Gabriel Pecheanu
Departamentul Social - Mediafax
7197 vizualizări 2 oct 2018

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea este dezamăgit de discuţiile de luni seara, din Comisia LIBE a Parlamentului European, pe care le consideră o condamnare fără probe, în care România a fost ameninţată în mod brutal.

”Trebuie să recunosc că sunt destul de dezamăgit de această atitudine, pentru că nu mi-am imaginat niciodată că o ţară intrată în Uniunea Europeană va fi ameninţată în felul ăsta, adică atât de brutal. Eu am urmărit această dezbatere, care de fapt nu a fost o dezbatere, a fost o listă de luări de poziţii stabilite de dinainte, o condamnare deja înainte de a se studia probele, ca să spun aşa,. că am experienţa asta nefericită”, a declarat la Antena 3 Liviu Dragnea.

El a precizat că la Bruxelles au ajuns toate dovezile care arată derapajele statului de drept în ţara noastră care ar trebui corectate.

”Nimeni nu a avut niciun fel de reacţie, nu s-a spus în mod concret CARE sunt acele amendamente sau acele articole din legile Justiţiei care afectează independenţa Justiţiei. Nu există aşa ceva, dimpotrivă, a fost scos orice actor politic dfin numirile judecătorilor şi de la Înalta Curte. Asta înseamnă de fapt independenţă totală. Poate asta deranjează. De asemenea, s-a informat Comisia Europeană, s-au informat membrii din Comisia Europeană, europarlamentari cu ceea ce noi considerăm, sunt dovezi, probe, filme, declaraţii care arată derapaje îngrozitoare ale statului de drept şi ale drepturilor omului comise în numele luptei împotriva corupţiei. Nu am simţit noi nicio dorinţă de cooperare, aşa cum trebuia să fie, era obligaţie din MCV pentru a se combate aceste derapaje”, a adăugat Liviu Dragnea. ”Eu nu cred că cei care au vorbit ştiau exact situaţia din România, ştiau exact legile Justiţiei.”

Ministrul Justiţiei discută cu Comisia MCV şi pleacă la Strasbourg cu premierul

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader apreciază că îngrijorările exprimate în Parlamentul European privind codurile penale sunt premature, deoarece modificările încă sunt verificate de către CCR, iar marţi va primi comisia din cadrul MCV, pentru a-i prezenta raportul.

”Cu privire la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, îngrijorările, preocupările sunt încă premature, pentru că se află în controlul de constituţionalitate la CCR şi nu ştim încă ce soluţii vor fi cele finale, cele ce vor intra în vigoare, ce se vor aplica şi dacă ele vor fi de natură să afecteze independenţa, libertatea, statul de drept. Legile justiţiţiei - nici aici nu s-a terminat procesul legislativ”, a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

El a subliniat că marţi dimineaţă, la Ministerul Justiţiei, va sosi comisia din cadrul MCV, pentru a analiza progresele făcute ţara noastră.

”Noi avem pregătit raportul, le vom prezenta, le vom dezbate. MCV nu a fost chiar riguros instituit, pentru că iniţial, erau trei recomandări, azi, după 11 ani, avem 12 recomandări, deşi plecasem de la trei. De ce? Cele trei erau ţinte mobile, când te apropiai de ele, nu erau îndeplinite, mai apărea şi altceva. Vom prezenta comisiei acest MCV şi vedem care sunt etapele de progres. Vă pot spune că sunt progrese evidente”, se laudă Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei va pleca la Strasbourg împreună cu premierul Viorica Dăncilă, pentru a discuta cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia îi va cere să depăşească faza îngrijorărilor şi să discute punctual care ar fi problemele din România.

”Am ascultat şi eu cu interes dezbaterea din Parlamentul European. Eu aş porni de la una din afirmaţiile prim-vicepreşedintelui Timmermans, să dialogăm, să înţeleg problemele, să găsim soluţii de rezolvare. Aş ma adăuga, să fim documentaţi în legătură cu afirmaţiile pe care le facem şi să fim de bună credinţă”, a spus Tudorel Toader la Antena3.

”Eu m-am întâlnit cu domnia sa de multe ori. I-am cerut şi îi vor cere şi mâine (marţi, n.r.) să depăşim faza îngrijorărilor, preocupărilor, afectarea statului de drept. Să discutăm punctual: soluţia legislativă cutare nu este bună pentru că... poate fi îndreptată prin modificarea X... Adică să depăşim enunţurile de principiu, dar care nu au o abordare secvenţială documentată. Vom participa la dezbaterile din Parlament.”

Liviu Dragnea: România nu va mai adopta ”poziţia ghiocelului”

Liviu Dragnea a fost revoltat şi de sfaturile lui Timmermans referitoare la referendumul pentru familie, afirmând că România nu va mai adopta soluţii care ”să dea bine la porţi înalte”.

”În ceea ce priveşte referendumul din 6-7 octombrie, chiar nu cred că domnul prim-vicepreşedinte Timmermans poate să spună poporului român cum trebuie să voteze. Chiar nu cred că nimeni din spaţiul UE poate spune poporului român cum să definească în Constituţie căsătoria. Totuşi, eu zic ca trebuie să ne batem pentru aceste drepturi, indiferent de riscurile fiecăruia dintre noi. Nu cred că trebuie să mai mergem pe ideea politically correct să dăm bine la nu ştiu ce ”porţi înalte”. Dacă nu ne gândim serios la viitorul acestei ţări şi la viitorul acestei naţiuni putem să adoptăm şi această poziţie a ghiocelului. Eu nu pot să fac asta.”

 

Citește și: