Ana Petrescu
19637 vizualizări 25 iun 2018

"Va fi o variantă asumată de PSD, am înţeles că sunt 16 sau 18 variante privind abuzul în serviciu.Totuşi, nu putem sta la nesfârşit cu un articol care este neconstituţional. Nu putem să stăm cu o legislaţie şchioapă, doar aşa pentru că ţipă unii. Nu are rost să tot prelungim. S-a lucrat cu argumente, au fost consultări cu toate organizaţiile neguvernamentale, e o comisie parlamentară, care trebuie să îşi încheie un raport după care va intra la vot în Parlamentul României. Va fi o formă în care, în integralitarea lui, Codul penal să intre la vot. Până la urmă dau vina pe mine, cred că mai multă fermitate este necesară. Este vorba de un mandat dat de români la vot, este o majoritate parlamentară, care după dezbateri, trebuie să îşi exercite dreptul de vot", a declarat preşedintele PSD Liviu Dragnea, la Parlament.

Dragnea va cere membrilor Comisiei Iordache să grăbească dezbaterile şi votul pe Codul Penal, pentru ca acesta să intre în procedură parlamentară cât mai repede şi exclude varianta adoptării prin ordonanţă de urgenţă.

Gabriela Firea şi Liviu Dragnea

Vicepreşedintele PSD Gabriela Firea anunţase că, săptămâna aceasta, se va lua o decizie despre modalitatea în care se va adopta modificarea Codurilor penale, după consultarea unor experţi din domeniu juridic, dar nu a exclus varianta unei ordonanţe de guvern.

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a ţinut să anunţe luni că nu acceptă modificarea legislaţiei penale decât prin dezbatere parlamentară şi exclude variantele ordonanţei de urgenţă sau a asumării răspunderii.

"”Nu se discută, nu am discutat de niciun fel de ordonanţă pe modificarea codurilor,” asigură Tăriceanu. ”Scoateţi din discuţie acest subiect. Vom merge exclusiv pe calea dezbaterilor parlamentare. Nici asumarea răspunderii nu e avută în vedere. Doar dezbaterea parlamentară."

Preşedintele ALDE îşi doreşte ca partanerii europeni să fie corect informaţi despre schimbările legislative din România.

Călin Popescu Tăriceanu

"Ministrul Justiţiei elaborează un document pe care MAE şi Ministerul pentru Afaceri Europene să îl comunice partenerilor europeni. Acest document vizează o prezentare în rezumat a modificărilor care urmează să fie adoptate pe Codului de procedură penală şi Codul penal. Cred că este nevoie de o informare corectă, obiectivă a ceea ce se urmăreşte în Parlament. Am văzut o serie de ştiri false cu privire la anumite aşa-zise modificări care ar urma să se facă", a mai spus Tăriceanu.

 

Citește și: