Cristina Andrei
3811 vizualizări 18 ian 2016

PNL îi cere premierului Dacian Cioloş adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru modificarea legii astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin.

Alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a fost decisă în timpul guvernării PDL şi a fost menţinută la modificarea legii anul trecut, pe care liberalii au votat-o în majoritate, respectiv 54 din 80 prezenţi la votul în Camera Deputaţilor, decizională în acest caz.

„Una dintre revendicările concrete este revenirea la un scrutin bazat pe două tururi de scrutin. Singura variantă realistă pentru a putea face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanţă de urgenţă. Am ajuns la concluzia că trebuie să-i propunem primului ministru Cioloş că trebuie să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut. Nu cred că părerea politicienilor este relevantă în acest subiect, cred că părerea societăţii civile din România este mai mult decat relevantă”, a declarat copreşedintele PNL, Alina Gorghiu.

Decizia PNL vine după ce o iniţiativă în acest sens a 105 liberali a primit aviz negativ la sfârşitul anului trecut, pe 17 decembrie, în comisiile juridică şi de administraţie de la Senat. 

Mişcarea Populară vrea şi ea două tururi

Revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi de scrutin este susţinută şi de Mişcarea Populară. Imediat după instalarea lui Traian Băsescu la şefia MP, parlamentarii formaţiunii au depus o propunere legislativă în acest sens.

În expunerea de motive, Mişcarea Populară susţine că fiind aleşi în două tururi, aleşii ar dispune de o legitimitate suplimentară, fapt ce ar contribui la “consolidarea actului de guvernare locală”. Alegerea primarilor dintr-un singur tur ar recompensa doar partidele mari, mai bine implementate la nivel local, nefiindu-le dată şansa partidelor mici de a apela la alianţe, fapt ce dezavantajează un partid tânăr ca Mişcarea Populară, susţin semnatarii.

PSD e împotrivă

Alegerea primarilor în două tururi nu este susţinută de PSD, partidul care este avantajat de menţinerea actualelor reglementări.

„Subiectul este închis. Avem alegeri locale în iunie. Nu suntem de acord să mai modificăm legislaţia privind alegerile locale. Primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur, aşa cum este prevederea legală acum şi preşedintii de consilii judeţene din randul consilierilor judeţeni în şedinţa Consiliului Judeţean, indirect“, declara Liviu Dragnea, în decembrie.

Citește și: