10698 vizualizări 10 sep 2013

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, spune că este necesară organizarea unor referendumuri locale în şase judeţe pe problema reorganizării administrative a ţării, susţinând că politicienii români "nu sunt atenţi" la dorinţele celor un milion şi jumătate de maghiari.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că Uniunea va începe, "cel mai probabil" în luna septembrie, acţiunea de strângere de semnături pentru a iniţia referendumuri locale în şase judeţe pe problema reorganizării administrative a ţării.
Tamas Sandor a subliniat necesitatea organizării acestor referendumuri locale în problema reorganizării administrative a ţării, pentru ca "vocea comunităţii maghiare să poate fi auzită şi la Bucureşti".

"Este nevoie de aceste referendumuri având în vedere că politicienii români nu sunt atenţi la dorinţele celor un milion şi jumătate de maghiari, iar iniţiativele noastre sunt şterse de pe masă la Bucureşti. Din acest motiv apelăm la un alt mijloc al democraţiei, şi anume la referendumuri", a spus Tamas.

Potrivit acestuia, în timp ce în alte ţări ale Uniunii Europene cetăţenii sunt consultaţi prin referendumuri în orice problemă importantă, în România "nu s-a instalat încă acest exerciţiu democratic".

"Se pare că în România unii se tem de vocea poporului, cu toate că în Uniunea Europeană în orice problemă importantă cetăţenii sunt consultaţi prin referendum", a subliniat liderul UDMR Covasna.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, în 16 august, că Uniunea va iniţia referendumuri locale în câteva judeţe pe problema reorganizării administrative a ţării.

Kelemen a adăugat că poziţia UDMR este "foarte fermă şi clară", respectiv că reorganizarea administrativă nu se poate face fără ca cetăţenii să fie întrebaţi ce cred, întrucât "viaţa lor va fi afectată în bine sau în rău în urma regionalizării".

"De aceea vom iniţia aceste referendumuri locale în Harghita, Covasna şi Mureş, precum şi în zona de Nord-Vest, în Bihor, Sălaj şi Satu Mare. Sunt convins, aşa cum s-a întâmplat acum doi ani în Constanţa, că vor fi şi alte judeţe unde astfel de iniţiative vor apărea, fiindcă poziţia noastră este foarte fermă şi foarte clară: nu poţi să treci la o astfel de reformă fără să întrebi fiecare om", spunea preşedintele UDMR.
Astfel, UDMR va începe o acţiune de strângere de semnături pentru a iniţia hotărâri în consiliile locale în privinţa organizării referendumurilor.

Potrivit lui Kelemen, cu ocazia referendumurilor locale cetăţenii vor fi întrebaţi în primul rând dacă sunt de acord cu înfiinţarea regiunilor administrative şi în al doilea rând dacă acest lucru se va întâmpla, în ce regiune cred ei că ar trebui să fie localitatea lor.

Kelemen a estimat că hotărârile de consilii locale în privinţa organizării referendumurilor vor fi adoptate în lunile octombrie şi noiembrie.

Potrivit legislaţiei, cetăţenii pot propune consiliului local, spre dezbatere şi adoptare, proiecte de hotărâri. Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi iniţiată de unul sau de mai mulţi cetăţeni cu drept de vot, dacă acesta este susţinut prin semnături de cel puţin cinci la sută din populaţia cu drept de vot a unităţii administrativ-teritoriale respective.

Kiss Edit, corespondenti@mediafax.ro

Citește și: