Cristian ANDREI
4622 vizualizări 10 nov 2013

În prag de campanie şi cu promisiunile neonorate de la centru, liderii din teritoriu ai USL cer bani de la Guvern. După austeritatea din 2013, când majoritatea fondurilor trimise de la Bucureşti în teritoriu a fost consumată pentru plata arieratelor, useliştii îi cer lui Ponta să înceapă să-şi respecte promisiunile din timpul campaniei electorale. Pentru aceasta, ei vor mai mulţi bani pentru investiţii, pentru ca “oamenii să vadă beneficiile guvernării USL”. Chiar dacă Guvernul a promis o majorare a capitolului investiţii în bugetul pentru 2014, liderii din teritoriu sunt în continuare circumspecţi. Mai mult, ei susţin că nu ştiu cum se vor împărţi aceşti bani şi că Guvernul nu a comunicat destul pe această temă cu autorităţile locale.

"În 2013 nu s-au realizat lucruri pe care USL le-a promis oamenilor în timpul campaniei din 2012 cel puţin. Aştept cu interes şi cu răbdare ca acest lucru totuşi să înceapă", spune, de la Iaşi, liberalul Cristian Adomniţei. „Zero lei pentru investiţii. Nici eu nu m-aş vota pentru ce am făcut”, afirmă şeful CJ Hunedoara, Mircea Moloţ. De la Satu Mare, primarul Dorel Coica de la PSD, îi reaminteşte lui Liviu Dragnea că "s-a angajat că ne va sprijini”.

Guvernul a schimbat recent prin ordonanţă de urgenţă regulile de alocare a banilor pentru marile proiecte care depăşesc 100 de milioane de lei, echivalentul a 22 de milioane de euro. Acestea intră în categoria proiectelor semnificative, pentru care Guvernul trebuie să îşi dea aprobarea. Pentru proiectele cuprinse între 0 – 30 milioane de lei şi 30 – 100 milioane de lei, autorităţile locale au mână liberă, dacă au fondurile necesare.

Adomniţei: „Promisiunile USL din campanie nu au fost realizate în 2013”

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, care este totodată şi vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Consiilor Judeţene a declarat pentru gândul că nu a văzut până acum „o comunicare din partea Guvernului” despre fondurile care vor ajunge în teritoriu, adăugând că aşteaptă ca acest aspect să fie lămurit.

„În 2013 nu prea au existat alocări de la Guvern pentru teritoriu. În 2013 singurul lucru pe care Guvernul îl putea face , respectiv să fie să reducă nivelul arieratelor care afectau şi deficitul bugetar. În 2013 nu s-au realizat lucruri pe care USL le-a promis oamenilor în timpul campaniei din 2012 cel puţin. Aştept cu interes şi cu răbdare ca acest lucru totuşi să înceapă, pentru că în 2013 s-au plătit arierate şi nu s-au început proiecte noi”, a declarat pentru gândul Adomniţei.

Liberalul a atras atenţia guvernanţilor că aşteaptă cu interes ca Guvernul USL „să înceapă să-şi îndeplinească promisiunile faţă de oameni”.

„Noi investiţii nu au început cu bani de la Guvern. Aştept cu interes ca Guvernul USL să înceapă să-şi îndeplinească promisiunile faţă de oameni. În cazul judeţului Iaşi nici măcar nu mai aştept bani pentru aeroport, pentru că deja m-am descurcat, dar aştept cu mare interes acel al doilea obiectiv pe care Guvernul l-a promis, respectiv realizarea spitalului regional de urgenţă şi a autostrăzi”, a spus preşedintele CJ.

El le-a reamintit tuturor parlamentarilor USL, dar şi co-preşedinţilor USL de promisiunile din timpul campaniilor electorale.

„Promisiunile tuturor parlamentarilor USL în campanie şi a copreşedinţilor au fost pe locul întâi aeroportul, dar pe care îl fac singur, fără sprijin de la Guvern, pe locul doi spitalul regional de urgenţă, pe locul trei autostrada Moldova – Transilvania. Sunt foarte trist să văd că aceasta a dispărut deja din declaraţiile guvernului de la Bucureşti şi mi se pare o problemă foarte gravă”, a afirmat pentru gândul Adomniţei.

Moloţ: „Zero lei pentru investiţii. Nici eu nu m-aş vota pentru ce am făcut”

Situaţia investiţiilor din teritoriu este prezentată şi de preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.

„S-au primit mai mulţi bani decât altă dată, dar doar pentru stingerea arieratelor. Zero lei pentru noi investiţii. Pentru investiţiile pe care le-am făcut anul acesta nici eu nu m-aş vota, pentru că nu am avut fonduri. Pentru mine, Consiliul Judeţean a fost un an destul de dificil financiar”, a declarat pentru gândul Mircea Moloţ.

Potrivit acestuia, în judeţ a fost deschisă o singură investiţie nouă şi aceea cu bani europeni. Moloţ a spus că de la centru i s-au promis 9 milioane de euro pentru proiecte de investiţii.

„Nu mă aştept nici în următorii ani să vină sume consistente din partea bugetului naţional. Fondul de 1,2 miliarde de lei pe 2014 este pentru proiectele pe POR, pentru lucrări începute. Să iau <<rămăşiţele>> de la licitaţiile de la POR, pentru că nu mai este timp de licitaţii până la finalul lui 2015, dacă scot la licitaţie proiectarea, până vin, contestaţii, mă prinde vara, licitaţia construcţia şi atunci nu mai finalizez. Din suma aceasta, eu mi s-a spus că voi primi 9 milioane de euro, 5 milioane pentru investiţii în infrastructură şi 4 milioane pentru şcoli. Există un plan de la Guvern”, a dezvăluit pentru gândul liberalul.

Moloţ a adăugat că pentru aceste lucrări nu se vor mai organiza licitaţii, deoarece erau proiecte în curs de finalizare, dar pentru care, la un moment dat, nu au mai existat fonduri.

„De la ministerul Dezvoltării au cerut toate lucrările, care este stadiul lor şi cât e contractul cât a mai rămas de făcut, când e preconizată să se finalizeze. În funcţie de cum are fiecare judeţ li se dau aceşti bani. La regiunea vest ni s-a spus că fiecare va primi 9 milioane de euro. Am trimis multe proiecte, în mod deosebit pe infrastructură rutieră. Noi primim căciula toată cu bani, eu CJ repartizez pe proiecte”, a spus Moloţ.

Buzatu: „S-au promovat multe investiţii pentru care nu au fost bani”

Şeful Consiliului Judeţean Vaslui, pesedistul Dumitru Buzatu, afirmă că judeţul pe care îl conduce depinde de transferul fondurilor de la bugetul de stat.

„În ultimii ani s-au promovat multe investiţii, pentru care în mod evident nu existau resursele financiare, au fost promovate prin HG, de la fondul de rezervă, dar nu au fost finalizate, pentru că nu existau resurse. Lecţia primită ne arată că trebuie să fim extrem de realişti, să strângem curelele bugetului local să promovăm acele proiecte care duc la dezvoltarea judeţului”, a spus pentru gândul Buzatu.

Coica: "Suntem ca în Evul Mediu"

Primarul PSD din Satu Mare, Dorel Coica, compară situaţia pe care a găsit-o în municipiul pe care îl conduce cu cea din Evul Mediu.

„Contăm foarte mult pe prijinul Bucureştiului pentru confinanţarea proiectelor pe fonduri europene pe care el avem. Promisiuni avem. Domnul Dragnea a spus că o să ajute municipiile. Satu Mare are nevoie de foarte mulţi bani pentru infrastructură . Am găsit peste 76 de străzi de pământ. Avem proiecte pentru 22, dar, în continuare, rămân fosrte multe străzi neasfaltate.  Suntem ca-n Evul Mediu, îmi pare rău că trebuie să o spun. Domnul Dragnea s-a angajat că ne va sprijini”, a spus pentru gândul social-democratul.

Cherecheş: „Am învăţat să nu fiu naiv”

Promisiunile de la Bucureşti nu sunt crezute mereu în teritoriu. Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat că „nevoi sunt multe”, dar „ a învăţat să nu fie naiv”.

„Nevoi avem multe, există şi anumite promisiuni. Dar am învăţat să nu fiu naiv. Nu cred în banii veniţi de la Bucureşti şi nu o spun cu dispreţ. Nu aştept nimic de la nimeni ca să nu fiu dezamăgit”,  a spus pentru gândul Cherecheş.


 

Citește și: