Sorina Ionaşc
7024 vizualizări 1 sep 2014

Dacă toţi parlamentarii opoziţiei (liberalii lui Iohannis, democraţii lui Blaga şi pemepiştii Elenei Udrea) se vor prezenta la vot, moţiunea anunţată de ACL împotriva Guvernului Ponta va strânge 188 de senatori şi deputaţi. Chiar şi în cazul unei negocieri surpriză cu UDMR şi PPDD şi minorităţile naţionale, moţiunea nu va trece, deoarece ar strânge doar 250 de voturi. Pentru ca premierul şi Cabinetul său să pice ar fi nevoie de votul a 288 de parlamentari, cât reprezintă jumătate plus unu din numărul total de aleşi.

Ce spune aritmetica parlamentară

Raportul de forţe din Parlament nu-i ajută prea mult pe liderii Alianţei Creştin-Liberale, care au anunţat că vor depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului. Pur matematic, PDL şi PNL nu au suficienţi parlamentari pentru a demite guvernul, doar 173 de deputaţi şi senatori. Potrivit Constituţiei, o moţiune de cenzură trece de Parlament dacă cel puţin jumătate din numărul total al deputaţilor şi senatorilor votează ”pentru”.

În prezent, PDL are 36 de deputaţi şi 20 de senatori (56, în total), iar PNL 74 de deputaţi şi 43 de senatori (117, în total). În total, rămân 173 de voturi ”pentru”.

La aceştia se adună şi voturile parlamentarilor neafiliaţi, dar care sunt înscrişi în Partidul Mişcarea Populară, 13 deputaţi şi doi senatori (15, în total), adică un total de 188 de voturi.

"Vom susţine moţiunea de cenzură pentru că este o păcăleală a lui Ponta, a PSD şi a Guvernului această OUG, scopul fiind de a obţine voturi de la primari, păcălindu-i pe aceştia că vor primi fonduri pentru proiectele lor. Îi păcălesc pe primari că îi vor sprijini cu fonduri, dar nu le vor da bani. Probabil vor fi primari care se vor lăsa păcăliţi şi vor pleca la PSD şi la partidul lui Tăriceanu. Este o acţiune strict electorală, mincinoasă, ipocrită, demagogică şi populistă, tocmai de aceea vom susţine o moţiune de cenzură pe acest subiect", a spus Udrea.

În total, 188 de voturi pentru moţiune, adică insuficient. Pentru ca guvernul să pice, este nevoie de 288 de voturi ”pentru”.

Nici măcar cu un eventual ajutor al celor de la PPDD, UDMR şi minorităţi, moţiunea nu are şanse să treacă. În prezent, doar 15 deputaţi mai sunt la PPDD, plus patru senatori neafiliaţi, în timp ce grupul minorităţilor este format din 17 deputaţi. UDMR are 18 deputaţi şi 8 senatori. Adunat, dacă toate aceste grupuri ar vota pentru ca moţiunea să treacă, ar fi 250 de voturi, tot insuficient.

La polul opus, PSD şi UNPR  au reuşit să strângă 187 de deputaţi şi 78 de senatori (265, în total), PC aduce 15 deputaţi şi 9 senatori (24, în total). Puterea este însă susţinută şi de mulţi parlamentari neafiliaţi, dar care fac parte din noua grupare a lui Călin Popescu Tăriceanu, PLR. De altfel, în prima zi a noii sesiuni legislative, PLR a anunţat că va forma un grup comun cu PC, aducând un număr de 20 de deputaţi şi 6 senatori. În total, coaliţia de guvernare este suţinută de cel puţin 315 parlamentari, asta dacă, prin absurd, şi UDMR, şi PPDD şi minorităţile s-ar pronunţa ”împotrivă”. Cu o susţinere a acestora, peste 373 de voturi.

În realitate, doar nouă deputaţi au rămas fără apartenenţă la un grup parlamentar, însă surse din PC au declarat pentru gândul că în cursul acestei săptămâni vor urma şi alte racolări. La Senat, deşi apar ca fiind fără afiliere politică 13 membri, unul singur este independent de facto (patru PPDD, şase PLR şi doi PMP).

Scutaru, PNL: ”Never say never”

De altfel, nici măcar liberalii nu speră ca moţiunea să treacă, iar guvernul să fie demis. Iniţierea ei, un ”demers politic prin care să-l chemăm pe Ponta să dea explicaţii”, după cum a declarat liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, pentru gândul.

”Moţiunea este un demers politic, au trecut doar două moţiuni de cenzură în 24 de ani. Important este să-l aducem pe Ponta în Parlament, să dea nişte explicaţii. De ce PSD ţine la sertar legea amnistiei şi graţierii, le-a promis baronilor PSD, ca Bunea Stancu şi Duicu, că dacă ajunge preşedinte legea va trece? Îl va elibera pe Dan Voiculescu dacă ajunge preşedinte?”, a spus el.

Cu toate acestea, întrebat dacă au speranţe ca guvernul să fie demis, Scutaru a arătat o urmă de speranţă. ”Never say never, ştiţi cum e. Noi vrem ca Ponta să dea nişte răspunsuri de care fuge ca dracul de tămâie”, a adăugat liderul liberal.

În plus, moţiunea de cenzură va include şi nemulţumirile referitoare la ordonanţa de urgenţă 45/2014, prin care se modifică legea alegerii preşedintelui, act normativ atacat de PNL la Curtea Constituţională.

Pe de altă parte, nu este pentru prima dată când liberalii iniţiază o moţiune de cenzură sortită eşecului. După ieşirea PNL de la guvernare, când au reuşit să strângă suficiente semnături, în mai 2014, liberalii au iniţiat prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta. Cu titlul ”Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii!”, moţiunea a fost respinsă  pe 13 mai 2014, cu 176 de voturi "pentru" şi 19 "împotrivă". De altfel, speranţele opoziţiei ca moţiunea să treacă erau atât de mici, încât nu au fost prezenţi la şedinţă nici măcar semnatarii moţiunii.

* Precizăm faptul că atât PMP, cât şi PLR nu au grup parlamentar, iar membrii acestor partide apar ca neafiliaţi.

Moţiunea de cenzură

Potrivit articolul 113 din Constituţia României, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de minimum un sfert din totalul deputaţilor şi senatorilor. În cazul de faţă, este nevoie de minimum 144 de semnături pentru acest demers.

Pentru ca încrederea acordată Guvernului să fie retrasă este nevoie însă de votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, adică, în cazul de faţă, de 288 de parlamentari (în total, sunt 575)

ARTICOLUL 113

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

(2) Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

(3) Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

(4) Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

 

QUIZ. Câţi parlamentari sunt în legislatura actuală?

QUIZ. Câţi premieri au fost demişi în urma unei moţiuni de cenzură?

QUIZ. Câte semnături sunt necesare pentru iniţierea unei moţiuni de cenzură?

Citește și: