Cristian ANDREI
36059 vizualizări 14 dec 2014

Experimentul propus de premierul Ponta în primăvara lui 2014, când a introdus în Guvern mai mulţi tehnocraţi, fără ca partidul să fie informat asupra numelor acestora, a eşuat, premierul Ponta fiind obligat după pierderea prezidenţialelor să-şi aleagă miniştrii din cadrul PSD. Tehnocraţii au spus la revedere Palatului Victoria pe Facebook, ei anunţând rând pe rând faptul că au fost remaniaţi. În Guvernul Ponta IV nu se mai regăsesc miniştrii UDMR, după retragerea maghiarilor de la guvernare, în schimb au fost cooptaţi oamenii din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. PC a negociat dur pentru a obţine Ministerul Educaţiei, pentru aceasta Daniel Constantin renunţând şi la funcţia de vicepremier, atât de disputată în momentul discuţiilor privind intrarea în Guvern a lui Klaus Iohannis.

Premierul Ponta a schimbat abordarea la construirea celui de-al patrulea Guvern pe care îl conduce, optând pentru miniştri politici în locul tehnocraţilor veniţi la Palatul Victoria în luna martie. Ioana Petrescu – marea surpriză de la Finanţe a Guvernului Ponta III, Aurelia Cristea – Dialog Social, Bogdan Stanoevici – Românii de Pretutindeni, Răzvan Nicolescu – Energie urmează să nu se mai regăsească în viitoare structură guvernamentală.

Noile nume care se regăsesc pe lista Guvernului Ponta IV sunt: Sorin Mihai Cîmpeanu (din partea PC), - Ministru al Educaţiei şi Cercetării; Ionuţ Vulpescu (PSD), - Ministru al Culturii; Andrei Dominic Gerea (PLR) - Ministru al Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri; Mihai Tudose (PSD) - Ministru al Economiei şi Turismului; Sorin Mihai Grindeanu (PSD) - Ministru pentru Societatea Informaţională; Graţiela Gavrilescu (PLR) - Ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor; Adrian Anghel (PSD) - Ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni; Liviu Marian Pop (PSD) - Ministru delegat pentru Dialog Social.

UPDATE 19:46 Noul Guvern, în descrierea PSD:

„- GUVERN TÂNĂR. Se păstrează tendinţa de a propune miniştri tineri, de până în 45 de ani.

- GUVERN POLITIC. Cu o singură excepţie notabilă (noul ministru al Educatiei, în prezent preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor), toate numele noi provin din rândul parlamentarilor (5 deputaţi şi 2 senatori) – deci, oameni politici. Acest lucru dă greutate politicii Executivului.

- REUNIREA UNOR MINISTERE CARE AU AVUT, ÎN ULTIMII DOI ANI, ATÂT MINISTRU PLIN, CÂT ŞI MINISTRU DELEGAT. Este cazul  Educaţiei (unde vine tot un rector, în locul echipei celor doi rectori de la SNSPA şi Politehnica), Finanţelor (unde ministrul Valcov preia întregul minister) sau în cazul Ministerului Energiei şi mediului de afaceri (unde se combină doua structuri anterior distincte).

- GUVERNUL PĂSTREAZĂ O ATENŢIE SPECIALĂ PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI, cu un ministru delegat special pentru acest domeniu, în afara MAE.

- 14 miniştri rămân în actuala structură.

- INCLUDE NUME PUTERNIC RESPECTATE, CU EXPERIENŢĂ TEHNICĂ MAJORĂ ÎN DOMENIILE PE CARE LE COORDONEAZĂ: Aurescu, Szabo, Cazanciuc, Cimpeanu”.

UPDATE 19:40 Dacă premierul Victor Ponta a declarat presei că nu mai are rost să prezinte noul guvern, jurnaliştii ştiind deja numele, PSD a transmis în scris lista oficială a celor opt noi membri ai cabinetului cu numărul 4 condus de preşedintele PSD.

Sorin Mihai Cîmpeanu (din partea PC), 46 de ani - Ministru al Educaţiei şi Cercetării 

Ionuţ Vulpescu (PSD), 38 de ani - Ministru al Culturii

Andrei Dominic Gerea (PLR), 46 de ani - Ministru al Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Mihai Tudose (PSD),  47 de ani - Ministru al Economiei şi Turismului

Sorin Mihai Grindeanu (PSD), 41 de ani - Ministru pentru Societatea Informaţională

Graţiela Gavrilescu (PLR), 48 de ani - Ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor

Adrian Anghel (PSD) 56 de ani - Ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni

Liviu Marian Pop (PSD), 40 de ani - Ministru delegat pentru Dialog Social  

UPDATE 18:07 Primul ministru nou al Guvernului Ponta IV confirmat este Sorin Cîmpeanu, din partea PC, al cărui membru nu este încă. Acesta a declarat că sunt foarte multe lucruri de făcut în ceea ce priveşte accesul la educaţie, simplificarea curriculei, modernizarea evaluării şi dezvoltarea învăţământului profesional. În ceea ce priveşte învăţământul superior, Câmpeanu a spus că se va concentra pe consolidarea autonomiei universităţilor şi legăturii dintre mediul universitar şi piaţa muncii.

UPDATE 18:03 Deputatul Miron Mitrea şi-a anunţat demisia, începând din luna ianuarie, din Parlament, din funcţiile din PSD, dar şi din calitatea de membru de partid.

UPDATE 18:00 Victor Ponta i-a ameninţat pe parlamentarii PSD că cine nu votează noul guvern va fi exclus din partid.

UPDATE 17.20 Noul cabinet al lui Victor Ponta a fost votat în unanimitate în şedinţa Comitetului Executiv.

UPDATE 17:10 Premierul Victor Ponta şi-a prezentat noul cabinet în şedinţa Comitetului Executiv al PSD, fără Liviu Dragnea ăn funcţia de vicepremier, confirmând astfel informaţiile vehiculate anterior.

UPDATE 17:00 Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, nu a participat la votul dat în Comitetul Executiv pentru Guvernul Ponta IV.

UPDATE 15:00 Scenariul de lucru al Guvernului Ponta IV include în acest moment următoarele modificări: Liviu Dragnea nu va mai fi vicepremier. Fostul ministru Liviu Pop ar urma să se întoarcă în Guvernul Ponta, la portofoliul pentru Dialog Social. Totodată, senatorul PSD Adrian Anghel ar urma să îl înlocuiască pe Bogdan Stanoevici în Departamentul pentru românii de pretutindeni.

UPDATE 14.00 Ministerul Economiei şi IMM-urilor va reveni PSD prin Mihai Tudose, în timp ce Andrei Gerea va primi Ministerul Energiei. Iniţial numele lui Andrei Gerea era pentru ministerul Economiei. 

În luna februarie, USL s-a rupt după ce premierul Ponta a refuzat ca actualul preşedinte ales, Klaus Iohannis, să deţină simultan funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne. Ponta a cerut atunci ca şi Daniel Constantin să deţină funcţia de vicepremier dacă i se va acorda şi lui Iohannis, propunere refuzată de liberali. Premierul Ponta vorbea la momentul respectiv de o egalitate la nivelul partidelor de guvernare prin cele patru funcţii de vicepremier. Acum, în Guvernul Ponta IV, Daniel Constantin nu se va mai regăsi în funcţia de vicepremier, PC negociind obţinerea Ministerului Educaţiei. În negocierile pentru Guvernul Ponta se discută dacă să fie o poziţie de vicepremier – Gabriel Oprea sau să îşi menţină poziţia şi Liviu Dragnea (PSD).

Toate propunerile de ministru urmează să fie votate astăzi în cadrul Comitetul Executiv al PSD, dar şi de grupurile parlamentare. Mâine urmează să aibă loc audierile miniştrilor în Parlament, iar luni seara este preconizat votul în Parlament. Noul Guvern va avea în componenţa sa PSD, UNPR şi PC, plus oameni de la partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, partid care nu este însă recunoscut oficial la Tribunal sub numele de PLR, ci sub cel al Partidului Naţional al Mediului.

Cabinetul Victor Ponta nu va aduce multe nume noi, ci doar comasarea mai multor ministere. Astfel se va renunţa şi la experimentul din perioada guvernării USL, când pentru a controla PNL, PSD a spart mai multe ministere sau atribuţiile unora au fost preluate în subordinea PSD sau a primului ministru.

Cei de la UNPR îşi păstreaza funcţia de vicepremier şi ministru de Interne pentru Gabriel Oprea, dar şi pe cea de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul pentru Eugen Nicolicea.

Partidul lui Tăriceanu va fi reprezentat în Guvern de Andrei Gerea la Ministerul Energiei şi Graţiela Gavrilescu la Ministerul Mediului. De la Ministerul Economiei a fost remaniat Constantin Niţă (PSD). Se poartă încă negocieri asupra ministerului pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, care ar urma să fie condus de Radu Stroe. Pesediştii vor să treacă din nou la ministere acele atribuţii care au trecut la SGG în 2012, când PSD a încercat să golească de conţinut ministerele PNL.

PC va avea în continuare Ministerul Agriculturii prin Daniel Constantin, dar acesta a renunţat la funcţia de vicepremier. Conservatorii au cedat şi ministerul Comunicaţiilor, ministrul Cotovelea urmând să fie remaniat pentru a obţine Ministerul Educaţiei. Acest minister se va comasa cu cel al Cercetării. La ministerul Educaţiei sunt în cărţi Sorin Câmpeanu sau Dumitru Miron. 

Ministerul Finanţelor şi cel al Bugetului se vor comasa, el urmând să fie condus de Darius Vâlcov – PSD.  Din actuala structură guvernamentală se vor regăsi în Cabinetul Ponta IV: Rovana Plumb – Muncă, Mircea Duşa – Apărare, Darius Vâlcov – Finanţe, Orlando Teodorovici – Fonduri Europene , Bogdan Aurescu – Externe, Ioan Rus – Transporturi, Robert Cazanciuc – Justiţie, Nicolae Bănicioiu – Sănătate şi Gabriela Szabo - Tineret şi Sport. 

Social-democraţii vor prelua Ministerul Culturii, o propunere de ministru avansată fiind cea a deputatului Ionuţ Vulpescu, un apropiat al lui Ion Iliescu. De asemenea, la ministerul Comunicaţiilor este vehiculat numele lui Sorin Grindeanu.

PSD va prelua ministerul şi Ministerul Economiei, prin deputatul Mihai Tudose. 

Toate numele şi structura viitorului Guvern urmează să fie discutată azi de conducerile partidelor care vor forma viitoarea majoritatea guvernamentală.

Citește și: