Anca SIMINA
8088 vizualizări 29 mai 2013

Noua formulă de calcul a salariilor directorilor din companiile de stat, aprobată astăzi în Guvern şi prezentată de premierul Victor Ponta ca o "limitare inspirată de modelul din Polonia", va putea duce, în multe cazuri, la majorarea până la dublarea sau chiar triplarea acestora.

Astfel, dacă în martie 2013 cel mai mare salariu în companiile din energie, în lista făcută publică în aprilie de Guvern, era de 18.000 de lei, adică 4.000 de euro, atât cât câştigă directorul general al FDEE Electrica Distribuţie Muntenia Nord, după intrarea în vigoare a noii ordonanţe discutate astăzi în şedinţa Executivului, acesta va putea încasa şase salarii medii din ramura sa de activitate, adică 23.694 de lei, respectiv 5.300 de euro. Dacă în cazul său creşterea salariului ar fi de până la 32%, în situaţia directorului general de la OIL Terminal ar urma să fie de 300%. Acestor sume li se pot adăuga, în continuare, bonusurile în funcţie de îndeplinirea criteriilor de performanţă.

Ceea ce limitează Guvernul este posibilitatea Adunării Generale a Acţionarilor de a stabili un nivel de salarizare mult peste cel actual, de care membrii AGA – în cazul în care sunt şi membri ai Consiliului de Administraţie - sunt direct interesaţi, întrucât au indemnizaţii stabilite procentual, în funcţie de salariul managerului.

UPDATE: Într-o intervenţie la RTV, premierul a susţinut că nivelul stabilit de Guvern este unul maxim. "Cine are acum salariul mai mic, îl păstrează de trei ori sau de patru ori. Deci nu este de şase ori o sumă fixă, ci este plafonul maxim. Cei care au 2.500 sau 3.000 nu vor avea creşteri de salarii", a spus Ponta.

Calculele ministrului pentru buget arată însă altfel. "Sigur, pentru unii e o scădere, pentru alţii o creştere", a confirmat ministrul pentru buget Liviu Voinea, după şedinţa de Guvern, arătând că Guvernul s-a raportat nu atât la cât se câştigă în prezent în aceste companii, cât la "propunerile de buget pentru 2013 care au atras atenţia". Ulterior, Guvernul a trimis lista la care Ponta a făcut referire în faţa camerelor de luat vederi, în şedinţa de Guvrern, în care apar indemnizaţii lunare de 8500 de euro pentru managerii Imprimeriei Române, 6000 de euro pentru şefii Transgaz, 8.888 de euro la Electrica Furnizare, 11.111 de euro la Electrica, 10.000 de euro la NuclearElectrica şi Cuprumin, 9.700 de euro la Romatsa, 10.000 de euro la Tarom, 9.500 de euro la CFR Marfă, 9150 de euro la CFR Călători şi câte 14.000 de euro la CN Căi Ferate Călători şi Poşta Română. Potrivit ministrului Voinea, lista invocată de Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern nu include indemnizaţii plătite managerilor, ci sumele pe care aceştia ar fi intenţionat să şi le atribuie după aprobarea bugetelor companiilor de stat pe 2013.

Mai mult, salariile şefilor Loteriei, Imprimeriei sau ai Romatsa pot rămâne, de la caz la caz, neplafonate în acest an, întrucât bugetul pe 2013 al companiilor a fost deja aprobat de Guvern.

Marea tăiere: 1.000 de lei la CONPET

La începutul şedinţei de Guvern de astăzi, premierul a anunţat că se va aproba o ordonanţă de urgenţă, neinclusă iniţial în ordinea de zi făcută publică, care să limiteze salariile şefilor companiilor cu capital majoritar sau integral de stat la şase salarii medii brute lunare pentru ramura respectivă. Salariilor li se vor adăuga bonusurile de performanţă, pentru companiile cu manageri privaţi.

“Prin această reglementare, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executivă la de şase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectivă. Vă asigur că este deja un salariu foarte bun. Evident, orice altceva se plăteşte în plus se plăteşte în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă”, a spus Ponta.

Pe baza acestei formule, gândul a calculat noile salarii fixe care care pot aspira managerii din companiile de stat pentru care Guvernul a făcut publice câştigurile în luna martie, ca argument, la acea vreme, pentru suprataxarea celor care câştigă mai mult de 1.000 de euro lunar. "Componenta variabilă", aşa cum a numit ministrul Liviu Voinea bonusurile de performanţă care se pot adăuga în companiile conduse de manageri privaţi, "nu este limitată", iar criteriile "vor fi stabilite de consultanţi".

Astfel, singura companie în care salariul unui director ar urma să scadă este CONPET Ploieşti, minusul nefiind însă unul semnificativ.  Aici, directorul de mentenanţă a încasat în martie 12.608 lei, iar după noua formulă de calcul, acesta va avea dreptul la salariu fix de maximum 11.874 de lei. Este de altfel şi cel mai mic salariu pe care îl va avea un director în energie, având în vedere că, potrivit INS, salariul mediu brut în martie 2013 pe transportul prin conducte se ridica la numai 1.979 de lei. Suma este însă depăşită cu mult în alte ramuri din energie.

Romgaz urcă pe primul loc, cu 6.600 de euro. Unde se pot dubla salariile

De cealaltă parte, cea mai mare sumă salarială fixă o va avea directorul Romgaz. Raportat la salariul mediu brut din extracţia gazelor în luna martie, de 4.948 de lei, salariul şefului Romgaz va putea creşte la 29.688 de lei (6.600 de euro), dublu faţă de 14.306 de lei (3.000 de euro) lunar, cât primea în aceeaşi lună.

Statul dă undă verde dublării salariului şi pentru directorii Complexului Energetic Hunedoara. Dacă în martie directorul adjunct primea 10.029 de lei (2.200 de euro), după noua ordonanţă, poate lua şase salarii de 3.654 de lei, adică 21.924 de lei (4.900 de euro).

La fel, la Complexul Energetic Oltenia, limita de creştere va fi de la 13.455 de lei (3.000 de euro), cât ia directorul general în prezent, până la 23.694 de lei (5.300 de euro), echivalentul a şase salarii de 3.949 de lei, cât e media în ramură, potrivit INS.

Acelaşi plafon de 23.694 de lei (5.300 de euro) se va stabili şi pentru Electrica SA, Transelectrica SA, dar şi pentru Hidroelectrica SA. Aici însă, salariile fixe publicate în martie erau mult mai mici: un director general adjunct câştiga în jur de 10.000-11.000 de lei (2.400 de euro), iar postul de director general nu era încă ocupat în martie, tocmai pentru că salariul stabilit era mult mai mic. La Transelectrica, un director general adjunct lua 12.527 de lei (2.750 de euro, noua ordonanţă oferind premisele pentru dublarea acestei sume.

Saltul şi mai mare este la OIL Terminal, unde şeful companiei primea în martie 4.712 lei (1.000 de euro), cât un salariu de ministru, însă va avea acum baza legală pentru a încasa 19.080 de lei (4.300 de euro) pe lună.

"E vorba de remuneraţia maximă. Sigur, pentru unii e o scădere, pentru alţii o creştere. Avem şi o componentă variabilă, care nu este limitată, dar cea fixă este limitată", a explicat Liviu Voinea în conferinţa de presă după şedinţa de Guvern, întrebat explicit de situaţia de la Romgaz.

Sursa foto: www.gov.ro

Premierul Victor Ponta contrazice însă calculele lui Liviu Voinea. "Cine are acum salariul mai mic îl păstrează de trei ori sau de patru ori. Deci, nu este de şase ori o sumă fixă, ci este plafonul maxim. Cei care au 2.500 sau 3.000 nu vor avea creşteri de salarii", a garantat Ponta.

Guvernul, speriat de salariile pe hârtie de la NuclearElectrica. Cele reale, inferioare

Exemplul de la care a pornit Victor Ponta în şedinţa de Guven a fost cel al NuclearElectrica. "Am văzut şi eu companii de stat la care punem manageri privaţi. 484.000 de lei pe an cel mai mic venit, peste 100.000 de euro pe an. Sunt salarii de 11.000, de 8.000 de euro. Nu ştiu de ce mai suntem miniştri, de ce nu lucrăm la NuclearElectrica", a spus premierul.

Ulterior, în intervenţia tv, primul-ministru a nuanţat. "Eu recunosc că am cerut o situaţie - poate nu sută la sută exactă sau poate erau doar propuneri - pentru să fusesem informat că la Nuclearelectrica astăzi trebuia să aibă loc o şedinţă a consiliului de administraţie unde se propuseseră nişte salarii de 14.000 euro şi mi s-a părut absolut incorect", a spus Ponta.

Documentul publicat de Guvern în aprilie arăta că directorul general al companiei, poziţie în care a fost numită recent Daniela Lulache, fosta şefă a Fondului Proprietatea susţinută de PNL, era recompensat cu un salariu fix de 14.851 de lei, adică 3.300 de euro lunar. După  noua formulă de calcul, salariul său ar urma să atingă, dacă AGA decide astfel, 23.694 de lei, adică 5.300 de euro.

Argumentul Guvernului nu ar fi fost însă nivelul actual al salariilor, ci cel care ar fi fost plănuit în interiorul acestor companii, susţine Liviu Voinea. "Se referea la propunerea de buget pe 2013 (pe care Guvernul a avut-o pe ordinea de zi, n.r.) şi acesta este şi motivul pentru acest act normativ. E vorba de lista cu salariile propuse pentru 2013 pentru conducerea acestor companii de stat. În unele cazuri corespund cu cele care s-au plătit în 2012, în altele nu. Anul acesta aprobarea bugetelor a fost din scurt. Anul acesta am avut timp  să observăm aceste discrepanţe", s-a justificat ministrul delegat pentru buget.

LISTA INDEMNIZAŢIILOR PROPUSE DE ŞEFII DIN COMPANII

Potrivit lui Voinea, din cele 157 de companii la care statul este acţionar unic sau majoritar au trecut până acum prin Guvern doar 31 de bugete. Managerii acestor 31 de companii pot rămâne, de la caz la caz, fie cu salariile deja aprobate, fie şi le pot renegocia, după ordonanţa aprobată azi, a arătat ministrul.

În situaţia în care bugetul a fost deja aprobat se află şi companii precum Loteria Română, Imprimeria Naţională, Romatsa sau Administzraţia Porturilor Constanţa. Altfel spus, dacă au semnat deja contractele de management, şefii Loteriei pot rămâne cu indemnizaţia de 20.354 de lei lunar, cei ai Imprimeriei Naţionale cu 38.410 de lei lunar, iar directorul general al Romatsa cu 42.315 leilunar.

"Adunarea generală a acţionarilor poate să stabilească limite pentru fiecare an. Deci, mandatul poate fi una, dar limita de încadrare bugetară pe anul în curs poate fi diferită. Acum există o bază legală de limitare. Cei pentru care deja au trecut bugetele, nu este obligatoriu ca s-au semnat şi contractele de mandat, neapărat. Este un interval de timp. Dar există o bază pentru renegocierea mandatelor, în cazul în care ele au fost aprobate între timp. Dar asta diferă de la caz la caz", a adăugat Voinea.

Sursa foto: www.gov.ro

Ce prevede ordonanţa

Textul ordonanţei de urgenţă nu a fost făcut încă public, până la publicarea în Monitorul Oficial. Într-un comunicat trimis după şedinţa Executivului, Guvernul l-a rezumat însă astfel:

  • La regiile autonome şi la societăţile comerciale, componenta fixă lunară a remuneraţiei membrilor neexecutivi ai CA nu poate depăşi media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care îşi desfăşoară activitatea regia sau societatea respectivă, medie comunicată de INS
  • Prin similitudine cu societăţile comerciale se acordă şi la regiile autonome o componentă variabilă a remuneraţiei, componentă al cărei nivel este stabilit pe baza recomandărilor formulate de experţii în recrutarea resurselor umane ale căror servicii au fost contractate pentru derularea procedurii de selecţie
  • Remuneraţia membrilor executivi ai CA este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară care nu poate depăşi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care îşi desfăşoară activitatea regia sau societatea respectivă, medie comunicată de INS, şi dintr-o componentă variabilă revizuită în funcţie de gradul de îndeplinire a indicatorilor de performanţă prevăzuţi în contractul de mandat
  • Remuneraţia directorilor nu poate depăşi nivelul stabilit pentru membrii executivi ai CA şi este unica formă de remuneraţie pentru directorii care îndeplinesc şi calitatea de administratori.

Citește și: