7225 vizualizări 21 mar 2018

UPDATE 16:41: Liviu Dragnea este confruntat de judecători, la momentul transmiterii ştirii, cu fosta şefă a DGASPC Teleorman, Floarea Alesu, întrucât declaraţiile date de cei doi prezintă contradicţii. Preşedintele PSD este acuzat că ar fi intervenit pentru angajarea fictivă a două persoane la Direcţie.

„Aşa cum v-am spus am citit dosarul, rechizitoriul, codurile penale şi aş vrea să mă ajutati să înţeleg de ce sunt trimis în judecată pe baza unor zvonuri, bârfe la şpriţ, fără probe”, a spus Liviu Dragnea în încheierea audierii sale de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul DGASPC Teleorman, în care acesta este acuzat de fapte de corupţie.

Întrebat de către judecător dacă mai are ceva de adăugat, Dragnea a răspuns: „Atât. Ce sa mai înţeleg, că am rămas ţinta DNA-ului?”.

În cadrul audierii sale din sala de judecată, Liviu Dragnea a spus că se vede nevoit să opineze pe baza unor zvonurile, despre care crede că l-au adus în această situaţie.

UPDATE 15:46: Miercuri, la şedinţa de judecată din dosarul în care Liviu Dragnea este acuzat de implicare în angajări fictive la DGASPC Teleorman, a fost audiată una dintre femeile care ar fi fost favorizate de preşedintele PSD, aceasta susţinând că nu ştia că acţiunile ei sunt penale.

Adriana Botorogeanu, acuzată că ar fi desfăşurat activităţi la sediul PSD în timp ce era angajată la DGASPC, le-a spus judecătorilor că nu doreşte să mai dea nicio declaraţie. Anisa Stoica, în sarcina căreia s-a dispus aceeaşi faptă, a acceptat să răspundă la întrebări. Ambele şi-au recunoscut vinovăţia.

Anisa Stoica a declarat în instanţă să nu a solicitat să fie angajată şi nici nu i s-a adresat lui Liviu Dragnea în acest sens, precizând, de asemenea, că pentru activitatea de la partid nu era plătită.

„Nu eu am solicitat să fiu angajată. Nu m-am adresat lui Matei Stuparu şi nici lui Liviu Dragnea. La acea dată eu îmi desfăşurăm activitatea în presa locală. La o întrunire la Camera Deputaţilor, cred că în 2006, unde era prezentă şi Adriana Botorogeanu, şi am făcut cunoştinţă cu Liviu Dragnea, iar ulterior ne-am întâlnit la CJ Teleorman, împrejurare în care mi-a spus că doreşte să înfiinţeze un birou de presă în cadrul organizaţiei judeţene a partidului. Eu i-am spus că nu m-am mai ocupat, însă aş fi de acord să încerc. La acea dată s-a pus problema să lucrez în cadrul partidului, fără să se precizeze o anumită funcţie. Trei luni de zile, deşi mi-am desfăşurat activitatea la organizaţia judeţeană a PSD, nu am fost remunerată. La un moment dat am fost întrebată de domnul Dragnea dacă s-a rezolvat problema cu angajarea, iar eu am spus că nu şi nici nu ştiam cine trebuie s-o rezolve. Eu nu am apelat la nimeni să intervină la Dragnea pentru a fi angajată. Domnul Dragnea a avut nişte discuţii cu juste persoane pe care nu le mai ţin minte exact şi mi-a spus că voi fi angajată în cadrul DGASPC Teleorman, spunând că este o soluţie temporară”, a spus Anisa Stoica.

Aceasta le-a mai spus magistraţilor că Floarea Alesu, fostul director al DGASPC Teleorman, a fost cea care le-a spus să meargă la partid şi să nu mai vină la instituţia la care erau angajate.

„Nu ştiu de unde Floarea Alesu ştia că în acea perioadă eu şi Adriana Botorogeanu ne desfăşurăm activitatea la partid. La un moment dat, Alesu a ieşit din birou, însă revenit la scurt timp şi ne-a spus să nu venim deloc la DGASPC şi să mergem doar la partid. Doamna director Alesu nu ne-a dat nicio explicaţie pentru ceea ce ne-a comunicat în final să facem. Atât eu, cât şi Adriana Botorogeanu ne-am dus la sediul partidului, unde ne-am desfăşurat activitatea. Eu nu am realizat la data respectivă că procedând în modul arătat şi acceptând în continuare activitatea la partid, deşi eram salarizată de DGASPC Teleorman pot săvârşi o faptă penală. Nu am fost niciodată protejata lui Dragnea, nu am făcut parte din cercul lui relaţional. Niciodată nu am avut vreo discuţie cu Bombonica Prodana în legătură cu menţinerea pe post a mea. De altfel, nu m-am întâlnit niciodată cu dânsa. (...) Adriana Botorogeanu fusese angajată înaintea mea la DGASPC Teleorman şi îşi desfăşura activitatea la partid şi cred că persoanele de la partid cunoşteau această situaţie, că vine la partid, dar e plătită de DGASPC. Nu am cunoştinţă dacă Botorogeanu se bucură de protecţie din partea vreunei persoane”, a mai spus Stoica.

UPDATE 15:18: Liviu Dragnea este audiat, la momentul transmiterii ştirii, de judecătorii instanţei supreme, în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual în legătură cu angajări fictive la DGASPC Teleorman. Preşedintele PSD spune că este nevinovat.

„Am înţeles acuzaţiile ce mi au fost aduse din rechizitoriu. Le resping categoric deoarece mă consider nevinovat", le-a spus judecătorilor preşedintele PSD.

Liviu Dragnea a explicat că în perioada 2006-2012 a activat în cadrul Consiliului Judeţean Teleorman, ca preşedinte, fiind şi şeful PSD Teleorman, precizând că nu avea nicio relaţie privilegiată cu cele două femei care ar fi fost angajate fictiv la Direcţia de Asistenţă Socială din judeţ.

„Pe Adriana Botorogeanu o cunoşteam dinainte de 2004, de la partid, în sensul că aceasta era la un birou parlamentar. Pe Anisa Stoica am cunoscut-o la o manifestare la Camera Deputaţilor când eram într-o discuţie informală cu reprezentanţii presei şi atunci au venit câteva păreri din partea presei că PSD Teleorman ar avea nevoie de o mai bună comunicare. Eu şi ceilalţi colegi am spus să ne dea niste idei, să ne sugereze nişte colegi. Aceasta întâlnire a avut loc undeva in 2005-2006, nu pot preciza exact", a precizat Dragnea.

Ulterior, potrivit lui Dragnea, Anisa Stoica ar fi mers la organizaţia judeţeană a partidului, unde s-ar fi interesat de o colaborare pe partea de comunicare: „Eu i-am spus că dacă doreşte să fie angajată la partid nu o pot face eu, ci secretarul de partid, că nu facem angăjari, iar dacă vrea să colaboreze cu partidul din partea noastră nu e nicio problemă. (..) La un moment dat, doamna Stoica a zis că trebuie să aibă un venit şi dacă se poate angaja la partid. Eu i-am spus că din care ştiu nu se poate angaja si i-am recomandat să-şi caute un loc de muncă, pentru că nu se poate baza pe partid pentru a avea venituri stabile. Nu i-am cerut Anisei Stoica să meargă să se angajeze la DGASPC şi în fapt să rămână la partid. Nu am vorbit cu nimeni din direcţie pentru a fi angajată şi nu am vorbit nici cu vreo altă persoană", a continuat liderul PSD.

Referitor la acuzaţia că ar fi determinat-o pe directoarea Direcţiei de Asistenţă Socială Teleorman, Floarea Alesu, să le menţină în funcţie pe cele două, Dragnea a spus: „Neg categoric".

„Precizez că eu nu am ştiut că cele două persoane nu vin la DGASPC şi nici nu mi-a adus nimeni la cunoştinţă, însă e adevărat le vedeam pe acestea la sediul de partid când aveam birou permanent, o dată, de 2 ori pe lună", le-a spus Liviu Dragnea judecătorilor.

Dragnea a fost întrebat de judecător când a aflat că cele două sunt şi angajate ale Direcţiei, acesta răspunzând: „De Botorogeanu am aflat de la ea, în acea perioadă, că figură angajată la DGASPC, iar de Anisa Stoica nu mai ştiu. Mi-e foarte greu să fixez cine mi-a zis şi când. Eu tuturor persoanelor care desfăşurau activitatea la sediul partidului le precizăm că trebuie să aibă un serviciu, activitatea la partid desfăşurându-se voluntar".

De asemenea, preşedintele PSD susţine că nu avea atribuţiile privind controlul şi coordonarea DGASPC Teleorman, acestea revenind preşedintelui colegiului director al Consiliului Judeţean, adica secretarului general al judeţului.

„În rechizitoriu, în mod greşit se induce ideea că din perspectiva de şef al CJ Teleorman aş fi avut posibilitatea să numesc, să demit sau să sancţionez directorul executiv al DGASPC Teleorman după bunul meu plac. (..) Aceste funcţii se ocupă prin concurs organizat de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. CJ Teleorman doar lua act de rezultatele concursului şi îl numea prin hotărâre pe cel care a câştigat concursul", a explicat preşedintele PSD.

UPDATE 10:41: Fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, a cerut, miercuri, prin intermediul avocatului său, încetarea procesului penal în ceea ce o priveşte, menţionând că a achitat integral prejudiciul care i se reţine în dosarul DGASPC Teleorman.

Fosta soţie a lui Liviu Dragnea nu s-a prezentat la termenul de miercuri, însă a depus cererea de încetare a procesului prin intermediul avocatului său. Apărătorul a precizat că Bombonica Prodana a chitat integral prejudiciul.

În schimb, la şedinţa de judecată este preşedin preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Acesta va fi audiat în calitate de inculpat în dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual în legătură cu angajarea fictivă la DGASPC Teleorman

La intrare în sediul instanţei supreme, Liviu Dragnea a fost întâmpinat de câţiva protestatari #Rezist care l-au huiduit.

De asemenea, la ÎCCJ au fost mobilizaţi mai mulţi jandarmi, acesta asigurându-i intrarea în sediul instanţei preşedintelui PSD.

Potrivit procurorilor, "în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă".

Astfel, precizează DNA, persoanele angajate formal au primit în total suma de 108.612 lei, sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă în procesul penal. Şi fost soţie a liderului PSD este judecată în această cauză.

În ceea ce o priveşte pe Bombonica Prodana, procurorii spun că “în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi în calitate de şef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu ştiinţă atribuţiilor de serviciu, deşi a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului, nu a întreprins niciun demers de sancţionare a persoanelor respective”.

Citește și: