Iuliana Barbu
407 vizualizări 25 aug 2019

Din 136 de senatori, 21 au luat cuvântul de mai puţin de 10 ori. Din cei 21 de senatori, 14 sunt din PSD. Printre aceştia, se numără şi fostul ministru de Interne, Carmen Dan, care a luat cuvântul de patru ori.

Mihai Goţiu de la USR conduce detaşat topul celor care au luat cuvântul în plenul Senatului de 773 de ori, urmat de Florina Presadă tot de la USR de 490 de ori, Nicolae Şerban de la PSD de 478 de ori şi Eleonora Hărău de la PNL de 405 ori.

61 de senatori au luat cuvântul de peste 50 de ori. Printre aceştia se numără Ecaterina Andronescu de la PSD de 99 de ori, Alina Gorghiu de la PNL de 274 de ori, Cîţu Florin tot de la PNL de 242 de ori, Vlad Alexandrescu de la USR de 310 ori şi de la UDMR Cseke Attila de 246 de ori. ALDE îl are pe Dorin Bădulescu care a vorbit de 244 de ori. În schimb, Călin Popescu Tăriceanu a luat cuvântul de doar 57 de ori.

În cazul celor care au luat cuvântul doar o sigură dată, la depunerea jurământului se află doi senatori PSD, Carmen Dima şi Eugen Gioancă şi unul independent, Cătălin Iliescu.

Nici în anul 2018, senatorii nu au fost foarte activi de la depunerea jurământului până în luna august. Un număr de 32 de senatori din totalul de 136 au luat cuvântul de mai puţin de 10 ori, în plenul Camerei superioare a Parlamentului, cei mai mulţi aleşi fiind de la PSD. Exact 19 social-democraţi nu s-au afirmat, printre acestia fiind şi fostul ministrul de Interne, Carmen Dan, care a avut doar trei luări de cuvânt în plen.

Nici Paul Stănescu nu s-a afirmat. El a vorbit doar de şase ori în plen, din 2016 şi până în prezent.

Fostul ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a vorbit în faţa colegilor din Senat de cinci ori.

De asemenea, au existat şi 30 de senatori care au luat cuvântul în plenul Senatului de peste 100 de ori. Cei mai activi au fost senatorii USR, Remus Mihai Goţiu luând cuvântul în plen de 482 de ori.

Pe locul doi se află senatorul PSD, Şerban Nicolae, cu 377 de luări de cuvânt, urmat de senatoarea USR Florina Presada, care a vorbit în faţa colegilor de 365 de ori.

Şi fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, s-a afirmat în faţa colegilor, acesta luând cuvântul de 227 de ori. Acesta a condus Partidul Mişcarea Populară până pe 16 iunie 2018, când în locul lui a fost ales în funcţia de lider al partidului Eugen Tomac, Băsescu rămânând „preşedinte de onoare”. Grupul PMP din Senat a fost însă desfiinţat în luna iunie, după ce mai mulţi senatori au migrat la PSD şi ALDE. Regulamentul Senatului prevede că un grup parlamentar poate exista dacă are minimum şapte senatori, aleşi pe listele aceluiaşi partid.

Citește și: