Departamentul Politic
4942 vizualizări 27 ian 2019

Secretarul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai (USR) anunţă că a discutat cu Florin Iordache şi cel târziu joi, guvernul va adopta bugetul pe anul 2019, după care îl va trimite spre dezbatere Parlamentului începând cu 5 februarie.

”În final, vom avea date clare despre bugetul ţării pe anul 2019. În calitate de secretar al Camerei Deputaţilor, tocmai am încheiat o discuţie telefonică cu preşedintele delegat al Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. De reţinut: Cel târziu joi, 31 ianuarie, guvernul va adopta bugetul pe anul 2019,” scrie Bulai pe Facebook.

Sesiunea parlamentară de primăvară va începe luni, 4 februarie.

”Marţi. 5 februarie vor începe dezbaterile pe legea bugetului anului 2019. Vă ţin la curent,” a completat deputatul USR.

Vâlcov confirmă dezbaterile pe buget

Darius Vâlcov, consilierul premierului pe economie, a confirmat că bugetul de stat pentru 2019 ar putea fi pus în dezbatere publică marţi.

”Probabil, când va fi prezentat în detaliu, marţi, bugetul se va şi vedea de ce au fost atât de multe modificări, pentru că s-a urmărit foarte atent Programul de Guvernare, dar şi nevoile oamenilor. Veţi vedea surprize extrem de plăcute - nu ştiu dacă ar fi bine să fac eu acest anunţ. Ar fi bine să îl facă prim-ministrul, ministrul Finanţelor sau unul dintre cei doi preşedinţi. Sunt mai multe. Probabil, mâine (luni - n.red.) va exista ultima discuţie şi cu Coaliţia şi cu UDMR, iar marţi va fi pus în transparenţă.(...) Pe 5 sau 6 februarie va putea începe şi dezbaterea pe marginea acestuia, atunci când Parlamentul se întoarce,” a afirmat Vâlcov, într-o emisiune la Antena 3.

Vâlcov a explicat şi fotografia publicată vineri pe Facebook de liderul PSD Liviu Dragnea, în care mai apar Călin Popescu Tăriceanu, miniştrii Niculae Bădălău şi Eugen Teodorovici şi secretarul general al ALDE, Daniel Chiţoiu.

”Cred că era a 22-a, dacă nu 23-a variantă a bugetului, se discuta în Coaliţie, se prezenta celor doi preşedinţi din partea Guvernului situaţia exactă, modificările de la precedenta modificare. În noiembrie, bugetul a fost gata, s-a trimis la Cotroceni, s-a aşteptat o lună şi jumătate până s-a dat avizele serviciilor şi cu această forma finală, s-a prezentat preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. Apoi, s-a intrat într-un malaxor, în care şi în Educaţie şi în Sănătate au fost schimbări extrem de multe, faţă de forma iniţială,” povesteşte Vâlcov.

Consilierul premierului susţine că Viorica Dăncilă a participat la majoritatea întâlnirilor despre bugetul de stat pentru 2019 care s-au desfăşurat la Guvern. ”Dumneaei ştia despre ce este vorba. A fost o prezentare pentru liderii Coaliţiei,” a mai precizat Vâlcov.

Dragnea: Cele mai mari creşteri din istoria României!

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris duminică pe Facebook că Produsul Intern Brut al României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus faţă de 2016, adică o creştere de 25%.

”71,2 miliarde în plus faţă de anul 2016, reprezentând o creştere de 32%!! PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus faţă de 2016, adică o creştere de 25%!! Sunt cele mai mai creşteri, în doi ani consecutivi, din istoria României! #indraznestesacrezi”, a scris pe Facebook Liviu Dragnea.

El a ataşat şi două grafice comparative cu 2016, unul cu PIB şi unul cu veniturile bugetare.

Dancă, PNL: Dragnea joacă poker cu bugetul României

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă i-a replicat lui Dragnea, tot pe Facebook, că ”joacă poker cu bugetul României” şi i-a cerut să prezinte mai repede în Parlament bugetul pe 2019.

”Dragnea joacă poker cu bugetul României şi blufează ”cu cifrele pe masă”. Într-o postare pe Facebook, liderul analfabeţilor economici din PSD şi ALDE, Liviu Dragnea ne anunţă că PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde lei, cu 25% mai mult decât în 2016. Las la o parte că vorbim de o valoare nominală a PIB-ului, umflată din pixul lui Ghizdeanu, cel care a rămas celebru pentru afirmaţia - Păi, cât să fie PIB-ul, domn' ministru? - (...) Terminaţi-o cu joaca de-a cifrele şi veniţi cu un buget real în Parlament, fără scamatoriile prin care aţi falsificat execuţia bugetară din 2018, pe care trebuia deja să o comunicaţi public încă de vineri. Mai ”lucraţi” la cifre, să înţeleg, să iasă deficitul pe cash sub 3% din PIB, nu-i aşa?” scrie pe Facebook Ionel Dancă.

Liberalul atrage atenţia că în ultimii doi ani, inflaţia a crescut cu aproape 7%.

”Dacă tot e să punem cifrele pe masă, păi atunci să spunem că la finalul anului 2016, inflaţia era cu minus, iar în doi de ani de guvernare PSD - ALDE, inflaţia cumulată a fost de aproape 7%, adică a crescut cu peste 700%. Tot cu cifrele pe masă, trebui să spunem că dobânda ROBOR era sub 1% când PSD şi ALDE au preluat guvernarea, iar acum este peste 3%, adică o creştere de 300%. Cursul de schimb, atunci când Dragnea şi Tăriceanu preluau guvernarea, în ianuarie 2017, era de 4,49 lei pentru un Euro, iar acum mai are puţin şi sparge pragul de 4,80 lei, ceea ce înseamnă o creştere a ratelor bancare la creditele în euro de aproape 10%,” adaugă Dancă.

”Tot cu cifrele pe masă despre guvernarea PSD - ALDE, preţurile la utilităţi au luat-o razna în doi ani: 1 kWh gaz era 0,10927 lei în ianuarie 2017, iar acum a ajuns 0,13587 lei, ceea ce înseamnă o creştere de 24%. Nu pot să nu reamintesc aici şi ”ţeapa” dată pensionarilor, cărora le-au fost tăiate pensiile în 2018 cu 7%, iar în 2019 cu 9%, ceea ce cumulat înseamnă că în doi ani, PSD şi ALDE au tăiat pensiile cu 16%, prin neaplicarea formulei de indexare a punctului de pensie în vigoare. Domnu' Liviu, mai vreţi cu cifrele pe masă, că mai avem?!”

Pe 16 ianuarie, în replică la acuzaţile că bugetul întârzie din cauza lipsei avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Preşedinţia a transmis, printr-un comunicat că România nu are încă buget pentru 2019 “exclusiv din cauza incapacităţii Guvernului de a concepe, până în prezent, un proiect de buget sustenabil”, avizul CSAT pentru instituţiile din domeniul securităţii naţionale fiind dat din 19 decembrie.

Cifrele din buget, dezvăluite înaintea Ministerului Finanţelor

Liviu Dragnea a dezvăluit pe Facebook o parte din execuţia bugetară înaintea Ministerului Finanţelor Publice, care - de altfel - trebuia să prezinte aceste cifre încă din 25 ianuarie.

Preşedintele PSD nu prezintă însă cheltuielile bugetare, astfel încât deficitul bugetar pentru 2018, care a iscat numeroase discuţii în ianuarie rămâne o necunoscută.

Luni 31 decembrie 2018, Darius Vâlcov, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, anunţa un deficit bugetar pentru 2018 de 2,92% din PIB pe cash, tot înaintea MFP şi în condiţiile în care ministerul afişase (cu întîrziere) abia de trei zile execuţia bugetară la 11 luni.

Darius Vâlcov anunţă deficitul pe Facebook

Marţi 1 ianuarie 2019, senatorul PNL Florin Cîţu a acuzat că, de fapt, cifra prezentată de Vâlcov este falsă, iar postarea ar fi o indicaţie către angajaţii de la Finanţe ”să măsluiască să măsluiască datele, în aşa fel încât execuţia finală să arate exact aşa cum a anunţat el”, sub 3%. Nivelul de 3% este cel sub care s-a angajat România în faţa Comisiei Europene, astfel încât CE să nu declanşeze procedura de deficit bugetar.

Cîţu, PNL: PSD a premeditat creşterea inflaţiei şi deprecierea leului

Duminică seara, după postarea lui Dragnea, Florin Cîţu a revenit cu acuzaţiile de corupţie la adresa funcţionarilor din Ministerul Finanţelor şi l-a acuzat pe liderul PSD că a premeditat creşterea inflaţiei şi deprecierea leului.

”În această seară, Dragnea a prezentat public două informaţii pe care instituţiile statului trebuie să le folosească imediat:

1. a publicat cifra veniturilor la buget, deşi aceasta informaţie nu este încă publică. Informaţia ESTE CONFIDENŢIALĂ.

Instituţiile statului trebuie să înceapa URGENT o anchetă la MFP, să vadă cum au ajuns aceste informaţii în public înainte de a fi prezentate oficial. Cei care au dat aceste informaţii trebuie să răspundă personal.

2. Prezentand datele pentru creşterea economică nominală ca pe un succes, Liviu Dragnea confimă ca a premeditat creşterea preţurilor şi deprecierea monedei naţionale. Doar acestea cresc PIB nominal. PIB creşte din PIX, de aceea nu se simte nicăieri creşterea.(...)

2.a. Doar dictatorii prezinta datele nominale pentru PIB ca pe un succes. Folosind aceste criteriu, România o ducea cel mai bine în anii 90,” scrie Cîţu pe Facebook.

 

Citește și: