1 vizualizări 7 feb 2006
PNL continua sa ramana ferm pe pozitii: fuziune cu PD, dar in nici un caz renuntare la liberalism sau la Partidul Liberal - Democrat European (ELDR). Comitetul Executiv (CEx) al formatiunii liberale a discutat, ieri, despre oferta facuta de catre democrati. Discutia nu era pe ordinea de zi si premierul Calin Popescu Tariceanu a incercat s-o evite, dar mai multi lideri au luat cuvantul ca sa-si spuna pasul. Conform unor surse din partid, cei mai duri impotriva fuziunii au fost presedintele de onoare Mircea Ionescu-Quintus si liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban. "E o incercare de a scoate PNL de pe scena politica. Nici comunistii n-au putut sa ne desfiinteze", a spus Quintus. Expunand o viziune mai larga, Orban a vorbit despre "o conspiratie" a serviciilor secrete si a unor reprezentanti ai Justitiei, orchestrata de la Palatul Cotroceni. Vicepresedintele Puiu Hasotti a dat ca sigur faptul ca, in ipoteza unificarii, noul partid nu va obtine mai mult decat Alianta. "Eu va spun cum a fost la mine, la Constanta, ca am facut mai demult fuziunea cu PD-ul lui Stelian Dutu. Trec peste faptul ca dupa doua luni ne-am certat, dar nici n-am obtinut mai mult la alegeri", ar fi spus Hasotti. Obisnuit sa se plieze dupa cum bate vantul, primarul de Neamt Gheorghe Stefan "Pinalti" i s-a adresat direct lui Tariceanu: "Da` spuneti si dumneavostra ce credeti, ca noi nu stim ce sa zicem!". Seful partidul a evitat sa se pronunte deschis, spunand ca asteapta decizia organizatiilor locale.

Tariceanu a avut aceeasi pozitie si la conferinta de presa care a urmat sedintei CEx. El a sustinut ca, inauntru, nu s-a discutat nimic despre fuziune: "Procedura de consultare a filialelor a inceput in PNL si e destul de avansata, iar membrii CEx au considerat ca nu e nevoie sa se exprime in public in privinta fuziunii, pentru ca dezbaterile din filiale sa nu fie influentate de anumite pozitii exprimate de la centru". Premierul a precizat ca liderii PNL vor lua in discutie calendarul fuziunii propus de PD la sedinta Delegatiei Permanente din 24 de februarie. Tariceanu a impins, insa, si mai departe momentul in care PNL va lua o decizie: "O decizie nu va putea fi decat a unui congres extraordinar al partidului. Acum avem un prim set de evaluari, care este, intr-un fel, foarte clar".

Pana acum, 21 de organizatii si-au expus punctul de vedere. Doua dintre ele - Bucuresti si Mehedinti - sunt impotriva fuziunii, iar restul sunt favorabile, cu amendamentul ca unificarea trebuie sa se faca sub numele PNL si cu mentinerea afilierii la ELDR. PD a propus, saptamana trecuta, ca fuziunea cu PNL sa se faca pana pe 15 iulie.

Citește și: