care este îngheţată pentru 30 de ani? Rămânem captivi acelui acord sau trebuie să aducem un plus statului român? Ce am cerut de ne-am speriat atât de tare?”, a întrebat în plenul Camerei Deputaţilor, social-democratul Iulian Iancu.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru Industrii, noul sistem de impozitare care s-ar dori introdus prin Legea Offshore este absolut obligatoriu.

”De ce să pleci, când ai confirmat zăcământul? Când ai confirmat 84 de miliarde? Când ştii că valorează 70 de miliarde? Când ai dreptul să vinzi 50%? Când ai şi dreptul să exporţi? De ce să pleci? NU pleci, dar dacă prinzi un astfel de mediu, mai poţi să scoţi 13 miliarde de dolari. Asta este miza, 13,5 miliarde de dolari. Asta vrem?”, a declarat deputatul PSD.

ALDE vrea o hartă a concesiunilor

Liderul deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian a cerut ca, la noile discuţii din comisii, Guvernul să îşi asume amendamentele, iar ANRM să prezinte harta concesiunilor.

”Noi încredinţăm investitorii că vom avea stabilitate fiscală şi legislativă. Cum îi convingem? În primăvară, în Senat, am avut o versiune, în iulie în Camera Deputaţilor am avut altă versiune. În Senat, acum trei săptămâni, am avut o a treia versiune, iar acum, în Camera Deputaţilor, venim cu a patra versiune. Rog, până săptămâna viitoare, Guvernul să-şi asume amendamentele. ANRM să ne prezinte exact harta concesiunilor să ştim exact ce votăm... ALDE are şase foşti şi actuali miniştri ai Energiei, care sunt dispuşi oricând să participe la această”, a menţionat Vosganian.

Deputatul ALDE crede că interesul statului român trebuie definit.

”Trebuie să ştim exact care sunt resursele pe care le avem de concesionat, care este ordinul lor de mărime, să ştim în acelaşi timp care este nivelul investiţiilor pe care le vom deduce în stimulentele de natură fiscală. Să ştim, în acelaşi timp, unde se întâlneşte interesul statului român cu interesul investitorilor", a completat Vosganian.

Ministrul Finaţelor Eugen Teodorovici a declarat miercuri, că va discuta cu colegii de la ALDE, pentru ca ulterior să fie stabilită o formă finală a Legii Offshore, care să aducă un câştig cât mai mare la bugetul de stat.

Consultant Deloitte: Doar patru companii din lume îşi permit să extragă gazul din Marea Neagră

Dan Bădin, partener coordonator al Departamentului Servicii fiscale şi juridice din cadrul Deloitte România, a declarat miercuri, că există doar patru companii în lume care îşi permit investiţiile necesare pentru a se extrage gazul din Marea Neagră, iar dacă taxele impuse vor fi prea ridicate, atunci acestea se vor orienta spre alte ţări.

”La Legea Offshore, trebuie să se găsească acel compromis. Dacă va fi mai mult decât îşi permit companiile să investească, nu vor mai fi făcute acele investiţii”, a precizat Bădin, în cadrul unei conferinţe de presă.

”Nu contează neapărat rata de impozit, mai vorbim de stabilitate, predictibiltiate şi infrastructură. Dacă vorbim de toate aceste elemente, investitorul respectiv trebuie să ia o decizie”, a detaliat Bădin.

 

Citește și: