Sorina Ionaşc
1253 vizualizări 22 apr 2015

Senatul a adoptat în plenul de miercuri, 22 aprilie, noua lege a partidelor politice, pe baza unei propuneri a comisiei de Cod Electoral. Proiectul a fost votat cu 100 de voturi ”pentru”, nouă voturi ”împotrivă” şi o abţinere.

Cea mai importantă modificare adusă legii constă în faptul că, de acum înainte, partidele vor putea fi înfiinţate în baza unei liste de doar trei membri fondatori. Prin comparaţie, în forma actuală a legii, partidele se înfiinţează în baza unei liste cu cel puţin 25.000 de membri fondatori.

Forma nouă a articolului 19, alineatul 3

”Lista trebuie să cuprindă cel puţin trei membri fondatori”.

Forma actuală a articolului 19, alineatul 3

”Lista trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti”.

CITEŞTE AICI TOATE MODIFICĂRILE EFECTUATE

Propunerea iniţială a venit din partea organizaţiilor non-guvernamentale. Pe 28 ianuarie, în cadrul dezbaterilor din comisia de Cod Electoral, mai multe organizaţii nonguvernamentale au prezentat modificările pe care le-ar dori la legile electorale. Prin campania ”Politică fără bariere”, ONG-urile au propus, printre altele, şi posibilitatea înfiinţării partidelor de doar trei membri fondatori.

Amendamentul a fost astfel preluat de comisia de Cod Electoral, în ciuda nemulţumirilor de la momentul respectiv a membrilor PNL, Ioan Oltean, Puiu Haşotti şi Victor Paul Dobre. 

În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.

Citește și: