Departamentul Politic - Mediafax
368 vizualizări 21 oct 2018

De cealaltă parte, USR a susţinut că proiectul de lege nu a primit votul deputaţilor pentru că PSD pierde majoritatea în forul inferior al Legislativului.

Votul asupra iniţiativei privind combaterea spălării banilor a fost amânat, în plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor, motivul invocat fiind neprimirea raportului deputaţilor din Comisia juridică asupra proiectului de lege.

Ulterior amânării votului, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Legea privind combaterea spălării banilor nu a fost adoptată, fiindcă Opoziţia este nemulţumită de unele amendamente, însă acestea sunt prevăzute expres în directiva UE şi dacă nu sunt transpuse riscăm să continue procedura de infringement.

"Din ce mi-a spus liderul grupului deputaţilor PSD, domnul Daniel Suciu, grupurile parlamentare PNL şi USR nu sunt de acord cu unele prevederi, dar ele sunt prevăzute în Directivă în mod explicit. Nici eu nu sunt de acord cu unele prevederi, dar sunt prevăzute în Directivă în mod explicit. Şi s-a stabilit să mai fie discuţii săptămâna aceasta sau începutul săptămânii viitoare, pentru că există riscul, dacă nu introducem în lege prevederile care sunt explicite în Directivă, să se continue procesul de infringement, ceea ce nu ar fi de dorit", a declarat Liviu Dragnea, miercuri la Parlament.

În replică, deputatul USR, Stelian Ion, a declarat, miercuri, la Parlament, că Liviu Dragnea, pierde majoritatea, "cel puţin" în rândul deputaţilor.

"Ceea ce a spus Liviu Dragnea este parţial adevărat în sensul că, într-adevăr, noi ne-am opus pe anumite chestiuni şi am fi votat împotrivă în plen. Ştiţi foarte bine că au trecut toate multe proiecte faţă de care noi ne-am opus, de fiecare dată, argumentat. Acelea au trecut la vot. Ce trebuie să se înţeleagă este că Liviu Dragnea, cel puţin în Camera Deputaţilor, pierde majoritatea. Acest proiect, chiar cu opoziţia noastră şi a PNL, dacă ar fi avut majoritatea pe care a folosit-o de atâtea ori ar fi putut trece. Nu are majoritatea, nu trece, ceea ce este grav, pentru că România poate fi condamnată pentru această chestiune legată de implementarea unei directive", a spus Stelian Ion.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, că ALDE susţine Legea pentru combaterea spălării banilor, însă aceasta trebuie să respecte principiile statului de drept şi că legea nu poate încălca drepturile şi libertăţile individuale, aşa cum s-a întâmplat în România ultimilor 10 ani.

"Legea spălării banilor trebuie să respecte principiile statului de drept. Când vorbim de principiile statului de drept, pentru noi ca liberali, principiul esenţial este de apărare a drepturilor şi libertăţilor individuale. Nu se pot încălca aceste drepturi aşa cum s-a făcut în România ultimilor 10 ani, printr-o bătaie de joc la adresa cetăţenilor cu procese fabricate, cu probe false, cu ascultări telefonice şi aşa mai departe. Orice lege trebuie să respecte aceste norme esenţiale care sunt respectate peste tot în Europa, în UE", a declarat preşedintele ALDE, întrebat dacă susţine proiectul de lege.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a admis, marţi, amendamente care introduc în legea privind spălarea banilor o categorie intitulată "persoanelor expuse public", din care face parte Preşedintele României, membrii Guvernului, parlamentarii, conducerile partidelor şi judecătorii CCR.

Pe 19 iulie, Comisia Europeană a anunţat că trimite România, Grecia şi Irlanda în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru că nu au pus în aplicare normele în materie de combatere a spălării banilor, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei.

Termenul pentru transpunerea de către statele membre în legislaţiile lor naţionale a celei de-a patra directive europene privind combaterea spălării banilor a fost 26 iunie 2017.

 

 

Citește și: