Departamentul Politic
1469 vizualizări 9 sep 2018

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat că, printre modificările conţinute în legile securităţii naţionale, există una care pune în discuţie posibilitatea ca serviciile să nu mai poată avea firme sub acoperire.

"Să vorbim despre bugetele serviciilor. Niciodată nu m-am opus şi nu o să mă opun în a finanţa îndestulător bugetele serviciilor din România, dar a fost bugetul SRI cheltuit într-un mod netransparent? Nu ştiu câţi vor mai fi de acord ca bugetele serviciile să fie aprobate în orb", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3. "O să discutăm serios dacă (serviciile -n.r.) vor mai avea posibilitatea să aibă firme sub acoperire. Gândiţi-vă ce înseamnă o societate economică sub acoperire în competiţie cu una care nu e sub acoperire."

Dragnea a declarat că respectă ofiţerii SRI, dar nu conducerea instituţiei, care acţionează în mod "obscur şi subteran", la fel ca şefii parchetelor.

"Eu am mare respect pentru miile de ofiţeri SRI, nu pentru conducere, pentru că aceşti oameni fac o muncă nevăzută, a cărei rezultate se fac văzute. Ei asigură un pilon serios pentru România, dar, din păcate, conducerile acestor servicii au ieşit din matca constituţională şi au acţionat într-un mod subteran şi obscur. De ce nu le-ar plăcea să rămână PSD la guvernare? Pentru am anunţat că vrem să modificăm toate legile securităţii naţionale şi vor reveni în matca lor şi nu vor mai putea să facă şi să desfacă parchete, să trimită sentinţe în plic", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

Nici conducerile parchetelor nu sunt încântate cu perspectiva ca PSD să rămână la guvernare, consideră liderul PSD.

"Conducerile parchetelor au ce pierde (n.r.: dacă rămâne PSD la putere). O putere îngrozitoare, pe care au exercitat-o în mod odios, nelegal şi neconstituţional, multi ani şi au o teamă mare de ideea de audit. Se tem că cineva va face o analiză a abuzurilor care au condus la oameni condamnaţi nevinovaţi, la destine frânte. Oameni din presă, politicieni, oameni de afaceri oneşti, parlamentari, aleşi locali. Au o teamă pentru că, dacă PSD rămâne la guvernare, rămâne posibilitatea ca şefii parchetelor să nu mai fie numiţi pe baza unor înţelegeri oculte, ci numiri recomandate de competenţă şi dorinţa procuririlor de a lucra într-o justiţie corectă", a mai spus Dragnea.”Pe noi ne interesează ca ofiţerii să aibă toate dotările asigurate, să fie plătiţi bine, să aibă infrastructură, logistică, dar trebuie văzut şi ţinut cont şi de contextul national şi de raportul cu celelalte instituţii. Adică noi nu mai acceptăm să iasă din matca constituţională.”

Dragnea a dat ca exemplu cazul fostului director SRI George Maior, care urmează să fie audiat în Comisia de politică externă, pentru a-şi explica implicarea în tot felul de jocuri politice.

”El crede că şi acum e directorul SRI. Face şi acum discuţii, jocuri, întâlniri politice. Aşa mi-a zis cineva alaltăseară. Să vedem dacă se va confirma sa nu. A fost în perioada asta în România şi au început ceva tulburări la partid. Doar remarcam o coincidenţă," afirmă Liviu Dragnea. ”Ştiu că urmează să fie audiat la Comisia de politică externă, să vedem şi noi în ce se implică şi cum a sprijinit statul român. Bineînţeles că o să-l ţină în braţe Iohannis."

 

Citește și: