Cristian ANDREI
8648 vizualizări 11 aug 2011

Ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, a declarat că, în urma verificărilor efectuate de minister, s-au descoperit nereguli în contractele cu fonduri europene derulate de autorităţile locale. În top se află preşedinţii de Consiliu Judeţean de la PDL şi PSD. Cea mai mare factură o are de plătit Ilfovul, condus de democrat-liberalul Cristache Rădulescu, care de altfel, susţin surse din minister, a venit la Bucureşti să ceară socoteală colegilor de partid.

După ce Comisia Europeană a suspendat plăţile pentru proiectele desfăşurate pe Axa 2 din Programul Operaţional Regional (reabilitare drumuri judeţe), Elena Udrea a dispus un control vizând toate cele 124 de contracte derulate de autorităţile locale. "Valoarea totală a celor 124 de contracte este de 3,2 miliarde de lei, iar în urma verificărilor corecţia adusă este de 180 de milioane de lei (adică aproape 43 de milioane de euro- n.r.). Media corecţiilor este de 5,58%" , a declarat Udrea. Ministrul a precizat că în 43 de proiecte cu fonduri europene, pe baza cărora s-au încheiat 39 de contracte de lucrări, s-a încălcat legislaţia achiziţiilor publice. Ea a precizat că autorităţile locale care au primit banii trebuie să îi returneze, iar cine nu a primit încasat fondurile va trebui să acopere diferenţa din bugetul judeţean. "Dintre cele 39 de contracte cu nereguli, 30 aveau avizul Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice. În toate contractele este vorba de erori, nu este vorba despre fraudă. A fost cel puţin neglijenţă în respectarea procedurilor de către autorităţile locale", a subliniat ministrul Dezvoltării.

Împrumut de aproape un miliard de lei

"Am trimis concluziile auditului făcut de Ministerul Dezvoltării Regionale Comisiei Europene pentru a ridica suspendarea plăţilor", a subliniat Udrea. Până ce Comisia Europeană va relua finanţarea, Ministerul Dezvoltării se va împrumuta, prin intermediul Ministerului de Finanţe, 980 de milioane de lei pentru a rambursa beneficiarilor de proiecte din fonduri UE sumele cerute. Udrea a adăugat că verifică prin sondaj toate proiectele derulate cu bani europeni, nu doar cele din Axa 2 POR.

Ilfovul trebuie să returneze 2,5 milioane de euro

Primele contracte cu nereguli pentru care s-au întocmit procese verbale cu titlu executoriu sunt pentru judeţele Botoşani (PDL - Mihai Ţâbuleac), Brăila (PSD - Gheorghe Bunea Stancu), Teleorman (PSD - Liviu Dragnea), Prahova (PSD - Mircea Cosma), Maramureş (PDL - Mircea Man) şi Ilfov (PDL - Cristache Rădulescu). "La Botoşani corecţia este de 726.000 lei pentru anumite nereguli în procesul de licitaţie. La Brăila corecţia este de 1,9 mil lei, deoarece un factor de evaluare în licitaţie a fost durata de execuţie. Câştigătorul trebuia să termine lucrarea în 180 de zile, dar după aceea s-a acceptat ca termenul de execuţie să fie de 530 de zile. La Teleorman s-a aplicat o corecţie de 10%, valoarea fiind de 2,5 milioane de lei. Şi la Prahova s-a aplicat o corecţie de 25% din fondurile europene la un contract de 17,6 milioane de lei fara TVA. La Maramureş corecţia a fost de 6,6 milioane de lei, adică 10% din contract", a declarat ministrul Udrea. Cea mai mare corecţie este în Ilfov, judeţul urmând să returneze peste 10 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 2,5 milioane de euro . "S-a aplicat o corecţie de 25% la un contract de 43 milioane de lei", a precizat ministrul.

Pe lista judeţelor cu probleme în derularea contractelor cu fonduri europene se mai numără Bacău, Dolj, Argeş, Buzău, Vrancea, Olt şi Arad. "În cazul fraudei de la Buzău este vorba despre o corecţie de 2% dintr-un contract de 30.000 de euro. Nu este o sumă foarte mare", au declarat pentru gândul surse din Ministerul Dezvoltării. Numele preşedintelui CJ Buzău, Victor Mocanu a fost vehiculat în mass-media în scandalul privind fraudarea fondurilor europene.

"Asta mai lipsea să-mi ia bani"

Preşedintele CJ Bacău, Dragoş Benea, a declarat pentru gândul că nu a primit vreo informare oficială de la Ministerul Dezvoltării despre corecţia care este aplicată în cazul judeţului pe care îl conduce. "A fost aşa de îngrădit accesul firmelor la reabilitarea drumurilor judeţene că au venit firme din Austria şi Vrancea. Mi se par puţin politice aceste evaluări, ţinând cont că suntem judeţul care am primit zero lei de la Guvern. Suntem al doilea judeţ cu investiţii în sănătate şi nu am primit vreun leu. Asta mai lipsea, să-mi ia şi bani. Licitaţiile derulate de CJ au fost contestate în instanţă de firma PACO şi am câştigat. Mă voi adresa instanţei dacă va trebui să returnez bani", a precizat Benea.

Nici preşedintele CJ Brăila, Bunea Stancu, nu este de acord cu măsura luată la Bucureşti. "Nu ştiu despre ce este vorba, dar probabil se referă la drumul mării pe care toată lumea îl laudă. Noi am făcut acte adiţionale la acel contract, care au primit avizul Ministerul Dezvoltării Regionale. Este o comandă politică, dacă există justiţie ne adresăm justiţiei. Am dreptate 100%", a declarat pentru gândul preşedintele CJ Brăila. "Comisia Europeană a propus să existe o corecţie de 2% pentru o licitaţie din judeţul Buzău. Adică 4.500 de lei noi.

Dacă Ministerul va menţine această decizie ne vom adresa instanţă, nu vom plăti. Oricum s-a făcut atâta scandal în presă pentru o muscă moartă", a afirmat pentru gândul şeful CJ Buzău, Victor Mocanu.

Citește și: