Departamentul Politic
2844 vizualizări 31 oct 2018

"Despre ce lege e vorba? Şi cu ce dracu' mă ajută pe mine? Că m-am săturat de toate aceste minciuni. Am înţeles că mă acuză. În afară de mine, mai sunt oameni în ţara asta? Şi pe ei îi întrebaţi. Ah, cei care sunt în funcţii publice pot fi distruşi? Totuşi, sunt om şi îmi ajunge să răspund la aceste prostii. Vorbiţi cu haştag şi cu Iohannis să dea un decret să mă împuşte poimâine. Aţi ajuns, oameni tineri, să susţineţi securiştii, abuzurile. Cu ce dracu să mă avantajeze, că mi-au distrus viaţa ani de zile, că am fost acuzat fără probă la referendum şi în al doilea dosar," a răbufnit Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD fusese întrebat dacă legea adoptată recent în Parlament, care prevede executarea pedepselor la domiciliu, îl va ajuta.

Senatul a adoptat, luni, modificările aduse proiectului de lege pentru executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, ca urmare a reexaminării legii în urma deciziei CCR cu privire la unele articole neconstituţionale.

Legea prevede că judecătorul de supraveghere a privării de libertate poate dispune executarea detenţiei la domiciliu, fără sistem electronic de supraveghere, în cazul în care persoana condamnată:

a) nu are rapoarte de abateri disciplinare;

b) are o pedeapsă care nu depăşeşte 5 (cinci) ani.

O altă modificare prevede că „în cazul persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de până la 18 luni executarea pedepsei se realizează prin detenţie la domiciliu, cu excepţia persoanelor condamnate pentru fapte cu violenţă,” potrivit articolului 38 din proiectul legislativ.

În forma în vigoare, articolul 38 arăta astfel: ”Regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte trei ani”.

De asemenea, articolul 97 (2) a fost modificat astfel: ”Liberarea condiţionată se poate acorda şi pentru persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semideschis, deschis sau se află în executarea pedepsei prin detenţie la domiciliu”.

Senatul e prima cameră sesizată pentru această lege, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.

Foto: Hepta

Citește și: