Departamentul Politic
3428 vizualizări 9 mar 2019

"Sigur nu voi candida la europarlamentare. Nu vorbesc despre candidatura la prezidenţiale cu nimeni, niciunde, nicicând. După europarlamentare, discutăm", a precizat Dragnea, prezent sâmbătă la Conferinţa extraordinară de alegeri a organizaţiei judeţene Ialomiţa a PSD.

"Nu mai vreau sa discut despre subiectul ăsta absolut deloc. Am convenit cu domnul Tăriceanu ca după alegerile europarlamentare să prezentăm împreună un candidat comun, care să fie susţinut de alianţă."

Dragnea: Lista cu candidaţii la europarlamentare, în maximum două săptămâni

Preşedintele PSD a creionat portretul viitorilor europarlamentari social-democraţi, care trebuie să fie, în primul rând, patrioţi ”în fiecare celulă a corpului” şi să ştie cel puţin o limbă străină.

"Românii vor avea de ales între candidaţii noştri, lista cred că o să o finalizăm în maximum două săptămâni, cred că şi mai devreme, care vor trebui să îndeplinească nişte criterii destul de serioase", a anunţat Dragnea şi a enunţat cinci criterii pe care care aceştia trebuie să le îndeplinească.

"În primul rând, să fie patrioţi în fiecare celulă a corpului său şi a inimii sale. Asta este prima condiţie.

A doua condiţie: să ştie să vorbească, să-şi dorească să vorbească, să aibă curaj sa vorbească şi să apere interesul naţional al ţării pe care o reprezintă acolo. Pentru că asta fac toţi, numai nouă ni se spune că e bine ca europarlamentari români să meargă acolo şi să înjure România. În rest, nu există aşa ceva.

Al treilea criteriu: să ştie cel puţin o limbă străină.

Al patrulea: să înţeleagă ce se întâmplă în instituţiile europene şi să facă orice pentru ca fondurile europene care vin în România să fie şi mai mari.

Al cincilea: să fie respectaţi, să înveţe să comunice, să vorbească cu partenerii noştri şi din familia social-democrată europeană şi din celelalte familii politice, pentru ca dosare importante şi mă refer la dosare economice, dosare sociale, care pot afecta pozitiv România, să fie susţinute şi finalizate”.

Liviu Dragnea, întrebat dacă va candida la prezidenţiale

Liviu Dragnea: Noi am vrut în UE pentru o viaţă mai bună, nu pentru a ne întoarce la frică şi teroare

Preşedintele PSD s-a declarat un pro-american şi pro-european convins, dar solicită un minim de respect pentru români în UE.

”Sunt un european convins si un pro-american mult mai convins,” asigură Dragnea. ”Noi am vrut să intrăm în Uniunea Europeană pentru o viaţă mai bună, pentru mai multă libertate, nu pentru a ne întoarce la frică şi teroare. Am vrut să intrăm în UE pentru a avea acces la dezvoltare şi a avea un minim respect. Nu cerem mai mult respect decât dăm noi, decât oferim noi. Ne-am purtat şi ne purtăm frumos în continuare. Cerem doar dreptul de a fi ascultaţi şi a pune pe masă nişte argumente. Nu se poate ca tot ceea spunem noi, tot ceea ce facem noi să fie criticat, lovit, blocat şi ce spun ceilalţi, care înseamnă o listă întreagă de minciuni, să fie luat de bune, fără o minimă verificare. Este mult ceea ce cerem, este mult că ne dorim şi noi micul nostru colţ de lume?” a spus Dragnea.

Liviu Dragnea, întrebat dacă va candida la prezidenţiale

El a solicitat companiilor străine care se dezvoltă să plătească impozitele în România.

”Este naţionalism nebun dorinţa de a începe reindustrializarea României? Noi nu avem dreptul nici la patriotism, nu avem dreptul nici la a ne iubi ţara? (...) Vreţi să rămânem în continuare sclavi în propria ţară? Ni s-a spus mereu: nu se poate să măriţi salariile, pensiile, pentru că o să crească deficitul, nu aveţi voie să măriţi salariul minim, pentru că destabilizaţi economia”, a mai spus Dragnea.

Dragnea: Erau liste făcute de SRI cu colegi care să fie executaţi, în complicitate cu unii din partid

Liderul PSD a criticat protocoalele secrete din Justiţie, precizând că au existat liste realizate de "capii SRI-ului, cu complicitatea unora de la partid, liste cu colegi care să fie executaţi".

"Am văzut pe un panou ”Vrem justiţie, nu corupţie!” Da. Şi eu vreau. Şi noi vrem. Nu mai vrem să funcţioneze în continuare acest sistem care a corupt justiţia şi care încearcă să o corupă în continuare. În condiţiile în care un serviciu secret, şi anume SRI, are protocoale secrete cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu Direcţia Naţională Anticorupţie, cu Parchetul General, în condiţiile în care ofiţeri de la SRI stăteau pe culoarele acestor instituţii, se mai putea avea încredere în actul de justiţie în România? Adică 60% şi ceva dintre români sunt nebuni, când spun în toate sondajele - cele reale! - că după ce au observat toate informaţiile care au ieşit la iveală, abuzuri nemaiîntâlnite, dosare măsluite, dosare făcute prin fraudă, prin presiune şi prin şantaj, protocoale secrete, spun că da, şi lor li se poate întâmpla să fie luaţi şi condamnaţi fără să fie vinovaţi. În situaţia asta au adus România din punct de vedere al percepţiei românului faţă de actul de justiţie. Cine ? Cei care sunt de dimineaţa până seara în gură cu <<statul de drept>>", acuză Dragnea.

Liviu Dragnea, întrebat dacă va candida la prezidenţiale

Preşedintele PSD i-a acuzat şi pe unii membri de partid că erau în complicitate cu serviciile secrete.

"Erau liste care se făceau inclusiv cu complicitatea unora de la noi din partid. Liste cu colegi care să fie executaţi. Liste făcute de capii SRI-ului. (...) Toţi cei care au corupt justiţia trebuie să plătească, indiferent cum îi cheamă. Şi indiferent cine îi susţine, de aici sau de afară!", a cerut Dragnea.

Preşedintele PSD, despre buget: Iohannis arată încă o dată că nu-i pasă absolut deloc de binele românilor

Liviu Dragnea îl acuză din nou pe Klaus Iohannis ”că nu-i pasă absolut deloc de binele românilor”.

”Nu-i pasă că prin faptul că întârzie aprobarea bugetului. Publicarea şi promulgarea bugetului întârzie investiţii pe care le aşteaptă fiecare comunitate din România, şi investiţii mici şi investiţii mari”, arată Dragnea.

”Acest domn, că aşa pare - domn, (vorbea - n.r.) de albirea unor dosare. Păi chiar nu-i este ruşine cu atâta minciună? Cine i-a albit lui cele peste 40 de dosare făcute în legătură cu casele furate de la stat? Nu cumva prietenul lui, care lucrează în Parchetul General? Ei vorbesc despre aceste lucruri? Soţia lui când a fost la Parchet? A fost sau n-a fost? Nu cumva a fost noaptea ca hoţii? De ce trebuie să fie o justiţie selectivă? S-au învăţat toţi aceşti oameni în ultima perioadă că noi muncim şi încasăm şi au fost aşa liberi, au zburdat liberi pe câmpii. Dragii mei, de-abia ne-am apucat să vorbim”

Liviu Dragnea, întrebat dacă va candida la prezidenţiale

 

Liderul PSD: N-avem ce să modificăm, pentru că bugetul a fost construit foarte bine şi foarte riguros

Preşedintele PSD anunţă că Parlamentul nu va modifica Legea privind bugetul de stat pe anul 2019, ci o va retrimite la promulgare în forma primită pentru reexaminare, deoarece bugetul a fost construit foarte bine şi foarte riguros.

”Klaus Iohannis nu e şeful statului. E în mintea lui şeful statului, pentru că el acţionează ca şef şi el nu are dorinţe, el are porunci şi este foarte supărat şi deranjat când cineva îndrăzneşte să pună la îndoială poruncile. Nu, n-avem ce să modificăm, pentru că bugetul a fost construit foarte bine şi foarte riguros. Este doar dorinţa lui, intenţia lui, voinţa lui de a întârzia cât mai mult aprobarea bugetului de stat pentru a face cât mai mult rău României.”

 

După ce guvernul va adopta ordonanţa de urgenţă pentru aprobarea plafoanelor bugetare, bugetul va fi aprobat şi retrimis pentru promulgare.

”Îl vom retrimite la Cotroceni acestui domn, dacă-l găsim acolo, să-l semneze şi să-l promulge, să se publice, pentru ca milioane de copii să beneficieze de alocaţii, programele de investiţii să înceapă să se deruleze în forţă, programele pe sănătate, unde s-au alocat sume uriaşe, să înceapă să se deruleze, pentru beneficiul românilor. Dacă guvernul nu adoptă ordonanţă, atunci o să se întârzie. Dar eu sper ca guvernul să-şi dorească să aibă bugetul cât mai repede în vigoare ca să se implementeze. (...) Dacă este şedinţă luni, sigur va fi pe ordinea de zi şi înseamnă că ăsta (OUG pe plafoane-n.r.) poate unicul motiv”, a adăugat Dragnea.

Dragnea anunţă că Guvernul va modifica OUG 114/2018

În a doua parte a lunii, Guvernul ar putea adopta o ordonanţă de urgenţă care să completeze OUG 114/2018, după ce vor fi găsite soluţii acceptate de toate părţile din domeniile bancar, energie şi operatorii de telefonie mobilă, anunţă Dragnea.

”Am avut în ultima perioadă întâlniri pe domeniul bancar şi lucrurile au avansat către o soluţie acceptată de ambele părţi, în condiţiile în care nu renunţăm la obiectivele noastre care au generat ordonanţa 114. Mă refer la aceste domenii. Ne interesează ca sistemul bancar să investească mai mult în economia românească, să sprijine dezvoltarea economică şi o pot face şi pentru asta împreună am gândit un mecanism de stimulare a acestui lucru”, a declarat Dragnea.

Liviu Dragnea, întrebat dacă va candida la prezidenţiale

El a mai spus că există o diferenţă foarte mare între depozitele populaţiei şi gradul de creditare.

”Împreună am stabilit că se pot face paşi importanţi. Dacă le-am avut în vedere, anume condiţiile de creditare să fie mai bune pentru firme şi pentru persoane fizice, nivelul de intermediere financiară să crească, băncile să investească în creşterea economică, suntem foarte mulţumiţi. În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, intenţia noastră a fost şi rămâne ca fondurilor de pensii publice administrate privat să li se permită să investească şi în alte proiecte. Dacă li se vor permite să investească şi în alte proiecte, vor fi obligaţi să-şi mărească capitalul social, pentru a acoperi creşterea riscului şi se pare că ne îndreptăm spre o soluţie. Săptămâna care urmează cred că o să avem ultimele discuţii şi pe ceea ce înseamnă energie şi pe ce înseamnă operatori de telefonie mobilă, în aşa fel încât săptămâna care începe cu 18 martie să avem o întâlnire în coaliţie cu doamna prim-ministru şi cu miniştrii de resort şi probabil să fie adoptată o eventuală ordonanţă care să completeze ordonanţa 114 în aceste domenii”.

Foto: Hepta/ Mediafax Foto

Citește și: