Gandul.info
Anca SIMINA
Andrei Luca POPESCU
13091 vizualizări 9 aug 2013

Casele RA-APPS au mai departe chiriaşi care nu sunt nici miniştri, nici secretari de stat, aşa cum sună regula impusă prin lege în luna martie. Din informaţiile obţinute de gândul, printre aceştia se numără în continuare o pleiadă de consilieri şi şefi de cabinete, unii dintre ei figurând doar cu o jumătate de normă sau mai puţin la Guvern sau având o altă locuinţă în Capitală.

Printre numele noi se numără cel al lui Victor Aron Mora, om de afaceri, fratele senatorului PNL Akos Daniel Mora şi consilierul personal al ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, al Mihaelei Cămărăşan, directorul de cabinet al ministrului de Externe, Titus Corlăţean, cel care i-a semnat cererea cu toate că soţul ei are o locuinţă în Bucureşti, dar şi al Mihaelei Ciuciureanu, consilier la Ministerul Agriculturii şi unul dintre cei mai înstăriţi angajaţi în Guvern, cu venituri anuale de peste 50.000 de euro doar din chiriile pe imobilele pe care le deţine. Ciuciureanu are de asemenea legături de afaceri cu influenţi oameni de afaceri care au interese chiar în domeniul pe care îl gestionează Ministerul Agriculturii.

Aceştia pot rămâne în apartamentele RA-APPS, cele mai multe situate în zone centrale, până la finalul mandatului, unii dintre ei contra unor chirii modice, suportate integral de stat după modificarea legii RA-APPS în Parlament.

Lista chiriaşilor statului, dată de premierul Victor Ponta la începutul anului, a expirat între timp, fără ca Regia şi Guvernul să mai răspundă de atunci solicitărilor gândul de a face publice numele nou-veniţilor. Secretariatul General al Guvernului a refuzat constant să ofere informaţii actualizate privind adresele celor 100 de case transferate la Primărie, identitatea chiriaşilor RA-APPS sau măcar numărul lor.

Nou-veniţii: miniştri, secretari de stat, consilieri

Din datele oficiale obţinute de gândul de la ministere, lista miniştrilor care au cerut locuinţe de serviciu de la RA-APPS este scurtă. În afară de Dan Nica (PSD) şi Remus Pricopie (PSD), din luna ianuarie a mai apărut doar numele Doinei Pană (PSD), ministrul delegat pentru Dialog Social şi al Mariei Grapini, ministrul pentru mediul de afraceri, IMM-uri şi Turism.

Doina Pană. Foto: Marius Dumbrăveanu // Mediafax

Înainte de restricţia de a sta numai trei luni în chirie la RA-APPS, au primit locuinţe de serviciu şi mai mulţi secretari de stat: Gheorghe Hogea (PNL), de la Relaţia cu Parlamentul, Ionuţ Iuga (PNL) de la Ape, Sevil Shhaideh (PSD) şi Iulian Matache (PSD) de la Dezvoltare, Patricia Braica (PSD) de la Dialog Social, Valentin Şoneriu (PNL), de la ministerul Agriculturii, cel mai înstărit dintre demnitarii actualului Guvern, Alin Sorin Mitrică (PSD), de la Ministerul Fondurilor Europene, Maricel Popa (PSD) şi Mihai Albulescu (PSD) de la Departamentul pentru Energie şi Lacziko Eniko Katalin (UDMR)  de la Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Maria Grapini. Foto: Mircea Roşca // Mediafax

Potrivit unei liste centralizate citate de Mediafax, locuinţe de serviciu au primit şi demnitari sau consilieri din afaca minsiterelor. Este cazul lui Victor Socaciu (secretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor), al consilierului prezidenţial Gabriel Berca, al lui George Gherghişan (preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit), al Mirelei Matichescu, (vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Turism), al lui Viorel Buda (membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului) şi al lui Marius Linul (subsecretar de stat la Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul de Interne).

Victor Socaciu. Foto: Florin Crişan // Mediafax

Cei mai mulţi dintre noii chiriaşi sunt însă tot consilieri, secretare sau directori de cabinet ai demnitarilor, întărind rândurile celor care şi-au păstrat funcţiile – deci şi locuinţele – la schimbarea Guvernului. Printre numele noi se numără cel al lui Victor Aron Mora, om de afaceri, fratele senatorului PNL Akos Daniel Mora şi consilierul personal al ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, al Mihaelei Cămărăşan, directorul de cabinet al ministrului de Externe, Titus Corlăţean, cel care i-a semnat cererea cu toate că soţul său are o locuinţă în Bucureşti, dar şi al Mihaelei Ciuciureanu, consilier la Ministerul Agriculturii şi unul dintre cei mai înstăriţi angajaţi în Guvern, cu venituri anuale de peste 50.000 de euro din chirii.

Şefa de cabinet a lui Corlăţean "e o fată muncitoare"

Mihaela Cămărăşan este şefa de cabinet a lui Titus Corlăţean. Împreună cu soţul ei, Emil Călin Cămărăşan, fost consul general al României la Gyula şi actual consilier diplomatic în MAE, ea deţine un apartament în Bucureşti, cumpărat în 2001. Pentru că apartamentul apare trecut pe numele soţului, conform declaraţiei de avere, Cămăraşan a putut să solicite şi locuinţă de serviciu de la RA-APPS, lucru pe care ministrul de Externe i l-a aprobat.

"Într-adevăr, am semnat acum câteva luni cererea. Nu mai ştiu exact când. Am întrebat şi eu despre locuinţa în Bucureşti. Mi-a explicat că e proprietatea soţului, nu proprietate comună. Conform Codului Civil, nu are locuinţă în Bucureşti. Iar din câte am înţeles locuinţa respectivă este dată în folosinţă. E o fată muncitoare, lucrează 14 ore pe zi. Nu am văzut nicio problemă în a-i aproba o locunţă de serviciu”, este justificarea oferită de ministrul de Externe pentru gândul.

După ce gândul a cerut o explicaţie pentru situaţia apartamentului din Bucureşti al familiei Cămărăşan, ambii soţi şi-au modificat declaraţiile de avere, precizând că acesta este dat în folosinţă mamei lui Călin Cămărăşan.

Consilieră de la Agricultură, relaţii de afaceri cu greii din industria cărnii

Una dintre cele mai înstărite consiliere din întregul aparat guvernamental al României este Mihaela Maria Ciuciureanu, consiliera secretarului de stat Achim Irimescu, de la Ministerul Agriculturii. Deşi deţine, împreună cu soţul ei, Claudiu Ciuciureanu, patru case de locuit, dintre care două în Ploieşti, una în Florida, SUA, şi una în Toronto, Canada, de pe urma cărora a obţinut în 2012 venituri din chirii de 21.000 de euro şi 41.000 de dolari – peste 50.000 de euro în total, doamna Ciuciureanu locuieşte într-un imobil de stat al RA-APPS, în Bucureşti.

Deşi deţine o funcţie în Guvernul României, consiliera Ciuciureanu şi soţul ei au legături de afaceri cu jucători importanţi din industria cărnii şi a vinificaţiei, care au interese în domeniul pe care ministerul unde lucrează doamna Ciuciureanu îl gestionează şi îl reglementează. Este vorba despre fraţii Ion şi Emanuel Dobronăuţeanu, precum şi de Cătălin Bucura şi George Ivănescu, patronii de la Murfatlar.

Cei doi soţi Ciuciureanu sunt administratori la Animalex Filipeştii de Pădure, filiala Cugir, care este un producător de mezeluri şi carne. Firma-mamă Animalex se ocupă cu creşterea porcinelor, este administrată de Claudiu Ciuciureanu şi deţinută de Casco Distribution. La rândul ei, Casco Distribution este deţinută de Mircea Corneliu Stănescu şi de un offshore din Insulele Virgine Britanice – Hardin Universal Inc.

Offshore-ul este reprezentat în România de avocata bucureşteancă Bogdana Rodica Găliceanu, care îi reprezintă şi pe fraţii Ion şi Emanuel Dobronăuţeanu. Cei doi fraţi mai deţin prin firmele lor mărci precum coniacul Unirea sau apa minerală Biborţeni. La rândul său, Ivănescu şi Bucura au deţinut marca de mezeluri Matache Măcelaru, preluată de Cristim.

Cei doi fraţi Dobronăuţeanu sunt foşti şahişti, iar avocata Găliceanu apare chiar şi ca membră în comisia tehnică a Federaţiei Române de Şah. Cei doi fraţi au afaceri cu Cătălin Bucura şi cu George Ivănescu –  împreună deţin Vitivinicola Basarabi, care are participaţie la Murfatlar. Cei doi sunt cunoscuţi în piaţă pentru metodele neortodoxe de a scăpa de datoriile acumulate pe firme – le bagă în insolvenţă şi în faliment, fentând astfel datoriile. Aşa au procedat afaceriştii de la Murfatlar şi cu Principal Construct Prahova, firma lui Claudiu Ciuciureanu, în 2005.

Mihaela Ciuciureanu, consiliera secretarului de stat Achim Irimescu // Sursa: Facebook

Istoria Ciuciurenilor: de la guvernul Năstase, prin Canada, la guvernul Ponta

Mihaela şi Claudiu Ciuciureanu au o istorie care îi leagă de PSD. Consiliera de la Agricultură a candidat, în 2004, pentru un mandat de deputat în Prahova, din partea PSD, însă a pierdut alegerile. Ciuciureanu ar fi fost consiliera lui Şerban Mihăilescu, zis şi Miky Şpagă, în guvernul condus de Adrian Năstase, conform presei de atunci.

Cei doi soţi deţineau mai multe firme de mezeluri şi carne, dar şi de construcţii. În aprilie 2005, Claudiu Ciuciureanu le-a vândut lui George Ivănescu şi Ion Dobronăuţeanu firma Principal Construct Prahova, o firmă de mezeluri din Ploieşti, contra unei sume estimate la 10 milioane de euro, cu tot cu datoriile firmei, care se ridicau cam la tot atât, conform Ziarului Financiar.

Soţii Ciuciureanu au plecat apoi în Canada, la Toronto. Conform cv-ului de pe reţeaua de socializare LinkedIn, Mihaela Ciuciureanu apare ca vicepreşedintă a unei companii de construcţii şi imobiliare din Toronto – MGC Homes Inc., deţinută de soţul ei. Tot în Toronto, consiliera de stat a lucrat şi ca agent imobiliar, dar a deţinut şi un centru de înfrumuseţare.

În prezent, Claudiu Ciuciureanu deţine firma LCI Parteneri Tradiţionali, cu sediul în satul Robeşti, Buzău, care vinde mezeluri şi carne în Otopeni. El este asociat cu fostul manager, Emil Chiorpec, şi cu fostul director economic, Raul Sabău, de la Principal Construct, fosta sa firmă lăsată pe butuci în braţele patronilor de la Murfatlar.

Subway la Ploieşti, un "deal" marca Ciuciureanu

O afacere a familiei Ciuciureanu, cu iz de anecdotă, a avut loc în oraşul natal Ploieşti. Cei doi soţi, împreună cu fiul lor Cristian, deţin franciza fast-food-ului Subway la Ploieşti, prin firma Fresh Sabro SRL. Acum, restaurantul se află în mall-ul Ploieşti Shopping City, însă iniţial planul a fost altul.

În 2012, firma familiei Ciuciureanu a încercat, prin doi consilieri locali din Ploieşti, să preia înţelegerea municipală dintre fostul primar PDL Andrei Voloşevici şi o firmă care deţinea terasa La Tramvai, din centrul Ploieştiului. Firma respectivă primise în concesiune terenul de peste 100 de metri pătraţi, dând în schimb 200 de pachete cu mâncare pentru săracii Ploieştiului, în fiecare lună.

Firma Ciuciurenilor a vrut să preia deal-ul şi a plusat, sperând să ia ochii municipalităţii: au spus că dau 400 de pachete cu mâncare pentru săraci, conform procesului verbal al şedinţei Consiliului Local. Afacerea a picat la votul Consiliului Local, cei mai mulţi consilieri considerând că este penibil ca municipalitatea să primească pomană pentru un spaţiu central, când ar putea primi o sumă de bani consistentă, mai arată procesul verbal din 2012, când propunerea a fost respinsă.

Propunerea firmei lui Ciuciureanu a fost promovată de doi foşti consilieri: actualul senator PSD de Prahova Augustin Mitu şi actualul viceprimar Iulian Teodorescu.

Secundul lui Voicu primeşte chirie de la fiul său

Actualul PNL-ist Gheorghe Hogea a fost susţinut pentru funcţia de secretar de stat al ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu, de către preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde. Hogea este profesor de matematică şi are domiciliul în Caransebeş, acolo unde este proprietarul unei case, dar deţine, în plus, un apartament în Timişoara şi două case de vacanţă. Imobilul din Timişoara este închiriat clinicii de medicina muncii deţinută de fiul său, Bogdan Hogea, care le plăteşte părinţilor săi o chirie modică: 7.854 de lei pe an (aproximativ 150 de euro pe lună).

Gheorghe Hogea. Sursa foto: politicalocala.ro

La Bucureşti, unde este mâna dreaptă a ministrului Mihai Voicu, Gheorghe Hogea stă cu soţia într-un apartament al RA-APPS, pentru care “din 20.04.2013 (data la care gândul a solicitat informaţii la DRP - n.red.) alocaţiile pentru locuinţă nu se mai plătesc de instituţie”.

Fost deputat PDL, parlamentar al partidului şi chiar candidat la primăria Caransebeş, Hogea a trecut în tabăra liberală în primăvara anului trecut împreună cu Valentin Rusu şi Sorin Frunzăverde.

Doi consilieri ai ministrului Mihai Voicu se bucură şi ei de locuinţe de la RA-APPS. Şi ei îşi plătesc, din 22 martie, chiriile pe cont propriu.

Marian Irinei este consilierul ministrului delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mihai Voicu. Irinei a fost consilier judeţean la Dolj, a avut o firmă de IT, numită Serv Support, în Craiova, suspendată din 2010. De asemenea, a fost directorul firmei deţinută de nevasta sa Maria Laurenţia, Smart Gel, care se ocupă cu vânzarea de produse de patiserie, prăjituri şi pâine, în Craiova şi în Filiaşi. Conform declaraţiei de avere, Irinei deţine două apartamente şi o casă de locuit, de pe care încasează chirii, însă niciuna în Bucureşti, astfel că poate beneficia de locuinţă de serviciu de la RA-APPS.

Daniel Constantin Petrea este de asemenea consilierul ministrului Mihai Voicu. Conform declaraţiei de avere, nu are imobile. În 2012, Petrea a fost acreditat ca observator la alegeri din partea Fundaţiei Millenium for Human Rights, condusă de Sorin Daniel Radu, apropiat de PSD şi de PC. Radu şi-a exprimat sprijinul pentru aceste partide, ceea ce a ridicat suspiciuni cu privire la imparţialitatea rolului de observator electoral al fundaţiei sale.

Secretarii de stat ai lui Dragnea, între primii pe listă

Printre primii instalaţi în locul celor puşi pe fugă prin publicarea listei RA-APPS au fost secretarii de stat de la Dezvoltare: Sevil Shhaideh şi Iulian Matache.

Sevil Shhaideh a intrat în decembrie în Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice, condus de Liviu Dragnea, cu susţinerea liderului PSD Nicuşor Constantinescu. Actualul secretar de stat vine de altfel de la Consiliul Judeţean Constanţa, unde a fost director al Direcţiei Generale de Proiecte. Sevil Shhaideh a absolvit ASE şi are acţiuni în compania ROSYR International SRL.

Sevil Shhaideh. Sursa foto: Ministerul Dezvoltării

Singurul care şi-a păstrat locul în Ministerul Dezvoltării după reorganizare, deci şi casa de la stat, este Iulian Matache, susţinut de Marian Oprişan. Casa de serviciu a fost un beneficiu pe care şi l-a cerut şi în 2009, când a fost prima dată secretar de stat, în ministerul lui Vasile Blaga.

Secretarul de stat vine de la Consiliul Judeţean Vrancea, condus de liderul PSD, a fost membru CA al SC CUP SA Focşani, compania de utilităţi publice, iar în 2010 a luat bani de la Fondul de Mediu pentru cofinanţarea unor panouri solare: 6000 de lei, prin programul Casa Verde. Soţia sa este preşedintele secţiei penale a Tribunalului Vrancea.

Iulian Matache. Foto: Silviu Matei // Mediafax

Potrivit cheltuielilor centralizate în Ministerul Dezvoltării, deconturile cheltuielilor cu întreţinerea pentru cei doi demnitari aferente lunii iunie au fost de 3,311 de lei.

Sursa foto: document MDRAP

Din Top Forbes la RA-APPS. Valentin Şoneriu

Liberalul Valentin Şoneriu vine dintr-o familie a cărei avere o estimează la 24-25 de milioane de euro, bani pe care i-a făcut din mezeluri şi, mai nou, din imobiliare. A preluat afacerea părinţilor în 2004, când avea 23 de ani, imediat după ce şi-a luat licenţa în Statele Unite. Acum are 31, a intrat în Top Forbes, conduce trei companii şi un Mercedes S Class, a urcat în primele 200 de poziţii în topul milionarilor din România şi nu şi-a pus problema cât e salariul de demnitar, la stat. "Nu cred că vă imaginaţi că am venit pentru bani", spunea el, într-un interviu acordat gândul la scurt timp după numire.

Valentin Şoneriu. Foto: Octav Ganea// Mediafax

Cu toate acestea, a cerut şi a primit şi casă de la RA-APPS.  Căci "e legal, nu?", stătea încă în cumpănă în ianuarie, în spătămâna în care abia intrase în Minister. Atunci era încă ezitant: "Am un plan să am o casă". Nu dorea să cumpere; doar să închirieze: "N-am nicio teamă nici să cer o casă, nici să iau în chirie separat. Nu exclud să analizez că aş putea sta într-o casă RA-APPS. Nici nu ştiu cum arată casele de la RA-APPS. Foarte mult depinde de imobil. Ca un om cu o putere financiară, într-adevăr aş putea să spun şi că nu vreau casă de la stat, dar cred că un om cu o putere intelectuală poate să stea să analizeze".

Decidenţii din energie, în chirie la stat

În topul celor mai înstăriţi demnitari care au primit casă de la stat se află şi Maricel Popa, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Iaşi, numit în februarie secretar de stat la Ministerul Economiei pentru domeniul Energiei. Între timp, Departamentul pentru Energie a primit personalitate juridică, fiind un minister în toată regula. Maricel popa, care conduce grupul de firme Omega Tehnoton, s-a remarcat, în timp, prin mai multe contracte cu statul. Potrivit propriilor declaraţii de interese, contractele semnate din 2003 până în 2010 cu CNADNR şi primării din judeţul Iaşi au însumat peste 15 milioane de lei.

Maricel Popa. Foto: Liviu Chirică // Mediafax

Mihai Adrian Albulescu (PSD) a fost primul desemnat ca numărul doi în Ministerul Economiei la nivelul deciziilor legate de energie. Secretarul de stat al ministrului delegat Constantin Niţă, PSD-ist şi el, a fost numit de Victor Ponta la propunerea lui Mircea Cosma, preşedintele CJ Prahova şi al filialei judeţene a PSD. Albulescu vine de la Universitatea Petrol-Gaze din Ploieşti, a fost consilier judeţean la Prahova, membru în Consiliul de Administraţie al Transgaz, în AGA de la Transelectrica şi în Consiliul Consultativ al ANRE.

Un alt lider local al PSD ajuns secretar de stat care a cerut casă de serviciu înainte ca restricţiile să intre în vigoare este Alin Sorin Mitrică. Vicepreşedinte al PSD Dolj şi secretar executiv al PSD Craiova, Mitrică a fsot numit pe 1 februarie secretar de stat la Ministerul Fondurolor Europene. A ajuns în Guvern de la Consiliul Judeţean Dolj unde  afost patru ani administrator public.

Iuga, subvenţionat de Guvern

“Ministerul Mediului suportă cheltuielile pentru locuinţă de serviciu pentru Ionuţ Ciprian Iuga, secretar de stat”, se arată în răspunsul oficial primit de gândul de la Rovana Plumb înainte ca Departamentul Ape să se separe însă oficial de minister..

Proprietar a două apartamente în Râmnicu Sărat, secretarul de stat de la Ape a câştigat anul trecut, numai din avocatură, 88.058 de lei.

Ionuţ Iuga. Sursa foto: Jurnalul de Buzău

CV-ul politic subţire în tabăra liberală nu a contat în nominalizarea pentru funcţia de secretar de stat a lui Ionuţ Iuga. New-entry în eşalonul al doilea al guvernului, Iuga a fost ales în iunie 2012 consilier local la Râmnicu Sărat pe listele PNL, deşi până cu două luni înainte avusese carnet de membru PDL. Noul secund al Luciei Varga, avocat de profesie, a demisionat teatral din PDL la începutul lui arprilie anul trecut, susţinând că de prea multe ori i s-a cerut să pună pe primul plan interesul de partid.

Apartamente de serviciu cu acoperire până la finalul mandatului au primit însă şi câţiva dintre consilierii ministrului Ana Lucia Varga. Este vorba despre Elena Ignat, Florin Bogdan Bocşea (consilier cu jumătate de normă) şi Viorel Traian Lascu.

Elena Ignat este profesor de biologie, evaluaator de manuale şi director de şcoală generală la Alba-Iulia. A ajuns consilier personal la minister graţie poziţiei în PNL - lider al organizaţiei de femei Alba, cu justificarea că din această poziţie va putea populariza printre elevi şio ONG-uri proiecte de mediu. Iniţial, partidul i-a căutat un loc de deputat. Candidatura pentru colegiul Sebeş-Blaj, a dost însă adjudecată, în interiorul USL, de un PSD-ist - Ovidiu Jidveian. În compensaţie, Elena Ignat a fost numită consilier de ministru.

Florin Bogdan Bocşea a ajuns în minister anul acesta, direct de pe băncile facultăţii. A dat licenţa în Economie la Oradea şi şi-a făcut masteratul la Cluj, la "Babeş Bolyai". Trambulina pentru postul de conilier, deocamdată cu jumătate de normă, dar cu toate privilegiile, inclusiv cel legat de casă RA-APPS, a fost relaţia politică de durată a mamei sale, Sorin Bocşea, consilier local la Aleşd, în Bihor, cu ministrul Ana Lucia Varga, şefa femeilor liberale şi lider în PNL Bihor. Sorina Bocşea este lider sindical la Holcim SA Ciment Aleşd, unde este angajată din 2002, iar tatăl tânărului consilier, Florian Bocşea lucrează la Hidrocentrale Oradea.

Tot din Bihor vine şi Viorel Lascu, liberal, fost director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi acţionar în şase firme, de la turism la comercializarea chipamentelor montane. Legătura lui cu Apele şi Pădurile ar fi o ONG în care are şi funcţie de conducere: Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă – Bihor (CAPDD Bihor).

Ce a mai rămas din UDMR la RA-APPS

În valul nou-intraţilor în locuinţele statului, nu doar pentru trei luni, ci până la finalul mandatului, a intrat şi o UDMR-istă. Lacziko (fostă Biro) Enikő Katalin a fost promovată în Guvern, secretar de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice, după o lungă relaţie profesională cu liderul UDMR Kelemen Hunor, căruia i-a fost consilieră din 2005, mai întâi la cabinetul de chestor de la Camera Deputaţilor, apoi la Ministerul Culturii. În toatăî această perioadă, Lacziko Enikő Katalin a fost omul de încredere al UDMR în Birourile Electorale Centrale, atât la alegerile prezidenţiale din 2009, cât şi în 2007, la referendumul pentru uninominal şi la cel pentru demiterea preşedintelui României.

Lacziko Enikő Katalin. Sursa foto: Departamentul pentru Realaţii Interetnice

Mâna dreaptă a lui Pană, veche cunoştinţă a lui Ponta

În lista noilor beneficiari, nu doar pentru trei luni, a intrat şi Patricia Braica, numită secretar de stat pentru dialog social, în ministerul Muncii. Membru PDSR din 2001, actualul secretar de stat este liderul organizaţiei de femei a PSD Arad. Anterior, a fost lider la Tineret când Ponta era şeful organizaţiei naţionale.

Patricia Braica. Sursa foto: Facebook

Aleasă consilier local în 2004,de numele său s-a legat un adevărat conflict intern în toamna aceluiaşi an când a vrut să candideze, din partea TSD, la parlamentare. La alegerile preliminare în PSD a ajuns pe primul loc pe lista internă. Adrian Năstase şi Octav Cozmâncă au rearanjat lista, în final Braica ratând Parlamentul.

Fratele senatorului Mora, de la afacerile cu statul la casa RA-APPS

Chiriaşi în noul val la RA-APPS sunt şi unii dintre cei mai înstăriţi consilieri ai demnitarilor din Guvernul Ponta. Este cazul lui Victor Aron Mora, care, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Sănătăţii pentru gândul „beneficiează de locuinţă de serviciu, pentru care îşi achită în nume personal obligaţiile financiare”.

Consilierul personal al lui Nicolăescu este fratele unui parlamentar PNL, Akos Daniel Mora, viceliderul liberalilor din Senat. În această calitate a primit de la RA-APPS un apartament cu patru camere, de 156 de metri pătraţi, cu 816 lei chirie.

Victor Mora. Sursa foto: zidezi.ro

Victor Mora este şi un prosper om de afaceri în Târgu Mureş. Director şi asociat la SC Moragroind SRL, unde soţia sa este director economic, a încheiat, din 2008 încoace, prin această companie de construcţii, numeroase contracte cu primăriile din zonă (Sighişoara, Breaza, Crăieşti, Suplac, Iernut, Magherani, Livezeni, Pogaceaua) sau cu Inspectoratul Şcolar Mureş, indiferent de guvernare. Valoarea lor totală este de 8.949.861, chiar dacă sunt parţial suspendate. Presa locală a reţinut şi că în 2006 firma a primit fără licitaţie contracte de 2,6 miliarde de lei de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Mureş, condusă de liberali. Victor Mora este însă asociat şi în firmele Hoptrade SRL, Naturfruct SA şi deţine integral MRG Fatade SRL, toate specializate în construcţii.

Fost consilier local liberal, Victor Mora a fost preşedinte al PNL Târgu-Mureş şi a făcut parte din echipa lui Nicolăescu în perioada octombrie 2006 - august 2008, pentru ca în 28 noiembrie 2008 să fie numit secretar general în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice de către premierul de atunci, Călin-Popescu Tăriceanu. În aceeaşi perioadă a fost numit în consiliul de administraţie al CA CONSIG şi preşedinte CA al CNOASIIDSB.

Fostul angajat al lui Dan Şova stă în casă de la stat

Toma Longin Cococi este consilierul ministrului delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, şi stă într-un imobil dat de RA-APPS. Cococi este fost consilier judeţean USL la Olt şi şeful PSD Corabia. A fost secretar de stat la Ministerul Mediului, în mandatul Rovanei Plumb.

Cococi este apropiat de Dan Şova, el fiind angajat în trecut la firma de avocatură a lui Dan Şova şi care acum se numeşte Enescu, Panait, Pop şi Asociaţii.

Cococi deţine un teren agricol, o pădure, 4 terenuri intravilane şi un luciu de apă, toate în zona Corabia. De asemenea, deţine un apartament, două case de locuit şi un spaţiu comercial, tot în Corabia.

Târguri cu RA-APPS şi peste capul ministerelor

Pe lista consilierilor cu case de la stat se află şi consilierul personal al lui Varujan Vosganian, Laurenţiu Grama, consilierul lui Remus Pricopie, Corina Cherteş, dar şi Lucian Bara conilier personal al secretatului de stat de la agricultură, Valentin Şoneriu.

Din informaţiile Mediafax, acestora li se adaugă nume de judecători, secretari generali sau simpli directori în adnministraţia centrală: Lucian Cristea (reprezentant cu însărcinări speciale pentru relaţia cu Parlamentul, cu rang de director general în cadrul Oficiului Comunicare şi Purtător de cuvânt din cadrul Ministerului Afacerilor Externe),  judecătorii Florentin Drăguţ şi Elena Canţăr Elena (la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie), Ovidiu Airimiţoaie (secretar general al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare), Ionuţ Mişa (director general la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală), Ioan Stoenescu (şef de departament la Departamentul control contencios şi informaţii clasificate din Parlament), Ion Vărgău (secretar general adjunct al Senatului).

În multe cazuri, ministerele s-au ferit însă să ceară la RA-APPS informaţii despre angajaţii lor cu case de la stat, dacă aceştia nu decontează chiria, chiar dacă acordarea unei locuinţe de serviciu depinde de semnătura ministrului.

“Vă informăm că nicio persoană angajată la cabinetele demnitarilor nu beneficiază de locuinţă de serviciu ale cărei obligaţii financiare să fie suportate din bugetul MF”, s-a limitat să precizeze Ministerul de Finanţe.

La fel Ministerul Mediului a indicat doar numele “pentru care suportă cheltuielile” chiar dacă lista beneficiarilor de apartamente de serviciu este, conform datelor Guvernului din ianuarie, mult mai lungă.

Lacunar este şi răspunsul ministerului lui Eugen Teodorovici: “Ministerul Fondurilor Europene nu deţine informaţii despre situaţiile în care aceste persoane au încheiate contracte de închiriere a unor locuinţe de serviciu, în condiţiile legii, şi achită în nume personal cheltuielile aferente acestor contracte”.

Secretariatul General al Guvernului şi Cancelaria Prim-Ministrului au refuzat să răspunsă oricărei solicitări pe această temă.

Unii dintre angajaţii-chiriaşi îşi prelungesc contractele chiar şi peste capul ministerelor în care ajung. Este cazul lui Emilian Imbri, fostul manager al spitalului CF 2 Bucureşti în timpul guvernării liberale, fost consilier a grupul PDL de la Camera Deputaţilor în 2009, trecut în staff-ul Elenei Udrea la Turism şi ajuns apoi în cabinetul lui Bănicioiu, medic la rândul său.

Din informaţiile obţinute de Ministerul Tineretului şi Sportului de la RA-APPS, Imbri şi-a prelungit contractul în relaţia directă cu Regia, fără a anunţa că are o locuinţă de serviciu păstrată din timpul mandatului lui Boc. „Domnul Emilian Imbri a deţinut o locuinţă de serviciu anterior încadrării sale la MTS. În baza solicitării acestuia de menţinere a relaţiilor contractuale, contractul cu RA-APPS a fost prelungit prin aprobarea Secretariatului General al Guvernului pe 19 februarie 2013”, a explicat pentru gândul ministrul Nicoale Bănicioiu.

Valentin Macec. Foto: Bogdan Iordache // Mediafax

Din vechea gardă de consilieri-chiriaşi au rămas în case, printre alţii, Valentin Macec (vicepreşedinte CA al TAROM) şi Elena Veronica Merticariu, consilieri personali cu jumătăţi de normă la Transporturi şi Radu Adrian Roman, şef de cabinet în acelaşi minister, Ana Maria Buşoniu, consilier, tot cu jumătate de normă, al secretarului de stat de la Agricultură, Valentin Şoneriu, transferată de la Ministerul Mediului, dar şi fostul şef al Protocolului din timpul guvernării Năstase, Gheorghe Dinică, locatar de zece ani chiar dacă o perioadă nu a mai avut funcţii publice.

Lista lui Ponta, depăşită

Pe 16 ianuarie, Guvernul a ieşit, pentru prima dată de la instalarea lui Victor Ponta la Palatul Victoria, cu o listă de chiriaşi ai RA-APPS, menţionând şi chiriile sub preţul pieţei pe care statul le achită, în mare parte, în numele lor. Publicarea numelor a grăbit plecarea unora dintre cei care nu mai aveau dreptul la locuinţe de serviciu. Printre cei care s-au mutat în 30 de zile de la demisia din Guvern: Radu Zlati (PNL), Radu Surugiu (PNL), fostul ministru Ovidiu Silaghi (PNL), Emil Moţ (PSD), fostul consilier prezidenţial Eugen Tomac (ex-PDL) care şi-au rezolvat situaţia locativă în noua postură de parlamentari. Din apartamentele de serviciu au plecat şi fostul consilier al lui Daniel Chiţoiu, Emil Mihai Mesaroş, fostul secretar de stat de la Interne, Mihai Viorel Fifor (PSD) sau fostul secretar general al ministerului, chestorul Ioan Căbulea. În locul lor au venit însă alţii, şi demnitari şi consilieri ai acestora ale căror nume nu au mai fost făcute publice de Guvern.

În martie, prin ordonanţa de urgenţă care schimba regulile de vânzare pentru a o grăbi, premierul dădea asigurări publice că şi regula ocupării caselor d eprotocol s-a schimbat: “Au rămas beneficiari doar miniştrii. Secretarii de stat vor putea sta maximum trei luni de când vin în Bucureşti”, explica Victor Ponta. În locuinţele RA-APPS stau însă şi în prezent cu precădere consilierii acestora.

Noua ordonanţă, aprobată în această formă şi de Parlament, le permite celor care primiseră între timp o locuinţă de serviciu să rămână în casele Regiei până la finalul mandatului şi chiar să o cumpere la un preţ negociat. Oferta este valabilă şi pentru fundaţii, care stau cu chirii de 4-6 euro pe metru pătrat în spaţii centrale din Bucureşti.

 

Citește și: