Departamentul Politic
6449 vizualizări 23 feb 2019

Apariţia lui Liviu Dragnea la Congresul PES de la Madrid a fost considerată o surpriză, după ce anul trecut, declarase că nu doreşte ”să apară în poză” cu cei care urăsc România, notează site-ul euractiv.com. Vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, unul dintre criticii acerbi ai guvernului de la Bucureşti şi susţinător al Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror şef european, conduce lista socialiştilor europeni pentru alegerile europarlamentare din 26 mai. În discursul său de vineri de la Madrid, Dragnea a pomenit că a avut discuţii cu Frans Timmermans, căruia i-a promis o comunicare mai bună între Bucureşti şi Bruxelles.

"Ne aflăm aici pentru a discuta despre manifestul politic pe care stânga europeană îl propune pentru aceste alegeri europene. Acest manifest va schimba Europa în bine. Suntem după 15 ani de dominaţie a Dreptei, care a distrus multe valori, speranţe, destine. Au distrus încrederea în proiectul european şi ştim că Dreapta - oriunde în Europa - face orice să ne blocheze. Cred în proiectul european, dar trebuie, cu curaj şi tărie, să le spunem oamenilor modul în are Dreapta europeană a distrus Europa, folosind austeritatea, manipularea sau, cum e în România, instituţiile de forţă ale statului. Trebuie să ieşim din defensivă împreună", a declarat Dragnea.

Preşedintele PSD s-a lăudat cu succesele guvernării social-democrate în România.

"În ultimii ani, am auzit cum au vorbit colegii despre salariu minim, creşterea pensiilor. Graţie guvernului nostru, salariul minim a crescut în doi ani cu peste 50%, pensiile au crescut şi vor creşte în fiecare an, astfel încât în 2020, nicio pensie nu va fi mai mică decât dublul de la începutul mandatului din 2017. În condiţiile în care am redus taxele, impozitul pe venit şi taxele pentru mediul de afaceri. Cei de dreapta ne-au zis mereu ca aşa ceva nu se poate, că nu trebuie să mărim salariile, că nu trebuie să mărim pensiile, pentru că nu sunt bani. Noi am arătat că se poate," a mai spus Dragnea.

Liviu Dragnea este convins că PSD va câştiga alegerile în România, iar românii din Spania vor vota cu socialiştii.

"Nu a fost uşor. Miza alegerilor pentru Parlamentul European e uriaşă. Vorbim de viitorul Europei, al meu, al dumneavoastră, al copiilor, al părinţilor noştri. Împreună cu partidele surori, trebuie să restabilim dreptatea, să construim un nou contract social pentru Europa şi pentru toţi cetăţenii Europei. Sunt absolut convins că o putem face. Partidul Social Democrat va câştiga alegerile în România şi sunt convins că şi PSOE va câştiga alegerile în Spania. Sunt convins că românii din Spania au mari aşteptări de la voi şi că nu o să-i înşelaţi. Şi sunt convins că o să vă voteze.

Apărarea democraţiei, drepturilor cetăţenilor, a unui sistem corect, just şi transparent sunt linii directoare pentru care trebuie să luptăm împreună. Azi am avut o discuţie foarte bună şi foarte interesantă cu Serghei (Serghei Stanişev, preşedintele PES - n.red.), cu Frans (Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene - n.red.), cu Udo şi am propus soluţii pentru o comunicare mai bună. Din partea mea, din partea noastră, este toată deschiderea. Şi sper să avem o comunicare mai bună şi o colaborare mai bună.

Trebuie să restabilim dreptatea. Trebuie să corectăm abuzurile şi erorile din trecut. Trebuie să demonstrăm Dreptei că suntem mai buni ca ei şi că suntem uniţi în faţa atacurilor lor. Oriunde în Europa, dreapta ne vrea divizaţi. Nu trebuie să cădem în această capcană. UE are nevoie de o schimbare profundă, pe care doar social-democraţia o poate aduce. Avem nevoie de o Europă mai aproape de oameni, în care fiecare cetăţean simte că are drepturi egale. Nu trebuie să mai lăsăm pe nimeni în urmă. Noi, aşa cum s-a spus, facem politica celor mulţi. Noi suntem de partea bună. Este timpul să facem schimbarea acum, împreună.

It's time! Thank you.”

Vezi discursul lui Liviu Dragnea la min. 1:31:27

 

Citește și: