Biro ATTILA
14465 vizualizări 8 nov 2012

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului susţine într-un comunicat public că Mihail Neamţu, co-preşedinte al ARD, este ”vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea istoriei care poarte responsabilitatea multor crime împotriva umanităţii". CMCA a reacţionat dur după ce Mihail Neamţu a recitat în cadrul lansării candidaţilor ARD la alegerile parlamentare poezia "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane", a lui Radu Gyr, poet, membru al Mişcării Legionare, figură marcantă a temniţelor comuniste şi autor al versurilor imnului neoficial al Mişcării Legionare, "Sfântă tinereţe legionară".

Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului spune că Mihail Neamţu "a ales să promoveze ideologi legionari care au fost şi rămân responsabili pentru crimele comise împotriva cetăţenilor români vinovaţi de a se fi născut evrei".

Reacţia dură a CMCA vine la câteva zile după ce Neamţu în calitate de candidat şi co-preşedinte ARD a recitat în cadrul lansării oficiale a candidaţilor alianţei poezia "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te Ioane", a lui Radu Gyr.

CMCA spune că Neamţu a îmbrăţişat valorile legionare şi nu este prima dată când le promovează.

"Dacă în trecut domnul Mihail Neamţu, atunci când a îmbrăţişat doctrina legionară, a avut posibilitatea şi scuza să invoce lipsa sa de educaţie cu privire la crimele împotriva umanităţii comise de legionari, în prezent, conform informaţiilor publicate de presă, domnia sa se face vinovat de incitare la extremism, de ignorare deliberată a antisemitismului promovat de legionari, de promovarea publică a unor personaje de la marginea istoriei care poarte responsabilitatea multor crime împotriva umanităţii.

Demersul domnului Neamţu este si mai grav el fiind un demers manipulativ făcut, cu bună ştiinţa, în scopuri electorale. Aceasta stare de fapt este mai mult decât îngrijorătoare. Domnul Mihail Neamţu este un tânăr educat, cu aspiraţii politice pe termen lung. Din păcate, gruparea politica condusă de către domnul Neamţu se alătură astfel altor mişcări naţionaliste aflate la graniţa cu extremismul. Astfel de curente politice ignoră faptul că în România trăiesc şi cetăţeni români de altă naţionalitate şi religie", se arată în comunicatul CMCA.

CITEŞTE AICI COMUNICATUL INTEGRAL

Cum se apără Mihail Neamţu

Mihail Neamţu a declarat pentru gândul că intenţa lui a fost să evoce suferinţele victimelor gulagului. ”Eu cred profund în necesitatea unei confruntări cu trecutul traumatic, fie cel provocat în contextul holocaustului, fie în contextul gulagului. Când am recitat poezia lui Radu Gyr intenţionam să cinstesc memoria victimelor gulagului care însumează în România 2 milioane de ani de puşcărie. Raportul Tismăneanu spune clar asta”, a declarat Mihail Neamţu pentru gândul

"Evocarea lui Gheorghe şi lui Ion a fost una profund pioasă şi a avut intenţia de comemorare şi compasiune. În nici un caz nu m-am gândit că invoncarea plugarilor Ion şi Gheorghe poate să trezească suspiciuni cu privinţa unei lipse de suspiciuni faţă de celelalte victime. ", a mai declarat Neamţu pentru gândul

Neamţu admite că poate fi acuzat doar de lipsă de inspiraţie şi că ar fi putut alege o altă poezie. ”Dacă te îndrăgosteţi de personaje precum Vitoria Lipan nu înseamnă că închizi ochii la crimele împotriva spiritului pe care unii intelectuali comunişti le-au comis ”, mai spune Mihail Neamţu.


Întrebat dacă are vreo afinitate pentru mişcarea legionară Mihail Neamţu a răspuns: ”Am susţinut public că aceste crime comise în perioadă comunistă, inclusiv de mişcarea legionară sunt impardonabile. Am susţinut public nevoie confruntării cu problema holocaustului. Am susţinut că naţionalismul care idolatireazează o figură a căpitanului, sau o figură mesianică a fuhrerului este o forma de erezie şi un plus de patologie a gândirii politice. Aceste lucruri sunt clare în cărţile mele. Acuzaţiile care îmi sunta aduse nu ţin cont de toată activitatea mea”.

Neamţu spune că regretă confuzia creată şi pentru situaţia creată. Co-preşedintele ARD susţin că ”unii au încearcă să perpetueze în mod răuvoitor confuzia” pe marginea acestui subiect. ”Dacă voi avea posibilitatea să evoc compasiunea pentru victimele comunismului voi căuta să citez un alt autor”, a mai adăugat Neamţu

Într-o postare pe contul său de Facebook acesta explică însă de ce a recitat din poezia lui Radu Gyr.

"Când am recitat "Ridică-te, Gheorghe...", am vrut să onorez memoria ţăranilor ucişi de comunişti, iar nu să cauţionez aberaţiile politice din tinereţea lui Gyr. Ele sunt respingătoare şi stupide. Legionarismul a fost o aberaţie politică, combinând extremismul naţionalist, recursul la crimă şi cultul morţilor", spune Neamţu pe contul de Facebook.

Neamţu mai spune că în discursul său utilizează o mulţime de referinţe culturale. "Caut să rămân un om liber, deci uneori eclectic în stil", spune Neamţu.

Cu toate că momentul liric de la lansarea candidaţilor ARD a fost criticat de opinia publică, Mihail Neamţu a precizat că va continua să recite poezia lui Radu Gyr. "După discursul de la Opera, am fost onorat cu invitaţii la Sibiu (Mărginime), Baia Mare, Brăila, Gorj, Ţara Moţilor, Vrancea si Teleorman - mulţi oameni legaţi de pământ şi mişcaţi de evocarea plugarilor Ion şi Gheorghe", a precizat Neamţu pe Facebook.

Citește și: